Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1202171 пати)

Отсутен Vwlover

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 604
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #3330 на: 14 Ноември 2018, 22:52:26 pm »
@Roci Со самсунгот (обичен) имав проблем со делумно истечен фреон.
Летото ладеше, потоа не беше уклучена и кога дојде време за греење чудно работеше и не можеше да загрее соба. Ако добро се сеќавам, на моменти дуваше млако\ладно, на моменти топло но не како другите две.
Како и да е, имав мака со монтерот, ме убедуваше по телефон дека така треба...Едвај дојде, као се е добро, нешто плеткаше со боците фреон, снема фреон во боца, па не фалело во климата многу, па тоа што фалело не влијаело на работата.
Отидов во Нептун, дојдоа од видео дата како генерални. Тие констатираа дека функцинираат единиците.
Фреон, ладење, греење не било во нивни домен односно требало со тој што монтирал.
Повторно со монтерот камај, жмурка, брканица, доаѓам сега, утре.
Повторно до Нептун за да ми доделат нов монтер\сервисер, си дојде ко попче. Ја оправил инсталацијата, се губел фреон некаде од цевките (не бев дома, татко ми беше).

Не можам да тврдам дека и кај тебе е случај, но имај го моето искуство во предвид, биди упорен.

Број од ВидеоДата  имаш?

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3331 на: 14 Ноември 2018, 22:52:36 pm »
A da...i toa ne si me sfatil ( ili ajde ja ne sum se izrazil ubavo ) ne deka ne se sedi od zesko, tuku obratno za da bide kolku tolku toplo vo sobata i prifatlivo za sedenje so temperatura od 20 stepeni, kaj mene klimata treba da puka na 31 stepen, a togas vekje ne se sedi vo prostorijata bidejki ima nenormalno struenje na vozduhot i ne se podnesuva poveke saati. Ete taka  :)

Чекај малку, добро те разбирам дека повеќе од 20 степени климата не може ја да загрее просторијата?
Мериш 20 степени со некој термометар, во собата?

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #3332 на: 14 Ноември 2018, 23:02:19 pm »
@Vwlover
Немам во тел., не можеш да најдеш?

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3869
« Одговори #3333 на: 14 Ноември 2018, 23:16:25 pm »
Da meram so poveke termometri vo poveke kosevi niz sobata i nigdeka i posle saati i saati duvanje ne uspeva da krene nad 20 stepeni...i posle nekoj ke me ubeduva deka najnormalno raboti klimata  ;D
Mikius proverija i freon navodno se bilo ok, a i vo septemvri mesec ladese grc, taka da ne veruvam deka do freon e problemot. Po moe tolku i e mokjta na klimata, deklarirana ( i prodadena ) kako 5.5ka a vo realnosta poslaba i od 3.5ka. Samo aj najdi nacin pa dokazi go toa  ;D

Отсутен Vwlover

• Јуниор
  • **
« Одговори #3334 на: 14 Ноември 2018, 23:27:42 pm »
@Vwlover
Сум немал искуство со дечкиве, седиштето во лисиче им е?

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1885
« Одговори #3335 на: 14 Ноември 2018, 23:34:27 pm »
Роци барај начин да ја заебиш некако и да треба нова да ти дадат  :D Или евентуално барај некој сервисер за пријател да се позамара со климата и ако е монтерска грешка да ја поправи.
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #3336 на: 14 Ноември 2018, 23:40:48 pm »
@Vwlover
Сервисот им е пред Драчево, а за другото, мислам се возат на стара слава. Впрочем, да немаш работа со сервиси во државава :)

Отсутен Vwlover

• Јуниор
  • **
« Одговори #3337 на: 14 Ноември 2018, 23:43:32 pm »
@Vwlover
Сервисот им е пред Драчево, а за другото, мислам се возат на стара слава. Впрочем, да немаш работа со сервиси во државава :)
Да препорачаш некој што си ја работи работата ко што треба, го објаснив проблемот погоре..

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3338 на: 15 Ноември 2018, 00:55:08 am »
Роки, не да мерат температура на издув. Ќе ги викнеш и ќе им побараш да со климата загреат собата на 27 степени (мерено некаде на другиот крај на собата). 27 с. е највисока а колку-толку толку поднослива температура. И ќе им спомнеш онака во муабет, дека се мислиш да се јавиш во друштво за зашитата на потрошувачи, и во државен пазарен инспекторат.

Нормална средна класа на 3.5кв клима треба да загрее да направи бара во соба од 28м2, посебно на вакво топло време (како за Ноември). 5.5кв дури и најшкарт клима треба да загрее 28м2 дури и во шатор.

Роци барај начин да ја заебиш некако и да треба нова да ти дадат  :D Или евентуално барај некој сервисер за пријател да се позамара со климата и ако е монтерска грешка да ја поправи.

Што да ја заебува, заебана е веќе.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #3339 на: 15 Ноември 2018, 09:00:24 am »
@Vwlover
Да препорачаш некој што си ја работи работата ко што треба, го објаснив проблемот погоре..
Можам само да ти кажам кого да не ти препорачам односно со сите што сум имал работа не биле темелни, испаѓале ситници за оправање притоа ме убедувале дека не сум во право.

Неколку поста претходно еден член пофали една фирма Енергија, види со нив.

Еве ја мојата црна листа:
Анитерм- клима инвентор
Бане ер- клима лг
Гаги- клима самсунг
Зорба-б - чистење клими на работа

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
« Одговори #3340 на: 15 Ноември 2018, 09:20:25 am »
Seuste smetam deka klimava ne gree i nesto ne e ok so nejze vo sporedba ko so vika cuore sportivo deka  nad 24stepeni kaj nego ne se sedi so 5ka na 30m2. Epa kaj mene za da bide toplo treba da puka na 31 stepen celo vreme i pak ( na voa vreme, so li ke bide zimoska  :(  ) temepraturata vo sobata ne mrda od 20 stepeni ( mereno so drug termometar…ne so toj od samata klima ). Nego nemam nacin da dokazam pred serviserite deka nesto ne e ok so klimata, oti spored niv koga si merat na 31 duva ko so "treba" da duva toplo i toa e toa. A luge so koristat 5ka klimi dojdoa denovive da ja dzirnata mojava i site ednoglasno vikaat ne be kaj so 5ka treba da bide bara, da ne se sedi vo sobata, treba da duva posilno da te krene i slicni drugi komentari od toj tip. Pak ke recam luge korisnici na inverter klimi od najrazlicni proizvoditeli. Ama nemam potvrda deka klimata ne raboti ( ne gree dovolno ) ko so treba i racete mi se vrzani, nemam izbor. A ne deka sega sum zadovolen od rabotenjeto na klimata. Ete kolku da bideme nacisto. A da...i toa ne si me sfatil ( ili ajde ja ne sum se izrazil ubavo ) ne deka ne se sedi od zesko, tuku obratno za da bide kolku tolku toplo vo sobata i prifatlivo za sedenje so temperatura od 20 stepeni, kaj mene klimata treba da puka na 31 stepen, a togas vekje ne se sedi vo prostorijata bidejki ima nenormalno struenje na vozduhot i ne se podnesuva poveke saati. Ete taka  :)

Немам инвертер, само обична клима и може ќе лупнам, ама на обичната клима треба рачно да се намести на HEAT. Да не ти е тебе наместено на ладење?

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #3341 на: 15 Ноември 2018, 10:36:26 am »

Немам инвертер, само обична клима и може ќе лупнам, ама на обичната клима треба рачно да се намести на HEAT. Да не ти е тебе наместено на ладење?

;D :-X
Hahaha, mislis deka do tolku e otidena rabotava?
 8)

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3342 на: 15 Ноември 2018, 12:12:13 pm »
Да не ти е тебе наместено на ладење?
:D ;D ;D

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #3343 на: 15 Ноември 2018, 12:16:32 pm »
Убаво си праша човекот, сабајле пред да тргнам на работа намалив климата на 20, пуштам на ауто кога оно светна плаво да лади ;D

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3869
« Одговори #3344 на: 15 Ноември 2018, 12:38:24 pm »
Ne se zafrkavajte, namestena e na toplo i sonce ima gore na dalinskoto sveti  ;D

I posle 3h duvanje na 25 stepeni so ventilator na auto vo prostorija od 28m2 so klima 5.5kw eve go rezultatot na vakvo toplo vreme  ;D