Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1198065 пати)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11810
  • Архитект
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #3510 на: 15 Декември 2018, 09:58:46 am »
Ваква случка имаше во зграда кај универзална. Таму живеев на најгорен кат и истото беше.
Незнам кој е проблемот и решението, ама ќе те посоветувам стално кога ги викаш БЕГ да ти остават извештај дека се ладни радијаторите и дека тем. е ниска.

После тоа ќе си одиш во БЕГ и ќе си бараш да ти рефундираат.

Така направија некои станови во центар. Платија 40-50% од сметките. Заради не доволна топлина.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #3511 на: 15 Декември 2018, 16:02:11 pm »
Многу млатиш на празно од рекла казала муабети. За да дадат одобрување на 40-50% од сметката треба да дојде посебна комисија и да има официјално мерење, треба температурата да биде под 20 степени во станот и зависно од тоа колку под таа граница толку и ќе добие одобрување. Второ, јас живеам во нова зграда а претходно живеев во стара на последен кат, вината не е во голден арт туку во бег затоа што воздухот е неизбежна работа на последен спрат какви пумпи какви глупости. Трето, дома сум со мали деца и дефинитивно не се седи со парно на максимум, мене парното ми е скроз исклучено во сите соби освен во вц и во ходникот на 4ка, температурата е 24 степени така да колку и да му мерат нема никогаш да измерат под 20.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #3512 на: 15 Декември 2018, 16:08:36 pm »
Кај мене откако дојдоа бег не се седи дома, ладно е, по 21/22 степени цело време. Претходно по 25 беше, а и кога не беше се осеќаше некаква топлина. Сега ужас.

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4220
« Одговори #3513 на: 15 Декември 2018, 16:21:06 pm »
Бег се должни да испорачаат топлина до зградата и толку. Проблемот барај го кај тој што си ја купил (Голден арт), па они нека се расправаат со проектантот/изведувачот на топловодното греење. Проблемот веројатно е во пумпата или нешто поврзано со неа.
траблшутинг:
1. Идиотот од изведувач нека дојде и испита/испушти воздух од системот. Пошто сите изведувачи, бизнисмени гледаат што повеќе да се преебат меѓу себе, а при тоа да се пребијат со компензација (стан), не верувам дека уопште ќе се нафати да го реши проблемот.
2. Нека ја провери пумата.
3. Од кога ќе ги заврши овие процедури, нека ја редуцира брзината на пумпата (најчесто се со 3 брзини/моќност), и нека ја остави 24/7 да работи.

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 819
  • Opel zafira 2.0 125 kw
« Одговори #3514 на: 15 Декември 2018, 21:18:16 pm »
Namestisi na site radiatori avtomatski ventii za obezvozdusuvanje.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #3515 на: 15 Декември 2018, 21:27:39 pm »
Кај нас плаќаме 500-тки па све  е средено. Е сега нема генератор, ама никому не му е проблем за ден два ако остане без струја. Обезбедување нема, ама не може да се влезе без да ти отвори некој или без шифра. Ако има поголем проблем се организираме за 2 дена и го решаваме. Баш мене ми капеше некаде од олуците без збор се реши проблемот. Мене ми се многу по 50 еу, обезбедување ми е сосем непотребно, не чувам ништо вредно, машината за алишта ми е најскапа 500 еу... И да се расипи тоа што е во фрижидер и има кај да го однесам и еден месец одржавање е во пари, али ете некој има потреба од такви работи.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5346
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3516 на: 16 Декември 2018, 00:55:11 am »
Постојат и многу повредни работи, од тие што може да се однесат и украдат...

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #3517 на: 16 Декември 2018, 01:19:11 am »
На пример ?
невиноста да не ми ја одземе ?  ::)

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #3518 на: 16 Декември 2018, 09:53:30 am »
Кај нас плаќаме 500-тки па све  е средено. Е сега нема генератор, ама никому не му е проблем за ден два ако остане без струја. Обезбедување нема, ама не може да се влезе без да ти отвори некој или без шифра. Ако има поголем проблем се организираме за 2 дена и го решаваме. Баш мене ми капеше некаде од олуците без збор се реши проблемот. Мене ми се многу по 50 еу, обезбедување ми е сосем непотребно, не чувам ништо вредно, машината за алишта ми е најскапа 500 еу... И да се расипи тоа што е во фрижидер и има кај да го однесам и еден месец одржавање е во пари, али ете некој има потреба од такви работи.
Каде живеееш?

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4768
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #3519 на: 16 Декември 2018, 12:11:37 pm »
Одржавање на инвертер клима? Препорака за сервис? Купена е од ICS Group се користи за ладење и греење. Си работи како што треба веќе 2 години и би сакал да продолжи така да работи, па да прашам дали и на колку време треба да се проверува/сервисира? Филтрите се чистат на секои 3 месеци.

Претходно имавме Фонко, нив никогаш не сме ги одржувале освен чистење на филтрите, еднаш прегоре осигурач во едната внатрешна единица и си работеа ок 6 години можда уште си работат се преселив од таму не знам.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #3520 на: 16 Декември 2018, 12:13:57 pm »
Треба хемиско чистење на внатрешната да се прави есенско време. Ништо друго. Околу 1500 денари чини.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #3521 на: 16 Декември 2018, 12:31:51 pm »
Треба хемиско чистење на внатрешната да се прави есенско време. Ништо друго. Околу 1500 денари чини.

И секој месец перење на филтрите на внатрешната.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4768
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #3522 на: 16 Декември 2018, 13:02:48 pm »

Хммм...да, нема зијан ќе ги перам почесто.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #3523 на: 16 Декември 2018, 13:11:31 pm »
Да да, голема разлика праи чист филтер.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #3524 на: 16 Декември 2018, 13:30:15 pm »

Зависи и од просторијата колку е чиста и што и е намената.
Инаку споредував Mitsubishi msz-ln и Toshiba super daiseikai 9. Со слични перформанси Mitsubishi е доста поскапа, оправдано или не?