Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1436854 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #2820 на: 28 Февруари 2018, 13:42:18 pm »
Те молам за информација околу цената на топлинската пумпа, (како и бафер или што и да има додатно ставаено кај тебе) без инсталација на фенкојлери или радијатори или подно или бојлер. Само топлинската пумпа и работите околу неа. Како и за кој модел на топлинска пумпа се работи.

Ти благодарам многу!

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7444
« Одговори #2821 на: 28 Февруари 2018, 13:51:25 pm »
@eko13 Нема да ти замери Онак сигурно за споделено ПОЗИТИВНО искуство со нискотемпературно подно греење кое е врзано за топлотна пумпа. Според мене најелегантно и најдобро решение за греење, а воедно и најкомфорно.

Ме интересира што цевки користеше за подното, дали РЕХАУ или нешто друго и колку те фати од прилика целата опрема ?

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6707
« Одговори #2822 на: 28 Февруари 2018, 13:55:18 pm »
Јас веќе 2 години живеам во стан со подно греење значи немам никаде радијатори и имам само пофални зборови. Нема ништо подобро од топли плочки во вц, поготово со боси нозе дур ќењаш а надвор -20

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3356
« Одговори #2823 на: 28 Февруари 2018, 14:18:38 pm »
Јас веќе 2 години живеам во стан со подно греење значи немам никаде радијатори и имам само пофални зборови. Нема ништо подобро од топли плочки во вц, поготово со боси нозе дур ќењаш а надвор -20

Кога ќе заседнеш на шоља со мобилниот и кога ќе станеш дали те фаќа парализа на нозете и неможеш да одиш?

Јас немам подно греење, и проблем ми е ова особено зимно време неможам да застанам на нозе раце да измијам после нужда, а некогаш неможам до дневна да отидам.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15255
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #2824 на: 28 Февруари 2018, 14:25:26 pm »
Да не ти трнеат нозете ке правиш школски физички вежби уз нуждата.Билдерите сигурно праат стомачни,вратило и сл...ама немора до толку,за циркулација доста се школските.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6707
« Одговори #2825 на: 28 Февруари 2018, 14:32:39 pm »

Кога ќе заседнеш на шоља со мобилниот и кога ќе станеш дали те фаќа парализа на нозете и неможеш да одиш?

Јас немам подно греење, и проблем ми е ова особено зимно време неможам да застанам на нозе раце да измијам после нужда, а некогаш неможам до дневна да отидам.
Ме фаќа и те како, особено ако го читам стратро на форумов пола саат и после жена ми ја викам да ми помогне да станам раце да измијам.

Отсутен eko13

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 70
« Одговори #2826 на: 28 Февруари 2018, 15:31:11 pm »
Те молам за информација околу цената на топлинската пумпа, (како и бафер или што и да има додатно ставаено кај тебе) без инсталација на фенкојлери или радијатори или подно или бојлер. Само топлинската пумпа и работите околу неа. Како и за кој модел на топлинска пумпа се работи.

Ти благодарам многу!

Вака на памет знам дека е DAIKIN ALTERMA 16kw, за точниот модел ќе мора да проверам дома.

Цевките за подното се од бреднот VALSIR Италија.

Опремата грубо за целата куќа е околу 11.800 еур со тоа што пумпата во тој дел учествува некаде со 50%. Останато се цевки, касети, стиродур, вентили, термостати за секоја соба и слично.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #2827 на: 28 Февруари 2018, 15:32:32 pm »
И јас размислував за подно, но на девојка ми не и одговара топлината од подно, односно и смета ако нозете и газат на загреана површина, иако претходно мислеше дека и е ок.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен eko13

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 70
« Одговори #2828 на: 28 Февруари 2018, 15:38:18 pm »
И јас размислував за подно, но на девојка ми не и одговара топлината од подно, односно и смета ако нозете и газат на загреана површина, иако претходно мислеше дека и е ок.

Друже најдобро однеси ја девојкати да застане во стан/куќа со подно греење наместено на нормална температура, подот не е толку топол за да и пречи.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #2829 на: 28 Февруари 2018, 15:42:12 pm »
На нормална температура беше наместено, мене ми беше таман, на неа не :)

Пријателите имаат и зидно во туш кабината, светска работа.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15255
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #2830 на: 28 Февруари 2018, 15:43:18 pm »
Смени ја девојката,цел живот ке ти прај проблеми,тебе тоа што ке ти одговара неа нема... ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #2831 на: 28 Февруари 2018, 15:44:39 pm »
Заради тоа и сеуште не сум се земал, се мислам ;D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #2832 на: 28 Февруари 2018, 15:45:16 pm »

Друже најдобро однеси ја девојкати да застане во стан/куќа со подно греење наместено на нормална температура, подот не е толку топол за да и пречи.

Ова сме го зборувале и претходно. Температурата на подот никогаш не смее да е повеќе од 29C степени. Правилно треба да се користи термостат за подот да е околу 26-29 степени.

На нормална температура беше наместено, мене ми беше таман, на неа не :)

Пријателите имаат и зидно во туш кабината, светска работа.
Штом приметила (или вие сте приметиле) дека има подно, тогаш не било правилно и температурата на подот била над 26-29 степени.

Ти благодарам многу!

Вака на памет знам дека е DAIKIN ALTERMA 16kw, за точниот модел ќе мора да проверам дома.

Цевките за подното се од бреднот VALSIR Италија.

Опремата грубо за целата куќа е околу 11.800 еур со тоа што пумпата во тој дел учествува некаде со 50%. Останато се цевки, касети, стиродур, вентили, термостати за секоја соба и слично.

Благодарам. Цените за Carrier 7KW е 3300еур сосе ДДВ и монтажа во енергија. За врзување на постоечко парно/подно.
« Последно менување: 28 Февруари 2018, 15:54:23 pm Deni »

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #2833 на: 28 Февруари 2018, 15:50:53 pm »
Заради тоа и сеуште не сум се земал, се мислам ;D
Смени го леонот и речи и: Како што го сменив леонот ќе те сменам и тебе ако не слушаш и решен ти е проблемот.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #2834 на: 28 Февруари 2018, 15:53:22 pm »
Не ми иде продажбата на Леонот веќе 2 ден, изгледа треба да покачам цена :(

Иначе да не бидам скроз ОТ, температурата на подното верувам дека беше таман наместена, паркетот беше само подзагреан, никако да е топло на него. Плус луѓето си се во таа струка, не верувам дека не би знаеле како и што треба да се подеси и како е правилно.

Во секој случај, поентата е доколку некој не пробал како е со подно, пред да се реши во секој случај ако има можност да отиде кај некој со подно и да види, да не биде касно ако не му е по ќејф.