Гласање

Која фирма е најдобрата за местење на плински уред за кола. (пари, квалитет, се)

Плимонт
130 (72.2%)
Новус
15 (8.3%)
Мармил Монт
12 (6.7%)
Кар Систем
15 (8.3%)
Дурла ЛПГ Битола
3 (1.7%)
Плинмонт Битола
5 (2.8%)
Плинстарт Јовус Битола
0 (0%)

Вкупно гласови: 180

Автор Тема: PLINSKI UREDI  (Прочитано 503318 пати)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15991
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Одг: PLINSKI UREDI
« Одговори #855 на: 18 Август 2014, 00:20:57 am »
А зошто едноставно не земеш веќе бензински мотор, да му кренеш компресија и да работи само на плин (односно CNG)?

затоа што ниеден бензински мотор (блок+глава+радилица+лагери летечи и лежечи+клипњача+вентили) не се предвидени за да издржат високи копресии. понатака детонацијата на метанскиот гас е бајаги поголема одошто на бензин или плин...

многу по едноставно ми е дизелски мотор да го преадаптирам одошто бензински... само тураш малку по висок дихтунг и ја намалуваш компресијата.

и немам намера да добијам тркачко возило. да може да крене до 180 јас ке бидам презадоволен од проектот..

понатака, агол на брегасти, нема да менувам. тој ке си остане-фабричкиот. клипови исто така...
Со среќа со преправка на дизел во ото мотор. Титни ми кога ќе проработи ;)
Степен на палење, свеќици, агол на брегасти, облик на клип и еден куп други глупости. Среќно во губењето време и пари на таков проект.

како модератор а и администратор на АВТОМОБИЛСКИ ФОРУМ, едноставно многу охрабрувачки од твоја страна се овие 2 поста... поддршка на нивоу. впрочем поддршка за некој проект што треба да биде новитет, прво нешто во државава... фала ти многу... ме утепа е*ате....  администратор на автомобилски форум...

тоа е тој однос што му го спомнав на зеро во претходната страна.. односот кој го имаше пред 2-3 години а сега го нема...

да да.. знам дека сега ке искуцаш нешто дека демек ти тоа нај добронамерно си го кажал, дека знаеш дека нема да успее, па за мое добро да не си губам време, дека не си некој што дава лажна надеж, итн итн...  :-*

фала многу, пријатно...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45243
  • Il Moderatore
« Одговори #856 на: 18 Август 2014, 12:21:13 pm »
како модератор а и администратор на АВТОМОБИЛСКИ ФОРУМ, едноставно многу охрабрувачки од твоја страна се овие 2 поста... поддршка на нивоу. впрочем поддршка за некој проект што треба да биде новитет, прво нешто во државава... фала ти многу... ме утепа е*ате....  администратор на автомобилски форум...

тоа е тој однос што му го спомнав на зеро во претходната страна.. односот кој го имаше пред 2-3 години а сега го нема...

да да.. знам дека сега ке искуцаш нешто дека демек ти тоа нај добронамерно си го кажал, дека знаеш дека нема да успее, па за мое добро да не си губам време, дека не си некој што дава лажна надеж, итн итн...  :-*

фала многу, пријатно...

Ако имаш време, твое си е на што ќе го трошиш (сепак мислењето дека е губење на истото, останува мое). Затоа решив тука да ти кажам и покрај моите административни задолженија на форумов.

А и мислам дека е контрапродуктивно за форумов да те тапшам по рамо и да ти викам „Супер, супер! Одличен проект“, а уствари да не го мислам тоа.

Моето мислење си е тоа, не мора да те обесхрабрува моето мислење. Ако си решил да се занимаваш, слободно занимавај се. Те охрабрувам да пишуваш (без могу драмење, ако може...) за тоа како напредува проектот, и се надевам дека ќе побуди доста интерес на форумов. Камо среќа и да успееш, барем ќе те усреќи успехот дека си направил нешто несекојдневно, и ќе ми биде драго за тебе. Секако, ако го почнеш проекетот нема да ти мрчам, туку ќе пробам да помогнам со некој совет ако е потребно и ако можам,  и секако ако си спремен да прифатиш совет од други.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

There’s nothing better than driving a car you fixed

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #857 на: 18 Август 2014, 19:41:28 pm »
да да.. секако... прво згазни ме на жуљ, па после жеден преку вода пренесиме под изговор дека ме носиш зашто си ме згазнал...

топ...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #858 на: 18 Август 2014, 20:30:41 pm »
пак драми.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #859 на: 18 Август 2014, 20:37:13 pm »
драми? кај виде драми? или само да се посере нешто врз онак е работава?

ај молим те упатиме, можеби грешам, ама кај е драмата тука?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #860 на: 18 Август 2014, 23:54:20 pm »
И јас за драми гласам.    

Ноу хард филингс.

На алфистиве сме им се качиле на глава дека им се кварат колите, дека им трошат уље колку бензин што трошат, на опелџиите дека се сељачишта со кожна папуча на сите по малце па никој ништо не рекол сеа зашто Симо го кажал своето мислење за твојот планиран проект. Па зарем треба сите да го фалат проектот? Некој на тоа гледа како губење време и пари и тоа си го искажува јавно место да кења позади грб што не е воопшто лошо. За 300 работи на форумов се случило истото и не било сфатено како ништо лошо.
Дај малце олабавете се сите само рчка барате ко демек некој дојде да ве плука и да ве омаловажува. Ми се смачи више да читам постови кај што се напињате дали со Врачед или со Симо или со Веле или со Крел. Пијте едно пиво заедно јадете по една индијанка и така сите лично се знаете и доста цвикате ко на фемина да пишувате.

Ноу хард филингс уште еднаш :)
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #861 на: 19 Август 2014, 00:59:13 am »
да не ти беше роденден, поинаку ке ти се обратев сега... кадијо... ;)

во секој случај, морам да го кажам ова:

примерите што ги напиша, свака част, така си е, што е вистина, вистина е, но сепак врска немаат со тоа за кое јас реагирав...

фала на сослушувањето, кадијо...

п.с.  треба никот да ти го сменат... кадија-колт поише ке ти паше... :) ;D ;D
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #862 на: 19 Август 2014, 01:09:33 am »
Јас само кажувам каков впечаток некои работи што се случуваат оставаат. Кој како ќе си го сфати е негова работа.

Тоа што ми било роденден нема баш никаква врска во моменотов и со начинот на кој некој треба мене да ми се обраќа. Примерите што јас ги напишав беа уствари работите за кои ЈАС реагирав, ти за што реагираш е твоја работа не ти се мешам во тоа како што ти мене не ми се мешаш меѓутоа со оглед на тоа што форумов е јавен, а и колку толку меѓу себе се знаеме јас чувствувам за прикладно да можам (со почит на годините) да кажам дека многу драма е присутна во последно време. Сакаш тоа сфати го добронамерно и помисли дали навистина сум во право, или сфати го како навреда па плукај по мене тоа на тебе оставам.

Знам, ќе кажеш ако ти смета нешто имаш опција да пријавиш и мене ми е јасно дека ја имам опцијата меѓутоа сметам дека е по сходно кога вака јавно ќе кажам.

Незнам што сакаш да постигнеш со потенцирање на зборов „кадија“, веројатно некоја одредена доза на драматизација, оваа аналогија можам да ја извлечам од тоа што во последно време го пишуваш меѓутоа во секој случај ти благодарам за титулата.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #863 на: 19 Август 2014, 01:11:32 am »
ех.. да не те знае човек, ке мисли дека си сериозен... :)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен TylerMkD

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 342
« Одговори #864 на: 20 Август 2014, 09:50:52 am »
Гледам имате некои интерни дискусии, јас само сакам да го изнесам моето мислење на темава. :)

Ставив ЛПГ уред на Лансер (2008) во Плимонт и сум презадоволен од нивната услуга. Ажурни, брзи и знаат да реагираат на дефекти. Ми се случи мал квар со капалката и ми покажуваше ерор кодови на моторот, го однесов кај нив, бесплатно го средија (и брзо). Потоа, еден клошар на бензинска не ми го стави капачето за плин, безпари ми дадоа ново.

Додека бев таму, дојде дечко со стар сто-кец, му изврши мал сервис, му промени делови некои (го имал плинот 10+ години) и не му наплати ништо иако овој инсистираше.
Можеби се поскапи од другите, ама според мене вредат.

Е сега, околу самиот плин...
Дека троши двојно помалку - НЕ.
Не навлагам во детали, пресметките ми се дека со бензин трошев 4000-4500 месечно, со плин оваа сума е 2500-3000 денари.

Втора негативност е што показателот за преостанат плин е непрецизен...и тоа многу. Има вкупно 5 нивоа, откако ќе ставам плин проаѓам низ 4-те зелени за 4-5 дена, додека пак последното црвено (резервата) трае и до 10 дена. Впрочем, исто како да немам показател. :)

Позитивно е што моторот работи посмирено, негативно е што има драстично помала влечна моќ на угорници (особено кога има вклучено клима). Падот во перформанси е 1-2%...ама на ПРАВ ПАТ. :)

Се на се, задоволен сум засега и не се каам, парите нема за година дена, ама за година и пол ќе ми се вратат.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #865 на: 20 Август 2014, 11:15:27 am »
Не сфаќам само како ЕКУ-то го регистрирал (не)капењето на капалката? Или капело многу, па реагирала втората ламбда сонда...

Отсутен TylerMkD

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 342
« Одговори #866 на: 20 Август 2014, 11:51:29 am »
Не сфаќам само како ЕКУ-то го регистрирал (не)капењето на капалката? Или капело многу, па реагирала втората ламбда сонда...

Веројатно како загревање на моторот или слично?

Не знам ни јас, го ресетираа пред месец и пол и се нема појавено пак...

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #867 на: 20 Август 2014, 12:06:02 pm »
проблемот со покажувачот и мене ми пречи. Боцата собира 1500 денари, а резерва свети и со 600 денари плин така да е тотално бескорисен. Прашав во плимонт и ми рекоа дека не се штелува иако во упатсвото на нивниот сајт на страна 24 јасно пишува дека може

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20897
« Одговори #868 на: 20 Август 2014, 12:18:51 pm »
Џабе штелување... Најдобра референца за количество на плин во боцата е помината километража. Јас бев неколку пати за тоа, мислам дека еднаш и некое сензорче сменија, ама пак ништо. Индикаторот го користам само за да пребацам на бензин и обратно, не како покажувач на ниво на плин во боцата.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
  • ECU rejected...
« Одговори #869 на: 05 Септември 2014, 13:18:38 pm »
И јас како потрошувач на плинот истото ќе го кажам, индикаторот го користам само за префрлање на бензин-плин. Врска нема за тоа што е наменето. Во мармил монт ми рекоа дека се калибрира ама мораш да дојдеш со фул боца. И што ако кога после еден месец пак ќе забега.