Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1197114 пати)

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3927
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #3570 на: 22 Декември 2018, 12:06:13 pm »
Мислам дека беше од велес, ако сум во право ги имаш во либерта

Sent from my FIG-LX1 using Tapatalk

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #3571 на: 22 Декември 2018, 12:13:01 pm »
Имаш во Џамбо за 300 ден, температура, саат и влажност на воздух.

Со помин нека е.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7998
  • Плинаш!!!
« Одговори #3572 на: 22 Декември 2018, 14:01:40 pm »
Јас чисто само да прашам. Проветрувате еднаш дневно? Нешто врати прозори?

Sent from my Huawei P Smart using Tapatalk

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6991
  • Бенве сие бенве
« Одговори #3573 на: 22 Декември 2018, 14:41:47 pm »
Проветруваме нормално

Sent from my VTR-L29 using Tapatalk

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 857
  • ...кад звизде шурикени.
« Одговори #3574 на: 22 Декември 2018, 16:57:49 pm »
Има 11м, не знам дали смее мед.

Рано е. Пиши порака кога си во Велес, ќе ти дадам некоја тегла за вас возрасните.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
« Одговори #3575 на: 22 Декември 2018, 16:59:42 pm »
I jas imam mnogu sekret vo nosot  :( dnevno 5-6 pati najmalce go seknam, no sum siguren deka e od zagadeniot vozduh, na rabota se greeme  so 2 klimi... noze mi smrznaa, I si zemav grealka za u noze .. Klima I greenje ne bi rekol ... mozebi dogrevanje...

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #3576 на: 22 Декември 2018, 17:40:58 pm »
Користиме низита, и други спрејови што и ги препишал зографски. Ќе се стави у ред, има и некој антибиотик вклучено затоа што премногу секрет имаше од носот. Има 11м, не знам дали смее мед. Среќа измислиле некој уред се става на правосмукалка и најдовме спас за тоа. Ќе се среди, ама знам дека пак ќе се појави па затоа гледам да се спасам ако може.
Ќе замолам некој ако може да ми посочи каде да купам уред што ја прикажува состојбата на воздухот во домот, па да знам кога да вклучувам навлажнувач, а кога не. У немачка беа околу 20еур, не знаев дека ќе ми притреба и не купив. Навлажнувач немам ќе го купам и него доколку има потреба.

И од мене 2 центи во врска со влажноста и користење на греење (клима, парно, печка итн.)

Имам ваков мерач на температура и релативно влажност кој што функционира беспрекорно. Моја препорака, не е скап.
https://www.amazon.de/gp/product/B06XZYP5FW/ref=oh_aui_detailpage_o03_s00?ie=UTF8&psc=1

1. Она што можам да го кажам користејќи го во два различни стана во едниот кај што имаше само подно греење релативната влажност беше околу 20% што е далеку над препорачаната од 30-60%. И се осеќа сув нос, уста...во сегашниов стан имам парно централно и бар до сега во зимски период не паднала влажноста под 35% што е одлично.

2. Мислам дека греење со клима многу допринесува за намалување на влажноста, а па да не зборам за проветрување. Доволно е во зима да го отвориш прозорот на 10 минути и влажноста да падне од 40% на 20%. Така да колку што е добро проветрување во зима, толку е и лошо но се додека пеглаш по дома, готвиш/вариш нешто, се тушираш, влажноста повторно ќе се врати во нормална граница.

3. Во станот во кој живеев со подно греење купив ваков навлажнувач https://www.amazon.de/gp/product/B00EODLWVK/ref=oh_aui_detailpage_o02_s00?ie=UTF8&psc=1. Има и многу поскапи ама од она што го прочитав ефектот е скоро ист. Со ваков навлажнувач може во една голема соба од 35% влажност да добиеш околу 45-50% што е екстра. Но нема шанси цел стан да го покриеш со ова. Во новиов стан со централно греење бар до сега не сум имал потреба да го користам навлажнувачов.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5345
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3577 на: 22 Декември 2018, 18:00:15 pm »
Ван, не сум паметен колку тебе. Кажи решение ако знаеш, не ја тупи.

Ова долу е точно и е релативно добар совет (би било добро да пазиш колкава количина вода додаваш во воздухот).
А ти друже извини што се обидов да ти објаснам дека било кое греење ќе ја намали релативната влажност правопроционално како што ја зголемува температурата.  ;)

Како и да е, на што и да се греете, панели, греалки, шпорети на дрва, пелети, клими, сеедно, добро е да се има навлажнувачи или испарувачи за зимно време.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #3578 на: 22 Декември 2018, 18:20:51 pm »
У секоја соба по една сушарка за алишта и обесуј мокри бањарки..

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7998
  • Плинаш!!!
« Одговори #3579 на: 22 Декември 2018, 22:08:38 pm »
Јас уназад неколку години се греам со клима, и со панелка по потреба. До сега ни јас ни жена ми не сме осетиле дека е сув воздухот. Но во зависност од надворешните услови отвараме врати и прозори едно 5-10 мин во текот на денот. Исто преку една вечер ставаме сушара со алишта која претпоставувам дека како така допринесува да се навлажнува воздухот. Од оваа година имаме и трет член во семејството и сега за сега се грееме само со климата и немаме никаков проблем.

Sent from my Huawei P Smart using Tapatalk

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #3580 на: 23 Декември 2018, 00:31:41 am »
На сушарата обавезно да внимаваш од алиштата да се цеди вода, значи испарани без центрифуга на крајот за поголем ефект.

Колку што го познавам таткото на детето можам да заклучам дека таткото е премногу осетлив како родител и многу цепидлачи. На детето не му е ништо и допрва ќе ствара имунитет а таткото не е лошо да отиде да направи еден технички преглед на еку-то.
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3581 на: 23 Декември 2018, 02:28:37 am »
Многу пари искрено не ми се даваат затоа што за климата се поебав и си дадов 100к.

Чекај чекај... Ова сум го пропуштил. Си купил клима уред од 100К??
Ова ме интересира, што модел/бренд жити се?

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #3582 на: 23 Декември 2018, 04:59:48 am »
Тошиба Ванчо, не знам кој модел е треба да ја сликам етикетата. 2014 или 13 беше, не знам која год се вселив во станов.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3583 на: 23 Декември 2018, 11:09:29 am »
Не сум им гледал понуда од кога ја купував мојата Тошиба. Твојава е тогаш 7киловатен ѕвер од повисоките модели... Тоа треба да е многу добра клима, од што не си задоволен? Многу јако дува, застанува почнува, тоа ти смета?

За сушење на воздухот, разлика со пелети или со ќумбе би имало само заради тоа што влечат воздух надвор низ горилникот/оџакот (мора воздух за да има горење). Прават негативен воздушен притисок внатре кој се саморегулира преку влагање нов воздух низ врати прозори, разни отвори и лоши дихтунзи. Практично форсирана промаја.

Џабе ќе фрлаш пари, тоа ми е муабетот. Истото можеш да го постигнеш и со климата, со намерно луфтирање, само подотвори по 5мм два прозори во оддалечени делови од станот.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #3584 на: 23 Декември 2018, 12:01:57 pm »
Пишав погоре дека не ја гасам воопшто, дува на 30ц и на прва или втора брзина постојано. Претходно кога живеев кај родителите се греевме на дрва и сметам дека таа топлина е многу попријатна од климава. Ќе земам утре панел, ноќе да топли тој, а климава да ја исклучувам.
Гледам погоре пиша за чистење, само внатрешната единица ли се чисти или и надворешната?