Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1201676 пати)

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #4845 на: 05 Октомври 2021, 23:57:39 pm »
ne moze da proveri ni tosot ni nishto, poso obozava da tupi do beskonecnost za na kraj da kupi hjundai. Lol.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #4846 на: 06 Октомври 2021, 00:55:01 am »
Хјундаи е бренд чоече :D

Особено кога ќе ти кажат дека Грее не греело, па ќе ти препорачаат од ракав некојси ТоШот кој всушност бил ребрендиран Грее или како и да беше, па тежина на надворешна единица као муабетите за појачалата на времето, за на крај да се сведе на "појма немам, не го пратам пазарот", а 100 пати кажав како и кога се грејам со клима,  кажав буџет и прашав за предлог покрај конкретниот модел што ми фати око поради димензиите на внатрешната единица.

Ама и јас сум будала што воопшто го читам Ван, направи замена на поими, обичната клима стана инвертер, за потоа да повлекува паралела со инвертер со предзнак еко, и на крај да биде секогаш во право.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #4847 на: 06 Октомври 2021, 01:58:23 am »
@Van

Да, примарно средство за греење ми е. Не, не е поддимензионирана. Тошиба е. Таман е. Едноставно, да не бидеме романтичари, не е климата „светиот грал“. Кој се сеќава на зимата 2016/2017 ќе сфати за што зборувам.
За 95% од времето ќе е одлична, за тие 5% ќе посакаш дрва :)

@Mikius

Со оглед на цената на металите, претпостави зошто ја сакаат. Реално тие треба да ти дадат најмалку 50% попуст на монтажа на новата клима и бесплатно демонтирање на старата.
За буџет до 40к, јас би гледал или Midea/Carrier или би стиснал заби за уште 10к и би земал Тошиба. За толку пари, Gree и остало не би ни погледнал. Ако и само ако греењето на минусни температури е приоритет. Ако не е, било што, ќе брка работа.

Ја и онака посакува дрва,ама нема услови, прво треба 4-5 месеци ќирија да им плаќа, второ нема кај да ги цепа, е поскапо, ама све си кошта, јбг. Башка ако нема да можиме како раса да опстоиме ако се грееме сите на дрва.
Даикин ок се? мада веќе ја зедов лани, ама лани и не беше екстремно ладно...

„Некогаш не е можно или едноставно, правилно да димензионираш клима. “
Си имат математика, можно е, само дали се исплаќа. Мене од прилика ми испадна математиката со клима од 47.000 ќе плаќам максимум 500 денара 3 месеца повеќе од клима од 60.000 Значи, после 7-8 год ќе бидам загуба, ама ебем ли га за 7-8 год. Се мислев и 5,5kW да ставам, ама некако сепак ми се видоја многу за 25 квадрата, иако некогаш стои отворена вратата оти за пола саат смлачува и по другиве соби па догревањето со греалка е ефикасно. Е сега не сум сретнал некој да рти напрај проект за греење, да ти се потпише и секако да ти гарантира дека ќе бидиш најефикасно стоплен, или дека ти ја дал приближно најдобрата понуда.
Така да, како што разбрав на Микиус му е за догревање, и обична да земи со надворешен грач ќе биди во загуба после 15 години.
« Последно менување: 06 Октомври 2021, 02:35:04 am Bicikle »

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3929
« Одговори #4848 на: 06 Октомври 2021, 05:59:32 am »
Хјундаи е бренд чоече :D

Особено кога ќе ти кажат дека Грее не греело, па ќе ти препорачаат од ракав некојси ТоШот кој всушност бил ребрендиран Грее или како и да беше, па тежина на надворешна единица као муабетите за појачалата на времето, за на крај да се сведе на "појма немам, не го пратам пазарот", а 100 пати кажав како и кога се грејам со клима,  кажав буџет и прашав за предлог покрај конкретниот модел што ми фати око поради димензиите на внатрешната единица.

Ама и јас сум будала што воопшто го читам Ван, направи замена на поими, обичната клима стана инвертер, за потоа да повлекува паралела со инвертер со предзнак еко, и на крај да биде секогаш во право.
Може ке ти е од помош, на 65 м2 имам ставено две инвертер клими од по 25.000 денари. Едната е хундаи другата нео, двете веке се пуштени и планирам мај здравје боже да ги угасам... Со мало бебе сум по дома кога сме на работа се наместени на 24 степени, чим се прибереме се додека не си легнеме бувнати се на 28 степени. Ова ми е трета зима на инверторите и јас сум презадоволен и тоа како сум стоплен и од сметките на струја... Пред да ги купам инверторите се греев на панелки каде што ми стигаа сметки над 10.000 ден.

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #4849 на: 06 Октомври 2021, 06:52:30 am »
Tosot se Gree za siromashni 😁 Nesto podbrend/kerka na Gree. Zemi bilo koja inverter ke zavrsis rabota pa makar i Kia/hyundai bila 😁 Slicni se site. Koja ke ja nacekas na akcija taa. 
klimi mk epten gi forsira Tosot, a hyundai koga istrazuvav pred nekoj mesec najeftini bea vo elektrometal. Za montaza 4500 mi pobaraa site sto gi iskontaktirav.
« Последно менување: 06 Октомври 2021, 07:01:08 am Inter1 »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #4850 на: 06 Октомври 2021, 08:27:39 am »
Јас посакувам топловодно греење (парно). Ниту клима, ниту дрва. Греат климите солидно, ама кога ќе треба во вц да одам, ми проаѓа терминот за одење од што е ладно. Не можам како човек да дремам на фб.  :)
Што и да купи еден потрошувач, ако има топлински загуби, џабе му е клима. Освен ако не стаи 5,5-ка во 30 квадрати соба.
Се замолува членот @Deni да се изјасни за буферите за надворешна единица, дали се ефикасни. Да знам дали да купувам за комшилук.
Апсолутно ефикасни. Зависи што се очекува од нив се разбира. Имав Беко 7KW он-оф која ја дрмаше цела куќа, со буфери спиеше. Од тогаш на сите клими имам ставено буфери иако се многу порафинирани во работата. Мене не ми пречи воопшто, но буферот помага во тоа да се добие општа благосостојба кај сите станари.

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1995
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #4851 на: 06 Октомври 2021, 08:57:19 am »
Што и да купи еден потрошувач, ако има топлински загуби, џабе му е клима. Освен ако не стаи 5,5-ка во 30 квадрати соба.
Ако има топлински загуби, ќе ги има со било кое греење. Затоа секако гледаме кое е најевтиното греење.
Со клима е поевтино од било што друго, а другото се сведува на одбирање доволно силна/добра клима.

Цитат
Јас посакувам топловодно греење (парно). Ниту клима, ниту дрва.
Јас посакувам топловодно греење (парно) со вода греена на клима.  :D

50 м2 стан, со стари прозори, расклатени и големи процепи меѓу процепот и рамот, со ќумбе на дрва, бара беше во станот. Трошевме околу 2,5 кубика дрва. Буквално по кратки ракави седевме. Имало загуби, ама беше предимензионирано грејното тело.
Загреана вода на клима, за жал не сум користел/видел, ама најверојатно инвестициите се големи.
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #4852 на: 06 Октомври 2021, 09:07:47 am »
Tosot se Gree za siromashni 😁 Nesto podbrend/kerka na Gree. Zemi bilo koja inverter ke zavrsis rabota pa makar i Kia/hyundai bila 😁 Slicni se site. Koja ke ja nacekas na akcija taa. 
klimi mk epten gi forsira Tosot, a hyundai koga istrazuvav pred nekoj mesec najeftini bea vo elektrometal. Za montaza 4500 mi pobaraa site sto gi iskontaktirav.

Накратко - во право си, било што (само да е доволно моќно) ќе врши работа и тоа подобро/поевтино од било кое друго греење.

Инаку Тосот гледај ги како Вивакс, Квадро, Нео, итн... Тоа се дилери кои добиваат убави цени за големи количини и потоа препродаваат со свои налепници/бренд. На големите фирми како Гри/Мидеа им одговара шемата, пошто веднаш прават обрт и пошто дилерите си одговараат за гаранциите/продажбата/итн.
Некогаш од дилерот можеш да начекаш подобра цена за истата клима.

Хјундаи колку што знам, исто така се дилери. Што клими се под налепницита појма немам. Можеби Мидеа... Сеедно, ќе вршат и тие работа, само да се земе доволно моќна клима. Да има резерва моќност, да не работи поголемиот дел од времето на максимална моќност што е рецепт за краток работен век (плус повеќе бука, вибрации, итн).

Ова ми е трета зима на инверторите и јас сум презадоволен и тоа како сум стоплен и од сметките на струја... Пред да ги купам инверторите се греев на панелки каде што ми стигаа сметки над 10.000 ден.
Од греење со клими се жалат само тие што земале преслаби клими, па после „климите слабо греат, не греат како дрва“.

„Некогаш не е можно или едноставно, правилно да димензионираш клима. “
Си имат математика, можно е, само дали се исплаќа. Мене од прилика ми испадна математиката со клима од 47.000 ќе плаќам максимум 500 денара 3 месеца повеќе од клима од 60.000 Значи, после 7-8 год ќе бидам загуба, ама ебем ли га за 7-8 год. Се мислев и 5,5kW да ставам, ама некако сепак ми се видоја многу за 25 квадрата, иако некогаш стои отворена вратата оти за пола саат смлачува и по другиве соби па догревањето со греалка е ефикасно.
Така да, како што разбрав на Микиус му е за догревање, и обична да земи со надворешен грач ќе биди во загуба после 15 години.
Ништо не те разбрав. :)
Не можам да ти гарантирам ништо, ама повеќе од сигурно дека за 15 години греење со клима ќе биде поевтино од греење со било кое друго греење.
Цитат
Е сега не сум сретнал некој да рти напрај проект за греење, да ти се потпише и секако да ти гарантира дека ќе бидиш најефикасно стоплен, или дека ти ја дал приближно најдобрата понуда.
Има бе. Ќе си платиш проект од инжинер термодинамичар, ќе ти измери топлотни загуби на домот и ќе ти направи проект со прилично точно предвидување за потребната моќност, каде да ги поставиш топлотните тела, итн... Или можеш да земеш малку помоќен уред и да бидеш сигурен дека си покриен.

50 м2 стан, со стари прозори, расклатени и големи процепи меѓу процепот и рамот, со ќумбе на дрва, бара беше во станот. Трошевме околу 2,5 кубика дрва. Буквално по кратки ракави седевме. Имало загуби, ама беше предимензионирано грејното тело.
Загреана вода на клима, за жал не сум користел/видел, ама најверојатно инвестициите се големи.
Епа разбирливо, ќумбето веројатно било и помоќно од ~10 киловати? Тошибата колку е, 3-ипол киловати? Епа Фата је Фата ал двапут је двапут (рекол Мујо кога бирал дали да ја онади Фата еднаш, или Хасо два пати)

Плус кога било „бара топло“, само кога сте ложеле? Ама навечер/наутро? Кај е цел ден ложење, па чистење/варосување, цепење/редење/носење дрва... Итн. Ај што е поскапо на дрва, кога ќе пресметаш и работни часови уште поскапо излегува. :)

Инаку има топла вода греена на клима, ги нарекуваат топлотни пумпи воздух-вода и цените им стануваат пристапни. Има и вода-вода (геотермални топлотни пумпи) ама тоа е прескапо... Стандардните клими се топлотни пумпи воздух-воздух (да не разбере некој дека топлотни пумпи се ракетна физика).

едит:

Тролаш?

Инаку на моменти навистина се осеќам како будала, но потоа се потсетувам на две работи. Прво, и мене други се помачиле да ми објаснат. Второ, сите треба да дадеме допринос за популаризација на најевтиното и најисплатливо греење - кое е единствениот реално достапен спас за помало загадување. На крај не е само за тебе, вакви форуми/дискусии читаат и други луѓе па ете не е целосно зијан потрошеново време.

Кога реков појма немам, ти објаснив дека не го пратам пазарот ама знам што е „еко“ модел и дека освен ако на некој не му гори под ногите - подобро да земе стандарден модел.

Ти објаснив дека не следам што е достапно во моментов. Не сум имал потреба да истражувам, ни мене ни на близок не му требаше клима летово/есенва. Немам време сега неколку часови да барам податоци/цени, да вртам телефони, да читам форуми и ривјуа... Ако ти треба побарај самиот, не е квантна механика процесот. Или ти посочив што знам дека беше последно актуелно од исплатливи дилови (тосот). На крај прави што сакаш, само не ме замарај ако веќе си решил да бидеш лузер што не цени ништо и се подјебава со сѐ.
« Последно менување: 06 Октомври 2021, 10:00:58 am Van »

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #4853 на: 06 Октомври 2021, 09:22:48 am »
Налетав на страна Тим Компјутери, прв пат слушам за фирмава :)

Внимание ми привлече оваа клима CARRIER CRYSTAL II 42QHB12D8SA / 38QHB12D8S за 35.000
Некој спомна дека е добар бренд, влегува во буџет, единствено е тенка гаранцијата од 3 години.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #4854 на: 06 Октомври 2021, 09:39:23 am »
Што е тоа „еко инвертер“?
Што се однесува до капацитетот на загревање, најди колку топлинска моќ испорачуваат , или колку се ефикасни (COP) климите при различни надворешни температури. Тоа ќе ти ја каже разликата. На пример, на 16 степени двете може да бидат исто ефикасни, но на 5 степени едната да има подобар учинок од другата.
Еко демек „буџет“ се вика. Да не помеша некој со „Хиперинвертер“ кои се иневртери со SCOP поголем од 5.1.

Отсутен Astraion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 678
  • Pixel Perfect.
« Одговори #4855 на: 06 Октомври 2021, 10:10:55 am »

Внимание ми привлече оваа клима CARRIER CRYSTAL II 42QHB12D8SA / 38QHB12D8S за 35.000
Некој спомна дека е добар бренд, влегува во буџет, единствено е тенка гаранцијата од 3 години.
Мислам дека нема нигде да најдеш Инвертор А+++ за под 50000, оваа е A++ ладење и А+ греење, ми изгледа како ребрендиран Вивакс, има Eco Mode. (имам Вивакс дома од 2016 год.)

Имаш ривјуа на грчки под инфото за климата, мавни еден Translate и читај импресии:
https://www.skroutz.gr/s/18541202/Carrier-Crystal-II-42QHB12D8SA-38QHB12D8S-%CE%9A%CE%BB%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-Air-Condition-12000-BTU.html

Избери една од овие, нема да имаш грижа на совест. :)
https://klimi.mk/?n=&p=45%2C48%2C42&t=inverter&m=3.5&min=12990&max=49527

Во врска со гаранцијата, ако климата не извади дефект првите 3 години, ќе ти трае 10+ со сигурност.

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #4856 на: 06 Октомври 2021, 10:14:28 am »
Еве за Тосот читајте... Дури и имињата на климите се исти со Грее, само нели Тосот.
Кој го мрзи да отвара линк - TOSOT stands for Technology, Outstanding, Style, Originality and Trust.
Launched internationally by Gree Electric Appliances, Inc. of Zhuhai China- the largest air-conditioning manufacturer in the world and has ranked No. 7 in the entire country and No.1 in home appliances industry for its number of granted patents published by China National Intellectual Property Administration.
https://www.tosot.com.ph/about-us/

А за гаранција ако ти даваат 3 години земај :D Секаде е година за година, т.е. на сите гаранциите им се „условни“. Еднаш годишно да ти направат „сервис“ па да ти продолжат една година. Така да дали ти пишале 3, 5 или 10, ако е условна тогаш фак ит, со парите за сервис за 10 год нова ќе купиш.

Земи било која клима која ја има на залиха или е на попуст. Нема потреба од истражувања и од докторски студии. Ако се грееш на клима и тоа ти е единствена опција тогаш вреди да истражуваш и да дадеш некој денар плус, за се останато до 30.000 ден имаш избор бесконечен. Види на изглед која ти се свиѓа најмногу таа земи ја.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #4857 на: 06 Октомври 2021, 10:18:55 am »

Мислам дека нема нигде да најдеш Инвертор А+++ за под 50000, оваа е A++ ладење и А+ греење, ми изгледа како ребрендиран Вивакс, има Eco Mode. (имам Вивакс дома од 2016 год.)

Имаш ривјуа на грчки под инфото за климата, мавни еден Translate и читај импресии:
https://www.skroutz.gr/s/18541202/Carrier-Crystal-II-42QHB12D8SA-38QHB12D8S-%CE%9A%CE%BB%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-Air-Condition-12000-BTU.html

Во врска со гаранцијата, ако климата не извади дефект првите 3 години, ќе ти трае 10+ со сигурност.
Сепак да не се летаме со ознаките А+++ и слично. Многу е важно при колку KW е таа ознака. На пример имаш Vivax AEYI (мислам така беше) со PDesignH од само 2.6KW и A+++, а е декларирана како 3.5 клима. Имаш Mitsubishi LN35VE која е со PDesighnH од 3.6KW при А+++. Тоа е огромна и енормна разлика. Имено ако собата бара 3KW рецимо на годишно ниво сметано сезонски. Тоа значи дека AEYI ќе работи над нејзините пресметки и ќе и спадне A+++ (5.1SCOP на 4SCOP) што народски е А+. Од друга страна во истата соба која бара 3KW, LN35VE ќе работи испод нејзините пресметки и тестирања и нејзиниот A+++ (5.1SCOP ќе порасне на 6SCOP).
Со други зборови две А+++ клими ќе работат со драстично голема разлика гледано на сезонско ниво. Доколку и двете во сезоната испорачале 20000KWh топлина во просторијата, едната потрошила 5000kwh струја (односно 25000 денари) и се мачела, а другата потрошила 3400KWh струја (односно 17000 денари) и си работела лабаво.

Затоа A+++ ништо не значи без PdesignH. Да не се летаме по ознаки кога гледаме клими.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #4858 на: 06 Октомври 2021, 11:26:37 am »

OK, изгледа ќе го одврзам ќесето :)

Туку, Даикинот веќе го гледав на страната на Елипсо и цената му е драстично пониска, а бидејки таму имаше штури информации, фатив да пребарувам по "светот" и налетав на цени и од 500 и кусур евра...

https://www.energyundercontrol.gr/en/air-conditioners-dehumidifiers-air-purifiers-air-curtains/%CE%BA%CE%BB%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1/%CE%BA%CE%BB%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1-inverter-%CF%84%CE%BF%CE%B9%CF%87%CE%BF%CF%85-%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85-split-9000-12000-btu/daikin-sensira-ftxc-35b-air-conditioner-12000-btu-dc-inverter

ПС и оваа да не ЕКО пошто надворешната единица тежи 26 кг?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #4859 на: 06 Октомври 2021, 12:00:03 pm »
https://www.daikin.eu/en_us/products/ftxc-b---rxc-b.table.html
Едвај 2.24KW при 4.28SCOP

Од друга страна ако споредиме со друга Daikin заради која и се купува тоа име исто клима од 3.5KW:
4.5KW при 5.75SCOP

Ме сфаќаш? И двете се даикин, и двете се 3.5кв. Све је исто само њега нема. Ама едната е 4-6 пати (да пати) поскапа од другата. Е тој киловат, и тој SCOP толку кошта да се постигне. :)

Затоа како разумен компромис за Daikin се зема FTXF50 иако е 5KW клима бидејќи таа бројка нема врска во реалноста, туку е околу 4KW на греење. Слично како Haier Tundra Grin koja e 5.5КW ама е околу 4.5 и слично. Затоа е многу тешко да се лета по имиња, или по ознаки или по било што. Важно е еуровент што вика на тестирање, другото кој што сака ќе си напише. Даикин испод 50000 денари не гледај (односно испод FTXF50) ако е за греење. Грубо вака земено.