Дечки препорачајте клими за греење 2.5- 3.2 за во спална и 4.2-5-5 за дневна кујна.
Дали да одам со најефтините јапонски како на пример Даикин Сенсира, Тошиба Сеуа или да идам со поскапи кинески како на пример Хаиер Ревиве, или некоа Мидеа со Тошиба компресор?
Другар што работи сервисирање на клими ми рече дека новите тошиба не биле толку издржливи како порано и дека сменил неколку компресора во задниве две години.
Мидеа гледам дека нема кај нас со еуровент сертификати, Хаиер Тундра има еуровент но се изначитав лоши ревјус од странство.
Многу модели што се продаваат кај нас неможам ни да ги најдам на интеренет ревјус, другаров вика дека тоа се модели правени за наш пазар и во иднина нема да имаат достапни делови, мислам поточно за Мидеа и Хаиер.
po forumive imam pishuvano za moite klimi Daikin, Vivax aeri i Mitsubishi. ajde ushte ednash kje se poftoram kolku pari tolku muzika
- daikin - tivka nadvoreshna ekonomichna vo rabota, retko pravi defrost - skapa! (okolu 55,000mkd beshe koga ja zemav 3.5kw)
- Vivax - maaalku pobuchna nadvoreshna, no potivka vantreshna edinica, ekonomichna vo rabota, NO!!! mana i e chesto pravi defrosti (daikinot 1 taa 4-5 pati moze i poveke) - cena 30.000mkd
- Mitsubishi (go nema toj model poveke oti e postar) - isto kako daikinot no poeftina (35.000 2.5kw..mislam deka ne beshe neshto strashno poskapa 3.5kw vo toa vreme)
sega koga bi zemal bi odel Mitsubishi/Daikin za vo Dnevna, Spalna i Vivax aeri (ima miljarda drugi modeli no aeri ili R+ e bash ona plateno dobieno najdobar odnos) za vo prostorija kaj shto ne mi e najbitno greenjeto (primer kujna/trpezarija)
Haier nemoj da zemash zatoa shto od iskustvo na kolega (dobri se dodeka rabotat) chesto stradaat od elektronika... mora da vikash serviser da ti menja plochka nekoja.
Brat mi ima toshiba (isto ko da chitash za daikin .. i performansi i ceni)
Ako si meraklija na ZHESHKO duvanje mozish i da odish i so GREE ama jas gi izbegavam oti personalot im e UZAS na ponashanje a klimite se skloni na PREGREVANJE i ne znaat dobro da moduliraat. (gi ima instalirano kaj moite doma.. toplat super ne mozam da se pozalam)