Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2600390 пати)

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22292
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #17010 на: 13 Октомври 2016, 10:09:58 am »

И шо ако возам турбо бензинец...?
За да го стигнам ми требаат барем 300 бензиснски коња з кои ќе фрлаат 500 ки низ ауспух на секое правење мерак и сигурни 13-15 литри градска потрошња.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #17011 на: 14 Октомври 2016, 09:01:15 am »
Убав пакет.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #17012 на: 18 Октомври 2016, 12:43:43 pm »
Им се затнува клапната од шо чурат „современите“ дизели.

Дизел моторот нема клапна. Во цилиндарот на дизел моторот секогаш влегува максимум воздух што може, а „гасот“ се регулира исклучиво со количеството гориво кое ќе се штрцне при секој циклус. Ова е, воедно, и една од повеќето причини за подобрата ефикасност на дизелите: додека кај бензинците максималната ефикасност е постигната некаде пред или у „црвеното“ (т.е. скроз отворена клапна), кај дизелите непостоечката клапна е скроз отворена цело време.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45015
  • Il Moderatore
« Одговори #17013 на: 18 Октомври 2016, 12:49:09 pm »
Процедурално - модерните дизели имаат клапна - но се користи за друга намена, не за регулирање на снагата на моторот.

додека кај бензинците максималната ефикасност е постигната некаде пред или у „црвеното“ (т.е. скроз отворена клапна), кај дизелите непостоечката клапна е скроз отворена цело време.

Бензиците може максимално да ја отворат клапната во било кој ранг на вртежи, не само пред или у црвено. 
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #17014 на: 18 Октомври 2016, 12:51:50 pm »

И шо ако возам турбо бензинец...?
За да го стигнам ми требаат барем 300 бензиснски коња з кои ќе фрлаат 500 ки низ ауспух на секое правење мерак и сигурни 13-15 литри градска потрошња.

Позз, 221кс 8)
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #17015 на: 18 Октомври 2016, 13:00:05 pm »
Процедурално - модерните дизели имаат клапна - но се користи за друга намена, не за регулирање на снагата на моторот.

Процедурално: твојата забелешка не е процедурална. :)

Бензиците може максимално да ја отворат клапната во било кој ранг на вртежи, не само пред или у црвено. 

Не сум знаел, фала.

Може некој линк да прочитам повеќе?

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #17016 на: 18 Октомври 2016, 13:00:56 pm »
Де бре, зарем линк ти треба за да го знаеш ова?
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #17017 на: 18 Октомври 2016, 13:05:44 pm »
За све ми треба „линк“ за да знам. Ја така дознавам, со читање, и ич не ми е срам да признам дека нешто не знам. Напротив.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #17018 на: 18 Октомври 2016, 13:24:03 pm »
Еве линк:

од 0:20 е објаснувањето што се случува кога ќе притиснеш педал за гас. (а може да го притиснеш максимално во било кој режим на работа на моторот).
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #17019 на: 18 Октомври 2016, 13:35:27 pm »
од 0:20 е објаснувањето што се случува кога ќе притиснеш педал за гас. (а може да го притиснеш максимално во било кој режим на работа на моторот).

Аааа така, па фала богу (шлап по чело!), колку стискаш толку се отвара клапната - без оглед на колку вртежи.

Така е тоа кога тастатурата е побрза од мозокот :) Фала уште еднаш на указот.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #17020 на: 18 Октомври 2016, 14:10:43 pm »
Ефикасноста на дизелите се должи на две битни работи:
-„Lean“ мод на работа (контрола на снагата исклучиво преку контрола на процентот на дизел во внесениот воздух)
- висок степен на компресија (овозможува екстракција на поголема механичка енергија од зададена маса на гориво)

Внесувањето на количество воздух нема битна (можеби и никаква?) улога за ефикасноста.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34484
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #17021 на: 18 Октомври 2016, 14:14:58 pm »
Внесувањето на количество воздух нема битна (можеби и никаква?) улога за ефикасноста.
Може малце поопширно? Чуму ондак турбо?

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #17022 на: 18 Октомври 2016, 14:23:03 pm »

? Како нема?? Повеќе воздух во константен волумен = поголема компресија.

Тоа што дизелот цело време смука макс воздух има клучна улога во ефикасноста.

Чекај уште некој мисли дека нафтата е од мртви диносауруси? :)

Туку?
« Последно менување: 18 Октомври 2016, 14:38:13 pm filipv »

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #17023 на: 18 Октомври 2016, 14:39:49 pm »
Simo, јас мислев дека имаш поим како фукнционира мотор на внатрешно согорување... ::)
1) Енергија не се екстрактира од маса на гориво, ниту пак горивото можеш да го запалиш доколку не е во средина на кислород! Механичка и топлотна енергија се ослободува само од запаллива мешавина на воздух со гориво
2) Високиот степен на компресија игра улога кај атмосферски мотори, а атмосферски дизели денес постојат само во музеј
3) Форсирано внесувањето на воздух е клучниот параметар за ефикасноста и за моќноста. Колку повеќе воздух, до толку повеќе запаллива семеса од воздух и гориво, а тоа значи поголема моќност. До клолку поголем притисок во цилиндрите (кој се добива благодарение на турбината, а не на високата компресија) до толку се осолободува поголема механичка наспроти топлотна енергија.

Нејсе, дали знаеш колкава компресија имаат skyactive-d моторите на Mazda и каква е нивната ефикасност?

? Како нема?? Повеќе воздух во константен волумен = поголема компресија.
Мешаш притисок со компресија. Компресија е односот на волумен во цилиндарот при најниска наспроти највисока позиција на клипот. Притоа без оглед на волуменот на воздух компресијата секогаш е иста додека притисокот е тој кој варира и зависи од количината на запаллива маса во единица волумен помножено со компресијата.
« Последно менување: 18 Октомври 2016, 14:50:05 pm gOJDO »
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #17024 на: 18 Октомври 2016, 14:41:32 pm »
Ајне момент бите хер гојдо.

Ако во цилиндерот набуташ поише воздух, ќе добиеш поголема компресија и ќе добиеш поголема сила (=ефикасност) врз клипот со исто количество гориво.

Она за кое што зборуваш е како се добива поголема моќност со помош на турбото, но поголема моќност не мора да значи и поголема ефикасност.

Напр, кај старите клипни авионски мотори со двостепени турба, за максимална коњажа (напр. при полетување) се набутува огромно количество воздух и гориво во цилиндарот, но ефикасноста - всушност - паѓа: за да се добие, да речеме, 10% поголема коњажа се троши 30% поише гориво. Коњажата пораснала, но ефикасноста се смалила.