Гласање

Која фирма е најдобрата за местење на плински уред за кола. (пари, квалитет, се)

Плимонт
130 (72.2%)
Новус
15 (8.3%)
Мармил Монт
12 (6.7%)
Кар Систем
15 (8.3%)
Дурла ЛПГ Битола
3 (1.7%)
Плинмонт Битола
5 (2.8%)
Плинстарт Јовус Битола
0 (0%)

Вкупно гласови: 180

Автор Тема: PLINSKI UREDI  (Прочитано 503343 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45243
  • Il Moderatore
Одг: PLINSKI UREDI
« Одговори #840 на: 16 Август 2014, 17:37:10 pm »
Тоа беше реченицата од Симо која ме натера да се јавам во Плимонт на времето.

Годинава кај и да е, и Стилото изгледа ќе попие еден лпг уреД. :)

и да се деси (ако се деси) а сум со намера да се деси, пак нема да биде дизел... и нема да возам на дизел... ЦНГ како единствено гориво ;)

И на зејтин да го возиш, пак дизел трактор возиш.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

There’s nothing better than driving a car you fixed

Отсутен Ford Fikus

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 421
  • Ford Focus 1.4 mk2.5
« Одговори #841 на: 16 Август 2014, 18:00:38 pm »
Абе еднаш споменав некаде меѓу постовиве ама ќе се повторам.
Во последниве години рапидно расте бројот на возила во МК со инсталиран плински уред. Тоа доведува до постепено растење на цената на плинот (јебига политика на понуда побарувачка :)).
Ние плинашите би биле среќни да има повеќе скептици околу плинот, што би довело полека да се стабилизирала цената на плинот-ќе има помала побарувачка :):) Така да другари, доста ги убедувате оние кои немаат ЛПГ да вградат, ние губиме :):):)
Се надевам нема да бидам погрешно сватен.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15991
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #842 на: 17 Август 2014, 03:36:20 am »
Како да ти кажам, ама премногу сериозно се сфаќаш самиот себеси. Не беше ниту напад, ниту ништо, едноставно ме интересира(ше) приказната позади дискрепанцата.

Ако не сакаш да кажеш, твоја работа и твое право.

Нејсе, доаѓаме до заклучокот дека ти немаш ништо против технологијата позади дизелот, туку само против самото гориво.

не го сватив како напад... ни случајно... со зборовите за “финоќата од пред 3 години“ мислам дека знаеш на што мислев... вашиот-твојот однос на прво место... туку ај батали, не е место за тоа....

да се вратиме на муабетот... дизел не... никако...  тоа што сакам да го направам е еден експеримент кој на хартија вели дека ке функционира, а во пракса ке дознаеме, иако целиот експеримент е веке простудиран со неколку инжинери, а и веке го има во пракса само на големи дизелаши, т.е. автобуси и камиони.

ке успеам дизелски мотор да го преработам да биде како бензински само со повисока компресија. значи истото можам да го постигнам и со бензински мотор, ама многу поише заебанции има и многу е по комплицирано...

-наместо греачи или наместо дизни, ке се преработи главата да има свекици. значи греачите и дизните идат во аут, едните отвори ке се искористат, другите ке се штопираат... а можно е да го преработам и како твинспарк, но тоа само како идеја е, ама бајаги по комплицирано е...
-се поставува подебел дихтунг за да добијам околу 20 бари притисок по цилиндар, т.е. да намалам, бидејки дизелите знаат да имаат и до 35 бари... дебелината на дихтунгот одпосле ке се одлучува.
-се монтира бомбина,
-се вградува секевент компјутер кој ке контролира вбризгување на ЦНГ а воедно и палење на свекици. такви секвенти веке ги има на ладнирензо, пробани и работат без проблем. апсолутно е сеедно дали ке пали свекица и диктира дизна на 1000цц или 5000цц мотор.
-бош пумпата се отстранува,
и добиваме класичен БЕНЗИНСКИ мотор-турбаш, но со дупло повисока компресија.

волвиниот мотор со 5 цилиндри 2.5 D5 турбаш е идеален за тоа.

ако се сеќаваш, дискутиравме по ова прашање со компресиите, за претходното мое волво, кое беше со фабрички ЦНГ уред. бензински мотор ама со 15 бари по цилиндар. за околу 40% повеке од истиот тој мотор кој не е наменет за гас уреди. е јас сакам с уште поголем притисок да постигнам поголема искористливост, вртежен момент а и коњажа. идеата е да создадам возило кое ке вози САМО на цнг, како единствено погонско гориво. на цнг не му треба температура за да испари, бидејки тој е цело време во гасна фаза. значи може да пали директ. кога ке загрее моторот, со тепературата само се зголемува волуменот на гасот, па практично се намалува потрошњата.

имам боци кои треба и може да се вградат во возилото одоздола и би требало (по моите пресметки) на мотор до 2500 цц да му обезбедат автономија на движење до 900-950 километри со едно полнење... секако уредот црпи податоци од повеке места за обртаи и ниво на клип кој каде е... ги користи сите постоечки сензори на радилица, брегаста па дури и сигнал од алтернатор.

ама здравје... реков јас, треба прво да се најде соодветно возило... ако во меѓувреме не ме избрка жена ми од дома.. :)

симо... сега мисам дека ти е бајаги појасно дека немам намера на зејтин да возам...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #843 на: 17 Август 2014, 12:05:17 pm »
Со среќа со преправка на дизел во ото мотор. Титни ми кога ќе проработи ;)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6641
« Одговори #844 на: 17 Август 2014, 12:11:37 pm »
На фиксен?  :-)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #845 на: 17 Август 2014, 12:32:43 pm »
Za 5 цилиндарец, на говорница може да ми титне :D
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4203
« Одговори #846 на: 17 Август 2014, 16:41:35 pm »
Онак, ти тргни ова да го правиш. Ми изгледа као супер проект. Али дај стви GPS да можам да те следам на апликација за да држам безбедно радијално растојание.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15991
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #847 на: 17 Август 2014, 17:26:26 pm »
Со среќа со преправка на дизел во ото мотор. Титни ми кога ќе проработи ;)

нема да бидам прв на кој ке му проработи... во секој случај, прв ке бидам во МК... секвент уредите на ланди ги има за 4, 6 и 8 цилиндри... и сега и на претходното волво, на 5 цилиндарски мотор, наместен е уред за 6 цилиндри.. еден стои исклучен, т.е. едноставно не поврзан.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6221
« Одговори #848 на: 17 Август 2014, 19:51:47 pm »
Ќе имаш проблем со детонации односно со степен ан палење и свеќици за тие притисоци.ама се решава и тоа

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #849 на: 17 Август 2014, 19:58:02 pm »
Степен на палење, свеќици, агол на брегасти, облик на клип и еден куп други глупости. Среќно во губењето време и пари на таков проект.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Присутен 386ka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 948
  • Am386 DX/DXL-40
« Одговори #850 на: 17 Август 2014, 20:00:50 pm »
А зошто едноставно не земеш веќе бензински мотор, да му кренеш компресија и да работи само на плин (односно CNG)?

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2626
  • Custom made interiors
« Одговори #851 на: 17 Август 2014, 20:51:08 pm »
Затоа што сака да биде турбаш.

Присутен 386ka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 948
  • Am386 DX/DXL-40
« Одговори #852 на: 17 Август 2014, 20:55:17 pm »
Во ред, турбо бензинец?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #853 на: 17 Август 2014, 21:02:31 pm »
Многу логично.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6221
« Одговори #854 на: 17 Август 2014, 21:40:30 pm »
Ако сака поголема компресија има во италија кастам клипови да му направат грбави за голем степен на компресија.