Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1203280 пати)

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6436
Јас имав проблем малку со тој систем, иако во целост го поддржувам.

Првата година, нит дојдоа нит ништо, само се јавив, однесов сокче и благо, негде работеа низ Богданци, и ми ја завери ја гаранцијата за таа година.

Не многу по тоа, почна да штрака јонизаторот. Дојде типчето, го извади, и повеќе не го видов.

Имав повуци-потегни малку со продавачот, а во меѓувреме го смениле овластениот сервисер.

Стапив во контакт со него, екстремно коректен дечко, дојде, без проблем го стави новиот јонизатор, ја завери гаранцијата и за претходната година и за оваа.

Ја прегледа климата, и пошто ја одржувам редовно чиста, рече дека оваа година можам да ја истерам, ама наредната (сега во ноември), демек ќе ја растура цела, детално ќе ја чисти и мииислам дека кажа дека ќе го филтрира фреонот (!).

Си платив 800 денари за оваа година. Пошто наредниот зафат ќе биде посериозен, прашав дали останува истата цена од 800 денари годишно, при што ми потврди. И логично е, пошто уствари оваа година не се правеше ништо, а ми наплати 800-ки.

Така да, наполно сум согласен да си плаќам 800 годишно, и да не се секирам за климата 10 години. А башка што и новиот овластен е прекрасно коректен и фин...

Присутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4024
Ако климата кошта 50+ илјади денари тогаш вреди тоа, ама за клима од 20тина илјади се џабе потрошени пари.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
Проблемот е што согласно Законот за заштита на потрошувачи, рекламкрање 10 години гаранција, а всушност е 1е погрешно наведување, лажно рекламирање. Нешто што треба да биде санкционирано. Фер играта е да рекламира 1 година и доле да пишува можност за КУПУВАЊЕ на дополнителна гаранција.

Муабети од типот дека на клима треба вадење и филтрирање на фреон е за мали деца. Климите, фрижидерите имаат систем со цевки и нема што тука да тече и истекува.
Моите имаат Тошиба веќе 15 години, нит сервис за фреон видела нит бурур. Дајте престанете да им верувате на сѐ што ќе ви речат "мајсторите". Денес бар е лесно, сите информации и упатства се достапни.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8949
  • Пичлеме

ЕДИТ: За друга тема беше, грешка... ај нема везе :)

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4220
И 800 да е, педерски играат, рекламираат 10 години гаранција, а уствари тие 10 години ќе те коштаат колку пола нова клима. Јас си зедив Т.С.Т и појма немам каква е, од кога е земена 2 пати е пуштена  ;D Ај сега ако фатат некој топли бранови ваљда ќе си ги извади парите ..башка и субвенции фатив од Зајко  ;D

Не знам што е педерски тука? за ауто исто не ти важи гаранција ако не ја сервисираш во овластен според интервалот, а сервисот не е бесплатен. Исто е и со климите, и треба да се научиме дека така функционира секаде, ништо не е бесплатно. Треба да дојдат, да направат проверка, чистење, и ем ти сигурен дека е се во ред со климата, ем исчистена, и под гаранција. Што во праска се прави, нека сподели некој кај кој веќе направиле годишна проверка, колку коштало и што е направено. Ние уште ги чекаме ради коронава да дојдат за проверка.
Како? А фрижидерот колку години ти има гаранција? А телевизорот да не го носиш на годишен сервис? Што функционира така? Каква проверка прават? Што проверуваат?

Немојте вака луѓе, немојте. Некој ќе помисли вистина.
Проверуваат (те. треба) дали има сеуште фреон, масло во системот... Тоа што тука к** ги боли и си лапаат паричка, то је друг маабет.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6817
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Само гаранцијата во Македонија е:

- скратена на пола
- се доплаќа
- на фискална
- не важи ако продавачот не го монтира уредот (за кое наплаќа плус)
- не важи без платено осигурување
- 25 години (продавницата пропаѓа вгодина)
- усна

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7228
  • French diamond
Проблемот е што согласно Законот за заштита на потрошувачи, рекламкрање 10 години гаранција, а всушност е 1е погрешно наведување

Баш така, тоа е за мене педерски..си отвораш клими.мк си одбираш клима, читаш 10 години гаранција и си ја пазариш онлајн цел среќен со 10 годишната гранција, која е всушност условна.

СТ на пример имаат 5 години безусловна гаранција.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7231
Проблемот е што согласно Законот за заштита на потрошувачи, рекламкрање 10 години гаранција, а всушност е 1е погрешно наведување

Баш така, тоа е за мене педерски..си отвораш клими.мк си одбираш клима, читаш 10 години гаранција и си ја пазариш онлајн цел среќен со 10 годишната гранција, која е всушност условна.

СТ на пример имаат 5 години безусловна гаранција.
СТ се фирмиште, таму гаранцијата ти е побитна од климата.

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
@Deni Може мислење за овие:

Toshiba MIRAI RAS-18BKVG-E/RAS-18BAVG-E  49 000
http://klimi.mk/product/330

Carrier Ventus Supreme 42QHC018D8SW / 38QHC018D8SW 48 000
http://klimi.mk/product/323

Vivax ACP-18CH50AERI R32  40 000
http://klimi.mk/product/314

Gree FAIRY LCLH GWH18ACD-K6DNA1D  50 000
http://klimi.mk/product/333

Haier TUNDRA GREEN AS50TDDHRA-CL/1U50MEEFRA  38 500
http://klimi.mk/product/358

Haier BREEZE AS50S2SF2FA-CL/1U50S2SJ2FA (Mitsubishi kompresor) 40 500
https://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10169_10170_10172&product_id=73067&mfp=manufacturers%5B98%5D
https://www.technopolis.bg/medias/sys_master/h2c/hc3/11690106486814.jpg

Mitsubi2shi MSZ-HJ   52 000
https://energosistem.com.mk/product/mitsubishi-msz-hj/
« Последно менување: 22 Јуни 2020, 22:43:18 pm UrSa1986 »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Нема простор во буџетот за ФТХФ50?

Хаиер Тундра ако веќе бркаме буџет. Мислам дека во Сет е обично најефтина, ако има лагер. И провери во Енергија.
« Последно менување: 23 Јуни 2020, 08:44:22 am Deni »

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
Нема простор во буџетот за ФТХФ50?

Хаиер Тундра ако веќе бркаме буџет. Мислам дека во Сет е обично најефтина, ако има лагер. И провери во Енергија.

А оваа BREEZE, демек со Митсубиши компресор?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
Haier користи Хитачи и Мицубиши компресори во сите свои единици, така да тоа воопшто не ме чуди. Дури ми е очекувано и нормално.
А која од тие две незнам, треба да се спореди - нови да не се некои ознаки. Порано само Тундра беше.

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6302
Деновиве ми одобрија субвенции од 55.000 денари за клима, е сега прашав пред некое време али ми треба поконкретни одговори..?

Куќата е околу 90тина квадрати, зимно време 1 соба нема да се користи сигурно, ноќно време нормално дневната нема да се грее.. Куќата има одлични прозорци со 4 сензонско стакло, одозгора има изолација+плоча.. Е фасадата ќе почека за 2/3 години пошто секако не седам во таа куќа моментално..

Распоредот е овој, нормално не е проблем и да се доплати нешто за да се земи нешто подобро али сепак да не одскокнува многу многу..

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
ноќно време нормално дневната нема да се грее
Не гледам што е нормално во ова. Ако не се грее ноќно време загубите ќе се надополнат на скапа струја, и со намалена ефикаснот на компресорот. Со други зборови три пати повеќе пари се плаќа за тие киловат часови кои „не се грееле ноќе“. Си ставаш 24ц и го забораваш инвертерот. Не е наменет за да го драпаш постојано. Ако ти е ладно ставаш 25ц, ако ти е топло ставаш 23ц. Толку.

Од клими јас би одел со Daikin FTXF50 во дневна и FTXF35 во собите. Или како буџет варијанта Haier Tundra 18 во дневната, и Tundra 12 во собите.

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6302
Па добро тоа со дневната па и внатре нема да се грее на ноќе пошто на работа сум од 8 часот па до 17 али нема врска за тоа ќе се размислува тогаш, не знаеме што ќе биди..

Кај ги има daikin и haier ?