Гласање

Која фирма е најдобрата за местење на плински уред за кола. (пари, квалитет, се)

Плимонт
130 (72.2%)
Новус
15 (8.3%)
Мармил Монт
12 (6.7%)
Кар Систем
15 (8.3%)
Дурла ЛПГ Битола
3 (1.7%)
Плинмонт Битола
5 (2.8%)
Плинстарт Јовус Битола
0 (0%)

Вкупно гласови: 180

Автор Тема: PLINSKI UREDI  (Прочитано 501555 пати)

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
Одг: PLINSKI UREDI
« Одговори #405 на: 12 Декември 2013, 16:33:02 pm »
Па ако такси возило поминало 250.000 тогаш ти ке поминеш доста повеке ....домакин ли си што ли си :P

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7272
« Одговори #406 на: 12 Декември 2013, 16:53:41 pm »
Таксиста не ми е репер. Колата не е негова така да, сите негови „позитивни“ или какви и да се муабети паѓаат у вода. За инсталација, не плаќа он. За одржавање, не плаќа он. Ако нешто се заебе, не плаќа он. Фирмата му плаќа.

Greska si Vele,  I ja mislev taka ama ne e. Bas posleden pat za aerodrom me nosese taksist od nase taksi so lancer I go prasuvav za ova. Oni si ja otplakjaat kolata, mi kazuvase sto kako ama zaboraviv ... Inaku tocno deka oni kje ti recat ne e bas najmnogu za plin samo poradi toa sto se nauceni kako oktaviite da teraat po pola milion km na plin.

Imam broj negov, ako sakas mozam nekoj den sa mu se javam I da go prasam dali nema da bide problem ti da go pobaras I prasas se sto te interesira.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15991
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #407 на: 13 Декември 2013, 02:32:26 am »
Да си го искористам постов и да прашам, дали има некој од тука информација колку чини независно монтирање на плински уред во автомобил? Значи јас му носам се потребно, сервисот само да го монтира.

100 европски ако имаш се... ако немаш се ке те штавам екстра.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #408 на: 13 Декември 2013, 02:42:08 am »
Освен одговорот на онак кој разликата во цената ја гледа како големината на процентот што продавачот ја задржува за себе, и сервисната компонента, што се комплетно валидни одговори, дали некој друг може да посочи „опиплива“ разлика, зашто има толкава разлика во цените?

Ме интересира, пошто у неколку наврати ми се десило да прашам и да ми кажат као ~600 евра, ама за твојот Лансер ќе треба ваков и таков/онаков што кошта ~1000 евра. Е моето прашање е зашто? Што толку повеќе (или подобро) има тој што е ~400 евра поскап?

До сега, само од Аутомакедонија ми дадоа една цена за уред (BRC, прашував еднаш дали некој има некакво познавање, али испадна штама).

чекај сега... ти поставуваш уствари прашање зашто твојата кола има потреба од тој и тој уред кој што е поскап, а неможе да работи на на поефтиниот? такво ти е прашањето? ако е такво тогаш има одговор и за тоа...

гума 13-ка моеш да ја натнеш на бандаж 16? неможеш секако... 13-ка е дупло поевтина од 16-ка...

значи, твојот мотор, компјутер, инсталација, корекција и останати елкетронски глупости, едноставно не го трпат класичниот плински уред, т.е. ке имаш накнадно проблеми... можеби и од прв ден а можеби не, можда после 2 недели, но секако ке имаш проблеми. фирмите нашле солуција како да ги избегнат тие проблеми и направиле лимитирана серија на уреди кои се наменети токму за твоето возило. и секако бидејки се лимитирано производство, вансериски продукт кој одземал многу повеке време и енергија на луге и ресурси (финансиски) на фирмата, повеке од јасно е дека е тоа е поскапо. и мојот уред не кошта 590 или 570 евра... кошта 900+ евра, јбг, такво ми е возилото, ама јас си немам ама баш никакви проблеми. со тоа што редовно идам во ПЛИМОНТ и редовно си правам контроли на секои 10.000 километри... за 100-200 денари на секои 10.000 километри не жалам една контрола... и иако сеуште си стојам на тоа дека контроли треба да се прави, на крај испадна дека за џабе идам цело време, само затоа што го послушав нивниот совет да го ставам тој и тој уред кој е перверзно добар за мојата кола, а кошта вансериски поскапо од другите плински уреди...

ауто македонија заобиколи ја... за новус веке знаеме што и како се (издишана и потрошена гума) за другите ситни монтажери по гаражички не ни дискутирам... на прво место ПЛИМОНТ го ставам пред се заради сервисната поддршка на искусни мајстори на чело со главниот мајстор САШЕ, кој е експерт. на второ место искуството при избор на кој уред е потребен за кое возило. на крајот, лугето се експерти за гас и се први во македонија.

тоа е тоа...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9200
  • Аstra la vista baby !
« Одговори #409 на: 13 Декември 2013, 04:03:15 am »
Да си го искористам постов и да прашам, дали има некој од тука информација колку чини независно монтирање на плински уред во автомобил? Значи јас му носам се потребно, сервисот само да го монтира.

Само монтажа е ~50 евра.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20895
« Одговори #410 на: 13 Декември 2013, 08:55:53 am »
Таксиста не ми е репер. Колата не е негова така да, сите негови „позитивни“ или какви и да се муабети паѓаат у вода. За инсталација, не плаќа он. За одржавање, не плаќа он. Ако нешто се заебе, не плаќа он. Фирмата му плаќа.

Greska si Vele,  I ja mislev taka ama ne e. Bas posleden pat za aerodrom me nosese taksist od nase taksi so lancer I go prasuvav za ova. Oni si ja otplakjaat kolata, mi kazuvase sto kako ama zaboraviv ... Inaku tocno deka oni kje ti recat ne e bas najmnogu za plin samo poradi toa sto se nauceni kako oktaviite da teraat po pola milion km na plin.

Imam broj negov, ako sakas mozam nekoj den sa mu se javam I da go prasam dali nema da bide problem ti da go pobaras I prasas se sto te interesira.

Данќе. Сеа за сеа ваљда нема да треба, да не умарам људи пред празници :)

Освен одговорот на онак кој разликата во цената ја гледа како големината на процентот што продавачот ја задржува за себе, и сервисната компонента, што се комплетно валидни одговори, дали некој друг може да посочи „опиплива“ разлика, зашто има толкава разлика во цените?

Ме интересира, пошто у неколку наврати ми се десило да прашам и да ми кажат као ~600 евра, ама за твојот Лансер ќе треба ваков и таков/онаков што кошта ~1000 евра. Е моето прашање е зашто? Што толку повеќе (или подобро) има тој што е ~400 евра поскап?

До сега, само од Аутомакедонија ми дадоа една цена за уред (BRC, прашував еднаш дали некој има некакво познавање, али испадна штама).

чекај сега... ти поставуваш уствари прашање зашто твојата кола има потреба од тој и тој уред кој што е поскап, а неможе да работи на на поефтиниот? такво ти е прашањето? ако е такво тогаш има одговор и за тоа...

Не онак, прашањето ми е зашто да треба тој што е ~400 евра поскап, а не поевтиниот... И едниот и другиот ќе работат. Веројатно поскапиот, поради некоја причина (или склоп од причини) што го прави поскап, ќе работи подобро. Ги разбирам ја вансериските трудови и тоа све, дека си имаат право да си го наплатат, и тоа е сосема океј, ама муабетот ми е, во кои се’ ствари е до толку подобар поскапиот уред, за да го оправда изборот?

Еве и Џиџи ми спомна дека за Лансерот, уредот би бил отприлика ~600 евра. Од Плимонт ми рекоа дека има уред што чини толку, и дека може да се стави, арно ама за Лансерот (ваљда и за пар други источњаци), боље би бил тој што ближи кон 1000-ка. Знаејќи се себеси и мојот пицајзлизам и пимпларизам во врска со вакви работи, многу веројатно дека би одел на поскапиот. А ~1000-ка е веќе сериозна инвестиција, која веројатно нема да стигнам да ја оправдам, имајќи предвид колку (не) ја возам колата.

Ако стигне до тоа, секако изборот би паднал на Плимонт, оти еве, после неколку негативни одговори за АМ, ќе ги отпишам, иако ми дадоа добра понуда. Со Новус неам појма што е како е, а они ми дадоа понуда за Принс. Не би експериментирал со некој од другиве.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #411 на: 13 Декември 2013, 10:39:07 am »
уреди нови и нови ке има секогаш и секогаш новите ке бидат поскапи од старите. образложението зашто тој поскапиот а не оној поевтинот, го имаш во мојот пост претходно. инаку, зашто не појдеш во плимонт кога веке си информиран за цената и постави им го конкретното прашање, зашто тој е подобар од овој... сигурен сум дека ке добиеш одговор како што треба.. колку што знам плимонт имаат тема за прашања и одговори на форумов, па постави го таму прашањето, ке добиеш одговор сигурен сум.. и тоа ке добиеш мнооогу прецизен и точен одговор... а и тој одговор ке сллужи како информација на останатите засегнати кои ке се информираат за плински уред...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #412 на: 13 Декември 2013, 10:49:08 am »
Не викам не... Знам дека ќе добијам и одговор, и спецификација, и прецизност, и све...

Ама прашувам тука, пошто сакам да видам знаења, мислења и искуства од луѓе што не го работат плинот за живот, туку се обични корисници :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18200
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #413 на: 13 Декември 2013, 10:50:46 am »

Само монтажа е ~50 евра.

Ова е веќе нормален одговор. Се исплаќа да си дојдам до Битола со кола и да си се вратам назад, поефтино ќе ме кошта.
What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #414 на: 13 Декември 2013, 11:05:35 am »
Не викам не... Знам дека ќе добијам и одговор, и спецификација, и прецизност, и све...

Ама прашувам тука, пошто сакам да видам знаења, мислења и искуства од луѓе што не го работат плинот за живот, туку се обични корисници :)

па од обичен корисник нема да добиеш одговор што е разликата затоа што нема никаква допирна точка со поставување критериум што е подобро а што полошо, од проста причина:

треба да имаш 2 различни уреди на 2 идентични возила, па да ја осетиш разликата... или треба да си имал еден уред, на колата па да си го сменил со друг па тогаш да дознаеш што е различно.  затоа обичен корисник нема да ти каже во што е разликата, зашто едноставно незнае. може да ти каже зашто одлучил за тој уред, кога иницијално тргнал да размислува од каде и кој да го вгради во возилото... ама разлики во функционирање не.

затоа пак ке го повторам ПЛИМОНТ... лугето се искрени. лугето се чесни. повекегодишна соработка со нив имам и во секој чекор се прецизни. можеле да ти ги земат парите (600 евра) да ти монтираат плин и да те остаат да се заебаваш и идеш на сервизи се додека не ти препукне, како на бардакот со неговото волво што му се деси со МАКПЛИН. 1,5 година неможеа да му го опраат волвото, затоа што од старт нешто ја утнале или едноставно уредот не одговара за тоа возило. не е само да се земат пари, туку треба да се напраи како што треба. затоа и во плимонт ти рекле, дека за твоето возило подобро е овој уред, за да немаш проблеми. а која е точната разлика ти реков, постави го прашањето таму и ке добиеш прецизен одгвор со технички податоци кои во иднина и на други луге ке им значат и требаат. коњакот ти ке бидеш. :)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #415 на: 13 Декември 2013, 11:19:00 am »
Па откајзнам бе онак... 90% од бензинциве на плин возат, а никој ништо не знае :D

Изглеа ја сум цреп што прво сакам детално да испитам, а не да си зеам здраво за готово као „турам плин и ич ништо не ме интересира у врска со тоа, битно да турам плин, да возам поевтино“.

Си имав некое размислување као „Ако турам плин, ќе се опуштам повеќе, и почесто ќе возам кола“... Не знам дали и колку ми е валидно тоа размислување, ама онака ми иде као, почесто ќе идам до Охрид, до Штип, до роднини ваму-таму...

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #416 на: 13 Декември 2013, 12:24:09 pm »
Па откајзнам бе онак... 90% од бензинциве на плин возат, а никој ништо не знае :D

Изглеа ја сум цреп што прво сакам детално да испитам, а не да си зеам здраво за готово као „турам плин и ич ништо не ме интересира у врска со тоа, битно да турам плин, да возам поевтино“.

Си имав некое размислување као „Ако турам плин, ќе се опуштам повеќе, и почесто ќе возам кола“... Не знам дали и колку ми е валидно тоа размислување, ама онака ми иде као, почесто ќе идам до Охрид, до Штип, до роднини ваму-таму...

ти реков... неможе да знае да ти посочи разлика.. причината е таа...

што се однесува до тоа како сакаш да одлучиш т.е. да се информираш, сосема правилно ти е тоа, само грешни луѓе прашуваш. тоа ти е како во аптека да прашуваш, како се тура лагер на задно десно тркало...

да... ке се опуштиш и ке возиш поише. и како што стално кажувам, дека после турање на плинскиот уред, ке се каеш само за една работа, а тоа е дека ке се каеш што порано не си го турил... :)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #417 на: 13 Декември 2013, 12:55:25 pm »
ти реков... неможе да знае да ти посочи разлика.. причината е таа...

што се однесува до тоа како сакаш да одлучиш т.е. да се информираш, сосема правилно ти е тоа, само грешни луѓе прашуваш. тоа ти е како во аптека да прашуваш, како се тура лагер на задно десно тркало...

да... ке се опуштиш и ке возиш поише. и како што стално кажувам, дека после турање на плинскиот уред, ке се каеш само за една работа, а тоа е дека ке се каеш што порано не си го турил... :)

Замисли кој mindfuck би било да знаат да ти одговорат на ова? :D :D :D

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1918
« Одговори #418 на: 13 Декември 2013, 12:57:41 pm »
Велештрумф, тука ќе добиеш мислење како секој си го фали својот коњ.
Мој совет.
Оди на неколку места и распрашај се, не се ограничувај дека освен таму и таму на друго место не одам. Верувај има доста мајстори што си ја знаат работата.
1. Плимонт
2. Мармилмонт
3. Во Скопје Север, заборавив како се викаше фирмата ама се многу коректни момци.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #419 на: 13 Декември 2013, 13:40:27 pm »
@velestrumf Moe лично мислење е дека кај тебе може да се вгради  Landi Omegas Evo 570 евра плус капалка 40 евра = 610 евра. Ќе си ставаш и Tunap секои 10000 км во бензинот и плинот (ова го користат возилата на германската армија...). Препорачливо е да се активира и split-fuel софтверската опција на плинскиот уред . Со неа кога вртежите ќе ја надминат бројката од 3800 rpm, 15-20% од плинот ќе се замени со бензин, чие вбризгување ќе помогне вентилите да бидат подобро ладени.