Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1197917 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #3525 на: 16 Декември 2018, 14:07:13 pm »
По што саклучи дека се слични перформансите? Виде еуровент?

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #3526 на: 16 Декември 2018, 14:12:45 pm »
Кај нас плаќаме 500-тки па све  е средено. Е сега нема генератор, ама никому не му е проблем за ден два ако остане без струја. Обезбедување нема, ама не може да се влезе без да ти отвори некој или без шифра. Ако има поголем проблем се организираме за 2 дена и го решаваме. Баш мене ми капеше некаде од олуците без збор се реши проблемот. Мене ми се многу по 50 еу, обезбедување ми е сосем непотребно, не чувам ништо вредно, машината за алишта ми е најскапа 500 еу... И да се расипи тоа што е во фрижидер и има кај да го однесам и еден месец одржавање е во пари, али ете некој има потреба од такви работи.
Каде живеееш?
како и 90% од мк, Скопје :D Пичурин поточно.

Отсутен velkov

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 637
« Одговори #3527 на: 16 Декември 2018, 15:36:09 pm »
Многу млатиш на празно од рекла казала муабети. За да дадат одобрување на 40-50% од сметката треба да дојде посебна комисија и да има официјално мерење, треба температурата да биде под 20 степени во станот и зависно од тоа колку под таа граница толку и ќе добие одобрување. Второ, јас живеам во нова зграда а претходно живеев во стара на последен кат, вината не е во голден арт туку во бег затоа што воздухот е неизбежна работа на последен спрат какви пумпи какви глупости. Трето, дома сум со мали деца и дефинитивно не се седи со парно на максимум, мене парното ми е скроз исклучено во сите соби освен во вц и во ходникот на 4ка, температурата е 24 степени така да колку и да му мерат нема никогаш да измерат под 20.

Бег се должни да испорачаат топлина до зградата и толку. Проблемот барај го кај тој што си ја купил (Голден арт), па они нека се расправаат со проектантот/изведувачот на топловодното греење. Проблемот веројатно е во пумпата или нешто поврзано со неа.
траблшутинг:
1. Идиотот од изведувач нека дојде и испита/испушти воздух од системот. Пошто сите изведувачи, бизнисмени гледаат што повеќе да се преебат меѓу себе, а при тоа да се пребијат со компензација (стан), не верувам дека уопште ќе се нафати да го реши проблемот.
2. Нека ја провери пумата.
3. Од кога ќе ги заврши овие процедури, нека ја редуцира брзината на пумпата (најчесто се со 3 брзини/моќност), и нека ја остави 24/7 да работи.

Голден арт наводно проверија се и од нивна страна е се ок.

Се повеќе се сомневам во БЕГ бидејќи од кај нив сите кажаа „абе имаме проблеми со тие последни спратови“ „“!КнКН“„! па приклучувајте тогаш само приземје.

Во петокот оставив пак сочна порака на секретарката во БЕГ и еве од вчера и денес имам парно како што треба ова се случува втор пат. Првиот пат беше кога нивниот технички директор Димитар беше во контрола на проблемот тоа беше претходната среда и средата и четвртокот се беше ок, петокот пак ладни радијатори. Од вчера е пак ок мислам дека се биле доле кај пумпата пак и се појачале притисок или што и да има за штелување.

Инаку по закон за енергетика и мрежни правила одговорни се БЕГ дури и да е проблемот во Голден арт бег мора да ми кажат што е. Утре ќе дојде ревизија од бег и еве јас имам парно... температура никогаш нема да измерат под 20 бидејќи сум со мало дете и догревам со клима кога нема парно али имам една соба затворена што е само на парно.

Друг проблем е што од 4 стана што знам дека се со проблем 3 се на вработени во ГА и тие не вршат притисок како јас и во БЕГ мислат само 1 стан е проблем...

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
« Одговори #3528 на: 16 Декември 2018, 15:41:37 pm »
Пушти ги жената и детето некаде на гости и 1 час претходно разотвори ги прозорите, нека се олади станот и ќе измерат испод 20 степени температура.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6002
« Одговори #3529 на: 16 Декември 2018, 15:59:43 pm »
^
Паметно,отвири и вратите од фриждерот 😁

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5346
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3530 на: 16 Декември 2018, 16:02:58 pm »
Треба хемиско чистење на внатрешната да се прави есенско време. Ништо друго. Околу 1500 денари чини.

Внатрешната единица лесно се чисти, секој може сам да ја исчисти со малку труд. Не се штедат само пари, туку знам и за случаи каде невнимателни сервисери искршиле пластики од поклопецот. Сам за себе секогаш ќе пазиш повеќе од мајстор кој се брза (чест на исклучоците кои секако ги има).

Како и да е, за чистење се користи обезмастувач (разреден со млака вода), кој се нанесува со шприцање. Се остава 10-ина минути, потоа се испира со шприцање топла вода, и потоа климата се пушта на ладење да работи некое време (еден саат, на пример).

Некои сервисери велат дека може било кој обезмастувач (Авакс за рерни е еден таков). Мене ми беше шубе и земав FavorCool SB-910 наменско средство за чистење клими (и други HVAC ствари). Главната состојка секако е Содиум Хидроксид, па најверојатно ќе завршат и евтините средства како Авакс.
https://bsl.name/products/promy-shlenny-j-ochistitel-favorcool-sb-910

Средството се разредува со вода, помалку или повеќе зависно колку се прљави климите. Јас мешав 50:50, а двете клими ги исчистив со отприлика четврт литар од течноста. Пакувањето е од 3.7 литри и кошта 900 денари, мислам имаше и помали пакувања. Најисплатливо е да се подели со некој, за две клими 3.7 литри од средствово би траеле ~15 години.   :D

Едноставно, занимација и заштеда истовремено:

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6992
  • Бенве сие бенве
« Одговори #3531 на: 16 Декември 2018, 16:16:12 pm »
И ѕидот лом надоле

Sent from my VTR-L29 using Tapatalk

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3532 на: 16 Декември 2018, 17:02:12 pm »
Во мојот случај ни капка не истече. Климите си имаат одвод од внатрешната единица кон надвор. Кој гледал инсталции на клими го видел цревото кое го лепат заедно со бакарните цевки, и заедно ги вадат надвор кон надворешната единица. Во режим на ладење секогаш се кондензира вода на саќето (хитсинкот) од внатрешната единица, таа вода мора да истече надвор (или ќе истече внатре). Кога се чисти внатрешната единица, водата и средството за чистење едноставно истекуваат надвор. Проверено.

Присутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4019
« Одговори #3533 на: 16 Декември 2018, 17:02:50 pm »
После и ќе си варосаш :D

Климата што ја имаме мислам дека никогаш не била така исчистена, туку само филтрите за прашина и надворешно пребришана, па ене ја дува корни а е стара 15-16 години.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3534 на: 16 Декември 2018, 17:06:39 pm »
Погледај ја Тошибата на видеото, колку прашина има во саќето. Посебно долу десно. Тоа е од 3 години користење во просторија каде редовно се чисти, а богами и филтер за воздух се користи.

Отвори го поклопецот од твојата клима и ќе видиш дека е прљава и колку е затнато саќето. Како затнат хитсинк од компјутерски кулер. Си видел? Знаш колку послабо ладат таквите кулери? :)
Твојата клима работи, ама со намален капацитет и помалку ефикасно. Ако сега работи добро, исчистена ќе работи уште подобро.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #3535 на: 16 Декември 2018, 18:00:03 pm »
Зависи колку се користи климата. Во секој случај, ако се чисти како што објасни Ван се превенира од поголем зафат за чистење од страна на сервисер. Дури тогаш ѕидовите ќе бидат шака лака ;D

Летово чистеа една клима на работа која не ладеше коректно поради запушено саќе.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #3536 на: 16 Декември 2018, 18:30:04 pm »
Мене кога ми ја исчистија, подобра од нова грееше.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #3537 на: 16 Декември 2018, 18:51:55 pm »
Мене кога ми ја исчистија, подобра од нова грееше.
Точно така!

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3538 на: 16 Декември 2018, 22:05:00 pm »
Зависи колку се користи климата. Во секој случај, ако се чисти како што објасни Ван се превенира од поголем зафат за чистење од страна на сервисер.

Па и сервисерот истото ќе го направи, само можеби со некои попрофи распрскувачи. Средството кое го покажав горе го купуваат баш сервисери на клими, затоа е пакувањето од 3.7 литри. Инаку можеби имаат и некои профи алатки за чистење на тој цилиндричниот вентилатор од внатрешната единица, на повеќе годни знае да се наполни со прљавштина вентилаторот.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #3539 на: 16 Декември 2018, 22:38:53 pm »
Ај помош можеби имал некој слично искуство

Земав стан во новата зграда на Голден арт кај црквата св. Илија во Аеродром. Станот е на 10ти спрат (последен) и откако се пушти парното јас ( и комшиите од 10ти скоро сите) цело време имаме ваздух во систем (не на радијатор од радијатор тече ладна вода). Кога ќе испуштам ваздух од ормар на довод и одвод има парно 1, 2, 3 саата зависи како е и пак од 7 радијатора 1 (тој најблиско до ормар) е топол другите ладни. Исто и кај комшиите.

Топката цело време се префрла Голден арт биле криви Бег биле криви. Од топлификација мислам дека знаат што е проблемот али дојдат испуштат ваздух и си одат сум добил парно толку од нив било. На крај на нерви сум ќе го јаде некој. Одговор од бег е дека имало ваздух во систем и додека да се испушти цел така ќе било. Ова трае веќе месец и нешто како пумпата доле да губе притисок или сл. и нема сила да заврте низ становите. Од мајстор во бег приватно само добив дека долу има проблем и дека бег и голден арт мора заедно да го решат.

Наводно слушнав дека и во флет ајрон на адора имало исти проблем и во други згради.

Да сподели некој искуства ?

пинг @onak

побарај ме на тел. секој работен ден од 12:00 до 21:00, на 077-700-100, треба да поминам и да видам со свои очи, ама 99% сум сигурен дека знам што е проблемот, и ке трае тој проблем кај вас. секогаш кога ке биде малку по ладно, ти ке имаш греење, а секогаш кога е надвор не толку ладно, кај тебе и кај комшиите ке има проблем... решението е индивидуално за секој стан, и може да кошта помеѓу 160 и 220 евра... ;)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време