Гласање

Која фирма е најдобрата за местење на плински уред за кола. (пари, квалитет, се)

Плимонт
125 (71.4%)
Новус
15 (8.6%)
Мармил Монт
12 (6.9%)
Кар Систем
15 (8.6%)
Дурла ЛПГ Битола
3 (1.7%)
Плинмонт Битола
5 (2.9%)
Плинстарт Јовус Битола
0 (0%)

Вкупно гласови: 175

Автор Тема: PLINSKI UREDI  (Прочитано 380442 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54992
  • Махер
Одг: PLINSKI UREDI
« Одговори #375 на: 10 Декември 2013, 16:30:52 pm »
значи ако тераш бабинско возење како мене -100-110 (2800-3300рпм) на автопат не би требало да има проблеми.
Па зависи на колку обртаи ти е 100-110. Кај некои е на 130 на 4000, кај некои е 130 на 2800. Голема разлика е тоа.

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #376 на: 10 Декември 2013, 19:48:03 pm »
Затоа напишав во заграда на кои обртаи возам

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20665
« Одговори #377 на: 10 Декември 2013, 19:48:20 pm »
А како се справувате со менталната тегоба предизвикана од недостатокот на резервно тркало?

Башка, на што се должи разликата во цените на плинските уреди? Глеам има (чат-пат голема) разлика меѓу Ловато, Ланди Ренцо, Принс...
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7057
« Одговори #378 на: 10 Декември 2013, 19:54:02 pm »
Резервно О ќе си носиш надвор од град и така 90% од времето возиш низ СК.

Ќе ти речев за тебе за Лансерот да прашаш некој таксист ама ми текна дека веќе имаш плин ;D ;D ;D ...

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20115
« Одговори #379 на: 10 Декември 2013, 20:51:29 pm »
Нема плин...

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #380 на: 10 Декември 2013, 20:58:26 pm »
Иам бе... дома на тераса :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43723
  • Il Moderatore
« Одговори #381 на: 10 Декември 2013, 21:04:57 pm »
Резервно О ќе си носиш надвор од град и така 90% од времето возиш низ СК.

Ќе ти речев за тебе за Лансерот да прашаш некој таксист ама ми текна дека веќе имаш плин ;D ;D ;D ...

Мислам дека резервното нема да го носиш САМО кога ќе ти недостасува екстра простор. За секоја друга пригода, резервното ќе си се шири во гепек :) Успут, може да набавиш нешто вакво, за да не те нервира:

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #382 на: 10 Декември 2013, 21:06:23 pm »
Интредастинг... никој не ги спомнува тие китовите за поправка на гума :)

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #383 на: 10 Декември 2013, 21:09:41 pm »
Може ли некој од поискусните да објасни што е PRINS VSI толку специјален и посебен?

Дарко

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54992
  • Махер
« Одговори #384 на: 10 Декември 2013, 21:11:44 pm »
Како не ги спомнува, веќе одамна се користат како стандард. Само навикнати сме на резервна гума да си имаш.

Случки:

Во Грција се дупнува гума на голема брзина додека застанеш се подискинува за китот да не ја поправи. Мечка. Па нема гума резервна локалецот, па застанувај... Па хичхајкинг. Се реши.

После стража астра. ДАААНК!!! Дупка колку отворена шахта, си се паркираше човекот од десна страна со искривен бандаж како переца. Кит не помага.

Е сега оди надвор од МК без гума ако ти стиска. :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43723
  • Il Moderatore
« Одговори #385 на: 10 Декември 2013, 21:13:30 pm »
Интредастинг... никој не ги спомнува тие китовите за поправка на гума :)

Јас искинав (нова новцата) гума во Скопје. Нема тој кит што ќе ме однесе до дома. Јас ни во Скопје не сакам да возам без резервна.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #386 на: 10 Декември 2013, 21:37:48 pm »
Океј, баталете резервните... Некој сушчествен одговор на ова:

Башка, на што се должи разликата во цените на плинските уреди? Глеам има (чат-пат голема) разлика меѓу Ловато, Ланди Ренцо, Принс...

?

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #387 на: 11 Декември 2013, 00:18:49 am »
Океј, баталете резервните... Некој сушчествен одговор на ова:

?

во квалитетот на уредот (не толку многу) но нај често во цената набавна од производителот и секако маржата која е одредена. сепак, ова околу маржата и цената на производителот е само моја лгична претпоставка. не сме во џебовите на фирмите кои го продаваат и монтираат било кој уред од наведените. по моја логика, кога одлучувам дали и што да купам секогаш на прво место ми е сервисната компонента. на пример, еве. член од форумов, поточно бардако со волвото негово, одлучи да стави принс. абе 1,5 година се ебаваше додека не му го оправија. едно чудо пари се изнадава... со лаптопот на совозачко седи мајсторот, вели има пројдено преку 2.000 километри на автопат, шо на плин, шо на бензин... а зашто одлуќи принс? зашто беше 100-тина евра поевтин, незнам дали и толку беше поевтин...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #388 на: 11 Декември 2013, 00:23:52 am »
Да, ама доагаме до оној момент дека вие трошите повеке бензин од овој застарен тип како што имам јас, пошто кај мене е рачно префрлувањето и јас сам го контролирам, додека кај вас претежно е на одредено ниво на топлина на моторот. Сигурно кај вас во ладно време не ви префрла на плин после 20 секунди работење на моторот откако ке го стартувате наутро.

И втора работа што заборавив да ја напоменам во мојата пресметка, од мај месец, па се до крајот на септември ја палев само на плин, бензин ич не виде, така да уште помалку сум потрошил пари за бензин

не е точно. ти со директно палење на плин трошиш енормно многу додека да загрее... жив ти го фрла низ ауспух... и немој да ми речеш не, не е така, нема да ти верувам, зашто знам дека е така.

второ, ете уште еден доказ дека не си упатен... значи зависи кој уред ке го купиш на секвент, т.е. колку си спремен да платиш. се знае, одсекогаш важело правилото дека ако купиш нешто поевтино, тоа и ке добиеш, т.е. евтино... значи и кај секвент уредите има опција да пали на плин директно. мојот пали на плин директно ако така сакам. сметам дека тоа не е убаво за моторот а и секако за потрошувачката на плин и палам на бензин. ама на само 20 степени загреаност на моторот ми се префрла на плин и фурам даље на плин. прајме муабет за 1-1,5 минута во зимо на -10. во лето ретко се дешава да запали на бензин.

друже... бајаги сум упатен во плинските уреди. сум ја разгледувал и опцијата за вбризгување на течен плин. не ми се свигаа некои конкретни технички решениа и затоа се одлучив за нај скапиот и нај добар плински уред во гасна состојба... со мнооогу опции и штелки, онолку колку што ти како корисник на плин со плочка, неможеш ни да замислиш што се може да се направи и наштелова. ке треба да инвестираш во секвент плински уред па ке ги дознаеш бенефитите. не сакам ни да ти кажам колку пати по 100.000 километри е поминато до сега со тој уред без никакви проблеми.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6614
« Одговори #389 на: 11 Декември 2013, 00:39:27 am »
не е точно. ти со директно палење на плин трошиш енормно многу додека да загрее... жив ти го фрла низ ауспух... и немој да ми речеш не, не е така, нема да ти верувам, зашто знам дека е така.

Колку е тоа енормно ? Летоска не отиде повеке од 9 литри и тоа со МОЈ стил на возење, додека кога вози таткоми троши помалку пошто он се влече и уште на 40 км/ч става 4 брзина, додека јас повеке го цедам и повеке нагазувам на гаста.
И зимно време не оди повеке од 10 литри.
Еве да ти кажам дека на времето кога беше бензин, потрошувачката беше максимум 7.5 во град, а со мој стил на возење, 8.5 би била.

Трето, ако би го фрлал жив плинот, ондак ке мириса низ ауспух, а кај мене нема никаков мирис на плин од издувните гасови, за разлика од бензинот каде каде се осека неговиот мирис независно дали ми е ладен или загреан моторот.

Еве да допунам, кај вас работи автоматски саух до одредена температура така ? Ја кај мене после 20 секунди, префрлам на плин, го вракам до крај саухот и грч ладен мотор го возам на плин со целосно вратен саух.