Гласање

Која фирма е најдобрата за местење на плински уред за кола. (пари, квалитет, се)

Плимонт
130 (72.2%)
Новус
15 (8.3%)
Мармил Монт
12 (6.7%)
Кар Систем
15 (8.3%)
Дурла ЛПГ Битола
3 (1.7%)
Плинмонт Битола
5 (2.8%)
Плинстарт Јовус Битола
0 (0%)

Вкупно гласови: 180

Автор Тема: PLINSKI UREDI  (Прочитано 503260 пати)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15991
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Одг: PLINSKI UREDI
« Одговори #990 на: 08 Јануари 2015, 22:10:41 pm »
ај добро... 500 евра и 3000 евра ептен е исто и конкурентно...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45243
  • Il Moderatore
« Одговори #991 на: 08 Јануари 2015, 22:19:23 pm »
Шо знам.. 3000е... Ај да првоерам како е кај моите во Италија...

Alfa Romeo Giulietta Progression 1.4 turbo, 120CV Benzina+GPL = 24.450
Alfa Romeo Giuletta Progression 1.6 JTDM 105V = 23.900
Alfa Roemo Giuletta  Progression 1.4 Turbo, 120CV Benzina = 22.200

Ако споредам со дизел, многу примамливо е и има огромен есап. Ако споредам со бензинец, уште повеќе, затоа што за 1 година ќе го исплатам екстра плинскиот уред. Или, месечните трошоци на рати ако ми е колата, ќе ми бидат помали, иако ратата поголема.
Ама секој со својот есап, јас би дал 1000+ за фабрички плин, отколку за бензинец без плин, па тука индијански измонтиран.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

There’s nothing better than driving a car you fixed

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7282
« Одговори #992 на: 08 Јануари 2015, 22:47:11 pm »
Ама секој со својот есап, јас би дал 1000+ за фабрички плин, отколку за бензинец без плин, па тука индијански измонтиран.

Па плимонт го фалите како најдобар монтажер на плински уреди. Или и тие индијански ги монтираат уредите ?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #993 на: 08 Јануари 2015, 23:02:31 pm »

Па плимонт го фалите како најдобар монтажер на плински уреди. Или и тие индијански ги монтираат уредите ?

Они се најдобрите индијанци ;D
Едно е афтермаркет, друго е од фабрика. Во фабрика е предвидено и произведено секое цревце, секој приклучок секој елемент да пасува баш за конкретниот модел.  Афтермаркет е компромис кој пасува на повеќе модели, и прилагоден да може да се монтира на стотици различни типови возила. 
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #994 на: 08 Јануари 2015, 23:08:45 pm »
Мене не ми се свиѓа тоа што кога дојдов дома со тазе монтиран плински уред и разгледував што правеле, видов метални шпонови на усисната грана од бушењето на истата што ми ја  расипа сликата за нив, ама ајде не кренав галама за таканаречена ситница (освен ако не им паднале и внатре во усисна па да се направеше беља и немаше да биде ситница).

Тоа ете ми е така индијанско искуство што за жал во Македонија редовно се среќава во сите сфери на живеењето. ;D

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18209
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #995 на: 08 Јануари 2015, 23:18:33 pm »
Ако ти ја вадат усисната грана за да ја бушат, нит за 1 ден ќе ја добиеш колата, нит цената на уредот ќе е 570 евра. Обично после вадење на некој дел задихтуван со дихтунг, треба да се смени и дихтунгот. Па ставање и вадење куп црева и кабли што одат на усисна и тако даље... Го ебале ежот ако вадат на секоја кола грана.
What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #996 на: 08 Јануари 2015, 23:20:51 pm »
1 минута е дување со компримиран воздух. Не е ни 1 минута. Зборам за надворешниот дел.
А внатре во усисната што се дешавало не можам да видам (ваљда е усисано, разумен потег), се надевам ништо лошо бидејќи од тогаш поминав едно 4000 км па што и да беше ќе се десеше до сега.

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18209
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #997 на: 08 Јануари 2015, 23:23:10 pm »
Абе од надвор ако е - ситница ;D Секоја им чест на Плимонт за количината на возила што ги плиносуваат а уште повеќе за конзистентноста и квалитетот на уградњата.
What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #998 на: 09 Јануари 2015, 03:57:35 am »
Шо знам.. 3000е... Ај да првоерам како е кај моите во Италија...

Alfa Romeo Giulietta Progression 1.4 turbo, 120CV Benzina+GPL = 24.450
Alfa Romeo Giuletta Progression 1.6 JTDM 105V = 23.900
Alfa Roemo Giuletta  Progression 1.4 Turbo, 120CV Benzina = 22.200

Ако споредам со дизел, многу примамливо е и има огромен есап. Ако споредам со бензинец, уште повеќе, затоа што за 1 година ќе го исплатам екстра плинскиот уред. Или, месечните трошоци на рати ако ми е колата, ќе ми бидат помали, иако ратата поголема.

ај пошто си проверил за цените, провери и кој плински уред го вградуваат, па после во документите види ја хомологацијата за колата и за плинот посебно... да ти помогнам:

ке увидиш дека колата има хомологација на 2 километри а плинскиот уред на 5 километри. тоа посочува на една работа што чичко плимонт, ми ја посочи за ландирензо и нивната соработка со некои брендови, вклучително и алфа, дека имаат отворено свои погони за монтажа на плински уред, не дека не е направено цревце или жица посебно за тој уред, ама не е фабрички плин на кој пишува АЛФА туку пишува ландирензо...

за разлика на пример, кај што ми беше посочено за форд, волво, сааб, бмв, мерцедес и други, на пример ете од итаљаните фијат, дека комплетната инсталација е нивни продукт и во бензинските компјутери има внесено параметри како да работи цела кола при режим на лпг.

тоа што во алфа се вградува, спаѓа како полупартизанско (твој термин е партизанско), бидејки не е нивни продукт и е адаптиран само поубаво да изгледа. во целата монтажа запазени се само естетските моменти што тука не се запазуваат, но сепак добиваш афтер маркет уред за плин, (со сијалички или стрелка на шалттабла)...

инаку се сложувам целосно со тебе. дефинитивно кога би купувал нова кола, ако има опција со реално фабрички плински уред би платил повеќе бидејки е дефинитивно подобро и за одржување и доста по издржлив би бил тој мотор...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #999 на: 09 Јануари 2015, 08:15:21 am »
Слабо си информиран за Alfa Romeo Giulietta GPL.

Цитат
Unlike a "transformation" in the aftermarket, the 120 HP 1.4 LPG Turbo engine has been totally redesigned for integration of the LPG system by using specific materials and components and applying dedicated technology.

In detail, this engine has valves and valve seats with configurations and materials specially designed for LPG operation. It is equipped with a special intake system and all the additional electrical wiring already built-in.

What's more, for this engine Alfa Romeo has developed a brand-new single engine control unit able to manage both types of fuel.

Moreover, the LPG system is factory-fitted for maximum reliability and integration (each car is certified, tested and guaranteed by Alfa Romeo Automobiles and, as such, can take advantage of the government incentive schemes in various European countries).

Еве ти го целиот текст: http://www.alfaromeopress.com/press/detail/11406

Е сега, во многу европски земји, постојат и субвенции за би-фјул возила, (некаде и до 5.000е) па дури и поефтино ќе дојде од турбо-бензинец или турбо-дизел.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #1000 на: 09 Јануари 2015, 13:46:17 pm »
еее.. субвенција... тоа е правата причина за израмнување на цените. инаку нема логика нели?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1001 на: 09 Јануари 2015, 13:52:22 pm »
За тебе можеби нема. За мене, реков, има. Јас би платил повеќе пари за фабрички инсталиран плин отколку за возило кое накнадно ќе го надоградувам со плин. Сигурен сум и дека многу од оние кои се одлучиле за дизел заради пониската цена на горивото кај нас, би го сториле истото. Односно би купиле фабрички конвертирано возило на плин, наместо дизел возило.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55351
  • Махер
« Одговори #1002 на: 09 Јануари 2015, 13:54:51 pm »
Јас би купил фабричко возило со плин НАМЕСТО бензин, ако има таква опција со некоја доплата што е меѓу бензин и дизел. Да има резервоар за гас на местото за резервоарот за бензин. И да нема бензин воопшто. Во течна фазе се комплет и толку од бензинот. Цел багажник слободен, раат цена, раат обртаи, раат луѓето, раат околина, раат загадување, раат смрдење... Omniраат.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #1003 на: 09 Јануари 2015, 22:07:56 pm »

Имам една многу битна замерка кај нив, деловите од каросеријата кои се бушени не се заштитени со антикорозивна заштита!

Не им било по некој стандард не смееле.

Во странство заштитата се практикува а негде се штеди на матријали.

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2626
  • Custom made interiors
« Одговори #1004 на: 09 Јануари 2015, 23:13:22 pm »
^
Сега ми даде идеа да ја дигнам некој ден колата и да го заштитам секое штрафче каде што е бушено со боја..
Тоа е стварно голема негатива што не се заштитува.