Гласање

Choose your destiny!

Бензин
240 (58.4%)
Дизел
171 (41.6%)

Вкупно гласови: 411

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2176420 пати)

Отсутен Klen

• Редовен
  • Пораки: 2327
  • Продавам течност за жмигавци
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #17790 на: 19 Јануари 2017, 17:22:01 pm »
Ок значи иако бензинот се запалува на повисикоа температура исто така и гори на повисока температура и затоа не му е потребена поголема компресија од дизелот?
Замисли да си кола и да ти вградат плин :(
Попрво оди кај некој дома во гаража него во М Кар поголеми ти се шансите да си ја средиш колата

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #17791 на: 19 Јануари 2017, 21:08:57 pm »
Претпоставувам доста потешки ќе бидат овие мотори поради компресијата. Секогаш Мазда експериментирала со мотори, до сега како што знам само RX7 им успеа колку толку да биде комерцијален успех и пак се вратија на класични мотори.
добро де, ќе напраат дизел мотор што работи на бензин... Бенефити: Почисти од дизел, поштедливи од дизел. Контраефекти: звук на трактор, 4000рпм. :)

Ми се допаѓа што уште еднаш сум во право, а воедно кругот е завршен, бензинецот стана стопроцентен дизел. Не требаше толку многу да кружат, можеа пред 20 години да преработат било кој постоечки дизел, со нови дизни и пумпа кои ќе се подмачкуваат од бензинот. Дизелот одсекогаш работел без никаков проблем на бензин, само што пумпата и дизните не беа проектирани да се подмачкуваат со бензин, мала ситница која во 1 година се преправа. Сеедно ми дали ќе возам дизел на бензин или дизел на нафта, 11 месеци ќе преферирам да го возам на нафта, 1 месец во зимо на бензин заради мрзнење да немора да користам адитиви. Загадувањето со честички ќе си остане, а со ноксот тек ќе видиме.
"И на крај беше само дизел."- LosiPatista 1997

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #17792 на: 19 Јануари 2017, 21:11:20 pm »
Со среќа нека им е на мазда. Веројатно поголем шит од ванкел ќе биде :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
« Одговори #17793 на: 19 Јануари 2017, 21:17:15 pm »
Лошко стварно не ми е јасно од каде испадна дека новите бензинци се дизелска технологија......
Начинот на вбризгување е техолошки напредок а не класификација на типот, ото или дизел. Нема дизелска или бензинска технологија.
Усвари по твоето ЦР дизел е бензинска технологија .....на заеднички раил поставени електронски управувани дизни?
Ванкел не е шит ... баш е кул.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #17794 на: 19 Јануари 2017, 21:21:53 pm »
Лошко, во Атина наскоро ќе забранат дизел да се вози, па отпадок ќе има на тони, колку сакаш делови за секојдневното сервисирање на твоето тракторче. Лошко ин хев'н

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #17795 на: 19 Јануари 2017, 21:25:08 pm »
Лошко стварно не ми е јасно од каде испадна дека новите бензинци се дизелска технологија......
Начинот на вбризгување е техолошки напредок а не класификација на типот, ото или дизел. Нема дизелска или бензинска технологија.
Усвари по твоето ЦР дизел е бензинска технологија .....на заеднички раил поставени електронски управувани дизни?
Кул е, ако не го возиш, ако ти е за weekend drive ;)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #17796 на: 19 Јануари 2017, 21:26:36 pm »

Oф леле, нема да објаснувам сега, ќе си прочиташ сам за концептот на работа на ото и дизел. Веќе денешниве бензинци не се ото мотори, туку се 50% ото, 50% дизел, а овој што го најави мазда е 100% дизел.  Дизелот работи на се, не се вика дизел затоа што работи на дизел туку заради рудолф дизел кој го патентирал дизел моторот, неговото чедо, како мотор кој работи на скоро сите типови на горива со дизелскиот принцип на работа кој е многу едноставен и ефикасен. За се има патенти, го тестирал и на масло за јадење уште пред 100 години.

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
« Одговори #17797 на: 19 Јануари 2017, 21:30:08 pm »
Ако палењето е со свекица е безинец ако нема е дизел. Прикаската е таа.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #17798 на: 19 Јануари 2017, 21:38:34 pm »
Хехехехе. Добро, може и така да се раскаже. На дете од градинка  ;D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #17799 на: 19 Јануари 2017, 21:43:02 pm »
Комшијата денес на Пежото му стави пелети у резервар.... и ова одеше.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #17800 на: 19 Јануари 2017, 21:45:29 pm »
Дизел го патентирал и за некои цврсти горива како барут...

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #17801 на: 19 Јануари 2017, 21:45:47 pm »

Oф леле, нема да објаснувам сега, ќе си прочиташ сам за концептот на работа на ото и дизел. Веќе денешниве бензинци не се ото мотори, туку се 50% ото, 50% дизел, а овој што го најави мазда е 100% дизел.  

И јас предлагам да се воздржиш од објаснувања.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #17802 на: 19 Јануари 2017, 21:47:29 pm »
Помина времето кога ве образував.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #17803 на: 19 Јануари 2017, 21:48:42 pm »
Технолошки вишок си Лошко како научник за дизел. Помина времето на дизелот како што помина времето на парната машина... а си имаше убаво торкче.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #17804 на: 19 Јануари 2017, 21:50:26 pm »
Напротив, го снема бензинецот, тој на крајниот стадиум од својата еволуција стана дизел. Бензинецот е изумрен вид. Треба да се направи и дизел на плин..