Гласање

Која фирма е најдобрата за местење на плински уред за кола. (пари, квалитет, се)

Плимонт
125 (71.4%)
Новус
15 (8.6%)
Мармил Монт
12 (6.9%)
Кар Систем
15 (8.6%)
Дурла ЛПГ Битола
3 (1.7%)
Плинмонт Битола
5 (2.9%)
Плинстарт Јовус Битола
0 (0%)

Вкупно гласови: 175

Автор Тема: PLINSKI UREDI  (Прочитано 380231 пати)

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8964
Одг: PLINSKI UREDI
« Одговори #210 на: 05 Јули 2011, 14:02:33 pm »
abe do sega i jas taka pravev, samo neli 80% se polni radi sigurnost itn itn..

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #211 на: 05 Јули 2011, 19:05:11 pm »
Ако ја наполниш 100%, на сабајле (околу 12-13 степени надворешна температура) и ја остаиш на 35-6 степени пред врата дома (а во кабина 50тина), две работи може да се деаст: Да истече плин низ сигурносниот вентил (замисли помине некој со чкорка успут) или да ти се деформира боцата у гепек што ја имаш. Веројатно првото ќе се деси :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #212 на: 05 Јули 2011, 22:08:41 pm »
pa pretezno vo garaza mi stoi kolata i doma i na rabota, taka da se nadevam nema ni do edno ni do drugo da dojde :D

Отсутен ACE A3

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 216
« Одговори #213 на: 05 Август 2011, 20:20:49 pm »
ne tropajte gluposti ne moze tuku taka da izleze plinot niz toj ventil

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4999
« Одговори #214 на: 05 Август 2011, 20:47:38 pm »
За да пушти тој вентил притисокот во боцата треба да надмине 25 бари. Боцата е атестирана на 30бари. Додека ако сте гледале на бензинска кога пуните плин тој се пуни на некаде 10 бари и НЕМА шанса тек така да истече низ тој вентил

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #215 на: 05 Август 2011, 21:28:56 pm »
od kaj da znam ja ne montiram plinski uredi :D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #216 на: 05 Август 2011, 23:41:35 pm »
Муабетот беше теоретски што ќе се случи ако ја наполни боцата 100% на ниска температура, игнорирајќи го фактот дека сигурносните системи не дозволуваат повеќе од 90-тина % да се наполни боцата, и потоа се зголеми температурата на (преку) 50 степени. Не беше муабетот дали НАВИСТИНА може да се деси.
Плинот многу убаво знае да зголеми притисок ако волуменот е ист а температурата се зголеми. Сигурносниот вентил сигурно ќе поупшт бидејќи нема да има простор за експанзија во самата боца.  Така да никој не рече дека „туку така“ ќе излезе плинот. :) Не верувам дека на некој со здрави сигурносни системи му излегол плинот од боца :)

Edit:
http://www.propanecarbs.com/propane.html

Малку погледнете ја табелата #1, ќе видите како расте притисокот на пропан во затворен контејнер во однос на температурата.
« Последно менување: 05 Август 2011, 23:47:32 pm Carrier166 »

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6216
« Одговори #217 на: 06 Август 2011, 00:22:52 am »
ајде едно прашање,на кола со плински систем со плочка,дали може да се стави секвенционален плински уред.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #218 на: 06 Август 2011, 00:35:14 am »
ајде едно прашање,на кола со плински систем со плочка,дали може да се стави секвенционален плински уред.

Само боцата ќе ти остане иста... друго све треба да мењаш. И тоа под услов да имаш мултипоинт вбризгување.

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6216
« Одговори #219 на: 06 Август 2011, 12:57:58 pm »
SPI e ubrizguvanjeto,ja i bocata bi ja menjal b istavil torusna.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #220 на: 06 Август 2011, 13:29:17 pm »
SPI e ubrizguvanjeto,ja i bocata bi ja menjal b istavil torusna.
Е незнам секвент плин за СПИ... Мислам дека нема, ама плимонт да ги прашаше може подобро ќе знаат..

Отсутен Maks

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 253
    • RACE CHIP
« Одговори #221 на: 08 Август 2011, 14:01:51 pm »
Муабетот беше теоретски што ќе се случи ако ја наполни боцата 100% на ниска температура, игнорирајќи го фактот дека сигурносните системи не дозволуваат повеќе од 90-тина % да се наполни боцата, и потоа се зголеми температурата на (преку) 50 степени. Не беше муабетот дали НАВИСТИНА може да се деси.
Плинот многу убаво знае да зголеми притисок ако волуменот е ист а температурата се зголеми. Сигурносниот вентил сигурно ќе поупшт бидејќи нема да има простор за експанзија во самата боца.  Така да никој не рече дека „туку така“ ќе излезе плинот. :) Не верувам дека на некој со здрави сигурносни системи му излегол плинот од боца :)

Edit:

Малку погледнете ја табелата #1, ќе видите како расте притисокот на пропан во затворен контејнер во однос на температурата.

jas se cudev ama pred mene pravese deckoto. ja otstrafi kapackata od bocata i plinot si stoese vnatre,kako da ima voda u bocata a ne plin,si smeni diktun,i ja zastrafi.
osven so malku zamirisa na plin nisto drugo,nit cel da ispari ni nisto. znaci spored mene nemora da ja zamrznuvas za da ja napolnis do kraj samo treba da imas ispusten ventil za da go ispustis pritisokot od vozduh sto se pravi i ke ja napolnis 100 % .
Штета што не сум се родил 30 години порано.
Сакам коли од железо не од пластика,пластични имав пред пубертет.  

FrontWD Sucks!!!

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #222 на: 08 Август 2011, 15:02:19 pm »
neznam jas dali bas e vaka kako sto zboruvas, plinot e vtecnet bidejki e pod pritisok, ti kako sto objansuvas izleguva deka plinot e tecno gorivo

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4999
« Одговори #223 на: 08 Август 2011, 15:05:27 pm »
Potezok e od vozduhot zatoa stoel dole ama isparuva mnogu mnoguuuuuu

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #224 на: 08 Август 2011, 15:31:01 pm »
Плинот многу убаво знае да зголеми притисок ако волуменот е ист а температурата се зголеми. Сигурносниот вентил сигурно ќе поупшт бидејќи нема да има простор за експанзија во самата боца.  Така да никој не рече дека „туку така“ ќе излезе плинот. :) Не верувам дека на некој со здрави сигурносни системи му излегол плинот од боца :)

Edit:

jas se cudev ama pred mene pravese deckoto. ja otstrafi kapackata od bocata i plinot si stoese vnatre,kako da ima voda u bocata a ne plin,si smeni diktun,i ja zastrafi.
osven so malku zamirisa na plin nisto drugo,nit cel da ispari ni nisto. znaci spored mene nemora da ja zamrznuvas za da ja napolnis do kraj samo treba da imas ispusten ventil za da go ispustis pritisokot od vozduh sto se pravi i ke ja napolnis 100 % .

Авто-плинот е втечнет под притисок нормална температура. Кога го отоворил човекот вентилот,  поради изедначување на притисоците од боцата со атмосферскиот, автоплинот почнал да врие. Покрај тоа  почнал и да ја намалува температурата (да се лади), поради брзата експанзија. Додека врие, исто како и водата, нема да го „снема“ тотално, туку постепено, се` додека не изврие целиот плин. Водата врие на 100 степени, и нејзината температура ќе биде 100 степени додека не изврие целата. Плинот врие на -42 и тежнее таа температура да ја достигне цело време додека врие. Отприлика како хладњак на кола. Температурата на водата може да достигне и 110-115 степени целзиуси без да врие, се` додека не го отвориме капачето (кое воедно е и регулатор на притисок 2 бари ми се чини) . Тогаш наеднаш почнува водата да врие ама не ја снемува наеднаш целата иако е 115 степени.
Табелата не кажува колку брзо ако од -42 степени го ставиме плинот на +32 ќе се зголеми притисокот од 1 бар на 10 бари, туку кога ќе се постигне термодинамичката рамнотежа, притисокот ќе биде 10 бари.