Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2772850 пати)

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #16350 на: 03 Април 2016, 17:19:56 pm »
Не треба да ми кажуваш, се префрлив јас  повторно на дизел.  Доста беше косилици за извесно време.
Инаку да, со истото стискање на туражата, дизелот рева 1000-1500рпм, бензинецот оди на 4500.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #16351 на: 03 Април 2016, 17:22:07 pm »
Уствари не е ни чудно што TSi полесно се возеше. Бензинците со директно вбризгување ја контролираат работатата на моторот исто како дизел, преку дизните, а не преку клапната за воздух. Тоа најверојатно е причината за софистицираното дозирање на вртежите.

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
« Одговори #16352 на: 03 Април 2016, 17:22:41 pm »
 Кажи де дека незнаеш да возиш ......

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45193
  • Il Moderatore
« Одговори #16353 на: 03 Април 2016, 17:45:40 pm »
Уствари не е ни чудно што TSi полесно се возеше. Бензинците со директно вбризгување ја контролираат работатата на моторот исто како дизел, преку дизните, а не преку клапната за воздух. Тоа најверојатно е причината за софистицираното дозирање на вртежите.
Глупости.
Кажи де дека незнаеш да возиш ......
Тука лежи проблемот на Лошко.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #16354 на: 03 Април 2016, 18:22:00 pm »
Напаѓај го она што не го разбираш..

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #16355 на: 03 Април 2016, 18:24:28 pm »
Затоа ти ги напаѓаш N/A и GDI моторите.... Не дека се покажа и со разбирање на турбодизелите, ама тие ти легнаа..
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #16356 на: 03 Април 2016, 18:28:55 pm »
Не сум некој експерт за мотори, ама кога најде слабост во моите изјави?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #16357 на: 03 Април 2016, 18:32:12 pm »
Изјавата дека GDI моторите ја контролираат работата како дизел си нема врска со животот.  Понатаму нема потреба да се расплињаваме на темава.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #16358 на: 03 Април 2016, 18:33:00 pm »
Нека ти стои тука. Пошто си грешка. Понатаму нема што да се расправаш.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #16359 на: 03 Април 2016, 18:38:36 pm »
Еве ти на кратко да се едуцираш во две-три реченици, да не се брукаш тука со такви изјави: http://cars.about.com/od/thingsyouneedtoknow/a/directinjection.htm
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #16360 на: 03 Април 2016, 18:44:05 pm »
 Буквално ништо корисно не објави. Имав пратено претходно, за ТСИ моторите мислам беше. Немам време да барам. Ако те интересира најди си.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #16361 на: 03 Април 2016, 18:45:44 pm »
Нема потреба од покорисно. Треба да си почнеш од основите на ОТО и дизел мотори, па потоа ќе одиме на покорисни штива.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #16362 на: 03 Април 2016, 18:46:09 pm »
haha.

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
« Одговори #16363 на: 03 Април 2016, 18:55:11 pm »
ЛП ако знае што е ото мотор еве на.
Сеа гугла у моментов.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #16364 на: 10 Април 2016, 16:37:43 pm »
Нормално. во Њу јорк рецимо е забрането да се води дизел комерцијално возило на Менхетен после 07:00 часот, па мора достава со бензинци.

Пак ли ова бе друже?

Гугл не е информиран за вакво нешто или ја не барам како што треба:
https://www.google.com/#q=Manhattan+diesel+ban

Нели више еднаш ти кажавме дека ова нема везе? На менхетн не смеело дизели. Бап слика од тди такси. Аха, ок, не смее дизел комерцијално доставно возило после 07:00 часот. Кај пишуе тоа?

Ја колку што наоѓам, има легислатива која вели дека дизелите мораат да трошат нискосулфурен дизел (тоа е нашиот „еуродизел“) и да ги користат модерните технологии за намалување емисии (тоа се нашите „еко норми“). Значи, тамче не смее, TDI смее.

Еве што вика гугл:
http://www.nyc.gov/html/dot/html/motorist/trucks.shtml

"Local Law 77, which was signed into law in 2003, requires the use of ultra-low sulfur diesel and "best available technology"

Зошто би постоела легислатива за тоа какви дизели се дозволени - ако не се дозволени дизели??

Иначе дизел моторот не може да работи ефикасно кај мали зафатнини и со помалку од 3 клипа.

Oва со трите клипа минимум ме заинтригира. Дали е ова твое автентично толкување или си го прочитал некаде? Ако е второто - ќе кажеш каде па да прочитам и јас?

А сега, три прашања на кои - доколку не зборуваш на памет како во случајот со менхетн дизелите - ќе ти биде многу лесно да ги одговориш. Прашањата не се реторски, туку искрено ме интересира твојот одговор на нив:

1. Дали ова твое правило „2 цилиндри -> неефикасност“ важи само за дизели или важи и за бензинци?

2. Дали, можеби, кога рече „не може да работи ефикасно“ уствари мислеше „ќе работи помалку ефикасно“? Со една иста количина на гориво ќе оствари помал ефект отколку четирицилиндраш со истото количество гориво, можеби? Секој мотор има некаква ефикасност, не може да нема никаква ефикасност, законот за запазување на енергијата не дозволува такво нешто. Мотор кој има 100% загуби е невозможен.

3. Што, во контекст на твојата цитирана реченица, значи „ефикасно“? Прашувам пошто ефикасноста не е џаилибу како што имплицитно сугерираш, туку си има градации. Башка што, колку што знам јас, помалку цилиндри (при све друго исто) значи поголема, а не помала ефикасност. Да не мислеше случајно на „моќност“ наместо „ефикасност“? Со помал број цилиндри се намалува максималната можна моќност („снага“ по скопски), но ефикасноста - да повторам - се зголемува, заради пропорционално намалените паразитски загуби.

https://www.quora.com/Is-multi-cylinder-engine-more-efficient-than-single-cylinder-with-everything-else-being-same

"the short answer is that more cylinders will use more fuel to produce the same amount of power"
« Последно менување: 10 Април 2016, 16:50:10 pm filipv »