Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1203068 пати)

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6004
Даљинското ;D ;D ;D
Само со фул опрема зимам 😛
Сеа баш разгледувам,а шо уствари треба да гледам на климите?

Sent from my BLN-L21 using Tapatalk
Испорачана моќност и ефикасност. Ама тоа можеш да го видиш само на еуровент реално тестирано. Го има во упатството, ама тие без еуровент знаат да си траскаат бројки од ракав и бројките везе немаат.
Дени а колку е попаметно да земам 5.5КВ евтина,гледам ги има по 32.000ден или ич да не ги гледам...
Или само да се ориентирам на Грее фери,г-теч гледам бааги е намалена,вивакс аери,гледам има и тосот и хаиер со добри спецификации.

Присутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3960
Дали се ок марки Haier и Cooper&Hunter? Споредбено со Gree и Vivax?

Ми треба 5,5kw клима, за 50тина квадрати отворен и добро изолиран простор.

Има и Toshiba Mirai за 49 000, ама А+ е, да не е стар модел

A Hisense?

http://klimi.mk/product/432

Hisense не зимај. Имам таква и врска нема.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Даљинското ;D ;D ;D
Само со фул опрема зимам
Сеа баш разгледувам,а шо уствари треба да гледам на климите?

Испорачана моќност и ефикасност. Ама тоа можеш да го видиш само на еуровент реално тестирано. Го има во упатството, ама тие без еуровент знаат да си траскаат бројки од ракав и бројките везе немаат.
Дени а колку е попаметно да земам 5.5КВ евтина,гледам ги има по 32.000ден или ич да не ги гледам...
Или само да се ориентирам на Грее фери,г-теч гледам бааги е намалена,вивакс аери,гледам има и тосот и хаиер со добри спецификации.

5.5 клими се погруби во работата, немора да значи дека се посилни. Зависи од буџетот.

Отсутен riki_staff

• Сениор
Цело време чачкам и овие 2 ми изгледаат најсолидни за цената и имат по 10 години гаранција,башка шо идат со вграден wi-fi модул,сеа мислење дали вреди да се додадат тие +4000 денари за G-Tech?
GREE FAIRY-https://www.tehnomarket.com.mk/product/5008733/gree-fairy-12000btu-r32-22-gwh12acc-k6dna1di-o
GREE G-TECH-https://tehnomarket.com.mk/product/5013626/gree-g-tech-12000btu-gwh12aec-r32

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7228
  • French diamond
Гаранцијата е условна, 1200 денари годишно се плаќа...бесплатна 1 година мислам имаа.

Отсутен riki_staff

• Сениор
Да си ибат пиперо.

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
Што ти прави маркетинг на кинеска роба.

Наравоучение: не купувајте клими без еуровент

Зависи од буџетот. До 30000 нема некој избор ретко која има еуровент. Мислам само Хаиер имаше порано. Веќе над 35-40 се држиш до тоа правило да има еуровент.

Ама ТСТ 12ка за 18000 си е топ клима за парите. Тоа нема збор. Ребрендирано Грее. Затоа зависи.

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 902
Јапанците претераа со цените, по 45к за 3.5ка клима е смешно. Ама па и кинезиве претераа со лажење за перформансите, немаат еуровент и си пишуваат глупости - била 3.5ка ама била појака дури и од 5.5ка јапанска. Зини земјо голтни ме
Супер е што има евтини инвертери за секој да може да си купи, ама да не се лажеме дека начинот на работа и перформансите им се исти, и најбитно дека поттрошувачката е иста.
И една друга работа што е тешко споредлива, квалитетот или во превод колку ќе трае. Не дека јапанциве се безсмртни, ама не сум слушнал некој со јапанец да посакува грее, а обратно има многу случаи.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
На нешто што ќе го користиш секој ден, ќе ти биде примарна работа за греење/ладење, период на експлоатација мин 10 години НЕ СЕ ШТЕДИ.
Исто и не се штеди на кој ќе го монтира.

Кај мене кога монтираа, барав печатот од фирмата негова да го удри на гарантниот лист со опис дека извршил монтажа. Утреден они нека си се тужат кој шо продал/заебал работа.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
На нешто што ќе го користиш секој ден, ќе ти биде примарна работа за греење/ладење, период на експлоатација мин 10 години НЕ СЕ ШТЕДИ.
Исто и не се штеди на кој ќе го монтира.

Кај мене кога монтираа, барав печатот од фирмата негова да го удри на гарантниот лист со опис дека извршил монтажа. Утреден они нека си се тужат кој шо продал/заебал работа.
Токму така. Е сега има две работи. Конкретно:
1. За примарно ладење/греење на простории како домови и канцеларии каде се престојува големи периоди и потребно е постојано греење/ладење.

2. За „Ја било Ја небило“ ладење/греење на простории како викендички, станови во Охрид, скали и ходници во куќа, кровни и тавански простории. За тука обично се гледа апсолутна најниска цена на чинење, и да брка работа. Тука имаат логика кинески клими, заради нивната ниска набавна цена. И во случај да не работат - не е страшно.

Отсутен riki_staff

• Сениор
Ај на здравје,купив Gree Fairy од Електромеханика Струмица 26.000 денари+4.000 монтажа,вкупно 30.000 ден.
Се надевам добар избор направив 😁.

Отсутен riki_staff

• Сениор
Дечки треба да земам инвертер како бек ап опција (во случај да залади пред почеток на грејна сезона и сл) во станот во кој ќе има централно греење, изборот е сведен на овие 2 клими, дали вреди (дали ќе ми треба) поскапата опција на GREE:

https://tehnomarket.com.mk/product/5008378/gree-lomo-lc-12000btu-r32-gwh12qb-k6dnb4i-k6dnb8i0

https://tehnomarket.com.mk/product/5008733/gree-fairy-12000btu-r32-22-gwh12acc-k6dna1di-o

Монтажата е 4.200 денари.
@riki_staff Тебе поскапата ќе ти врши работа, искористи ја промоцијата. Инаку јас ја земав поефтината, бев директно во продажниот салон на Gree, во Tehnomarket малку ме изнервираа што јас прашувам за Gree  а дечкото цело време батали ја таа Нео ти е подобра (знам дека имаат поголема маржа)
Филип има кај тебе Ломо-то вграден вифи модул?

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2617
@riki_staff Го прочитав тоа негде или ми кажаа, е сега дали е вградено или има опција за вградување, не сум сигурен, после ќе одам до станот да видам таму ли ми е техничката спецификација
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен riki_staff

• Сениор
Јас вчера нарачав Грее Фери и еве сега ми ја наместија 🙂,и јас некаде прочитав дека Ломо има опција за вифи само стик за вифи да се купи,сеа при монтажата овие мајсторите рекоа дека има вградено вифи модул и Ломо-то и сега се заебав шо не ја земав Ломо-то,ќе ме фатеше 5К помалку 😁.Башка дека е помала,по економична и поевтина,мене претежно за ладење ми требаше,зимото ако е ладно за да догреам 🙂.
Сеа се мачам неможам акаунт да креирам...☹️

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6436
Мојата е Ломо, има вградено ви-фи.