Муабетот беше теоретски што ќе се случи ако ја наполни боцата 100% на ниска температура, игнорирајќи го фактот дека сигурносните системи не дозволуваат повеќе од 90-тина % да се наполни боцата, и потоа се зголеми температурата на (преку) 50 степени. Не беше муабетот дали НАВИСТИНА може да се деси.
Плинот многу убаво знае да зголеми притисок ако волуменот е ист а температурата се зголеми. Сигурносниот вентил сигурно ќе поупшт бидејќи нема да има простор за експанзија во самата боца. Така да никој не рече дека „туку така“ ќе излезе плинот. Не верувам дека на некој со здрави сигурносни системи му излегол плинот од боца
Edit:
http://www.propanecarbs.com/propane.html
Малку погледнете ја табелата #1, ќе видите како расте притисокот на пропан во затворен контејнер во однос на температурата.
jas se cudev ama pred mene pravese deckoto. ja otstrafi kapackata od bocata i plinot si stoese vnatre,kako da ima voda u bocata a ne plin,si smeni diktun,i ja zastrafi.
osven so malku zamirisa na plin nisto drugo,nit cel da ispari ni nisto. znaci spored mene nemora da ja zamrznuvas za da ja napolnis do kraj samo treba da imas ispusten ventil za da go ispustis pritisokot od vozduh sto se pravi i ke ja napolnis 100 % .
Авто-плинот е втечнет под притисок нормална температура. Кога го отоворил човекот вентилот, поради изедначување на притисоците од боцата со атмосферскиот, автоплинот почнал да врие. Покрај тоа почнал и да ја намалува температурата (да се лади), поради брзата експанзија. Додека врие, исто како и водата, нема да го „снема“ тотално, туку постепено, се` додека не изврие целиот плин. Водата врие на 100 степени, и нејзината температура ќе биде 100 степени додека не изврие целата. Плинот врие на -42 и тежнее таа температура да ја достигне цело време додека врие. Отприлика како хладњак на кола. Температурата на водата може да достигне и 110-115 степени целзиуси без да врие, се` додека не го отвориме капачето (кое воедно е и регулатор на притисок 2 бари ми се чини) . Тогаш наеднаш почнува водата да врие ама не ја снемува наеднаш целата иако е 115 степени.
Табелата не кажува колку брзо ако од -42 степени го ставиме плинот на +32 ќе се зголеми притисокот од 1 бар на 10 бари, туку кога ќе се постигне термодинамичката рамнотежа, притисокот ќе биде 10 бари.