Гласање

Choose your destiny!

Бензин
239 (58.3%)
Дизел
171 (41.7%)

Вкупно гласови: 410

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2001592 пати)

Отсутен Ezekiel

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 400
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #16335 на: 21 Март 2016, 20:14:12 pm »
Имаш Џонтра да ни дадеш кај да читаме за зошто губи дизел моторот ефикасност при мали зафатнини/три клипа?

Информативно ме интересира...
Cogito ergo zoom

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34161
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #16336 на: 21 Март 2016, 20:21:58 pm »
Еј па сеа, Џонтра требало да ви даде :)
Слободно читајте не чекајте на мене :)
Чим така фино побара, а не како другиве шо праат, ќе најдам нешто и ќе споредам.

Отсутен Ezekiel

• Јуниор
  • **
« Одговори #16337 на: 21 Март 2016, 20:24:31 pm »
Абе ние сакаме да се информисаме, да научиме нешо, али добро чим не ти се сака..
Cogito ergo zoom

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43943
  • Il Moderatore
« Одговори #16338 на: 21 Март 2016, 20:28:24 pm »
Мерцедес, расипници, ќе вградувале малолитражен 3 цилиндричен мотор во Е класа хибрид.  Пошто не е ефикасен. Сакаат да се самоуништат.http://www.greencarreports.com/news/1091201_daimler-plans-3-cylinder-engines-for-future-compact-hybrids

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34161
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #16339 на: 21 Март 2016, 20:29:14 pm »
Не дека не ми се сака. Ми се сака но на некој друг форум каде нема тролови и други социопати кои се дојдени тука за курчење, омаловажување и лечење его а не за дискутирање. Чим така фино си праша ќе најдам материјал и ќе ти пратам.

Памтам дека читав за тоа кога работев една проектна задача за BMW, беше опфатена и еволуцијата на дизел моторите па имав многу интересни работи за читање.

Едитирај Симо постови, значи во хибридите би вградувале трицилиндраши така? Така може, за да се анулира неефикасноста. А може ќе направат и моторна пила би-турбо-дизел како не би се сами себе убијали.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #16340 на: 29 Март 2016, 20:42:44 pm »
како си се опишал ;D

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #16341 на: 30 Март 2016, 02:56:33 am »
тоа што симо и езикел го пропуштија намерно или не намерно во твојот пост, јас ке им го болдирам за да сконтаат...

Иначе дизел моторот не може да работи ефикасно кај мали зафатнини и со помалку од 3 клипа.

иначе, џонтра, морам да те поправам... куде мене у село, (пошто ја сум сељак, цела фамилија од селата ми доаѓа) имам видено барем 50 трактори со 1 клип, дизели... и секако јаки мускули тоа да се држи зашто тресе многу, нек иде у мичку патер...

а и во комшии тука у лисицава, имаше една цура дизел возило со 2 клипа... уан енд онли што сум го видел во животот и воопшто чул за него... некоја корејска глупост беше тоа...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Ezekiel

• Јуниор
  • **
« Одговори #16342 на: 30 Март 2016, 05:11:22 am »
На место муабет онак, немав забележано. Али пак, чекам на Џонтра да даде малце документација да поднаучиме троа нешто за мали зафатнини и мал број клипови.. (не саркастично)
Cogito ergo zoom

Отсутен Vlatzki

• Редовен
  • Пораки: 2069
« Одговори #16343 на: 30 Март 2016, 05:53:07 am »
Ако слабо читате.... Миле не рече дека не можат да работат, туку дека не можат ефикасно да работат. Што значи дека работат, а колку исплатливо и како работат тоа е друга прича.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43943
  • Il Moderatore
« Одговори #16344 на: 30 Март 2016, 06:43:02 am »
И мене ме интересира малце документација за ова. Зависност на ефикасноста на дизел моторите од нивниот капацитет и бројот на цилиндри.

Во меѓувреме: http://www.gizmag.com/volkswagen-twin-up-concept/29871/

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55054
  • Махер
« Одговори #16345 на: 30 Март 2016, 07:40:38 am »
Ајде ајде можете! Дизел хибрид ајде! Јако е апчето.

Се утепавме од чекање за дизел хибрид. Овие што не беа плагин бензинциве како ламји трошат. А се страшно комплексни.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #16346 на: 03 Април 2016, 16:47:48 pm »
Пак возев атмосферска косилица. Целосно научен на совршен дизел, косилицата ми изгасна на неколку семафори. Толку тешко нешто за возење во 21 век, да не ти се верува. На крај со стартови тргав на 5000рпм за да бидам сигурен дека косилицата  нема да изгасе.
TSi не беше толку лош за возење, ниеднаш не ми изгасна. Претпоставувам и другите турбо директни бензинци се многу подобрени на ова поле.

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3042
« Одговори #16347 на: 03 Април 2016, 17:00:47 pm »
До тебе е. Јас возев 2.0 TDI, 10 пати ми изгасна. Не е до колата, до навиките е.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #16348 на: 03 Април 2016, 17:08:58 pm »
Туражата или е 700рпм или 4000, на среде тешко да ја погодиш. А ако успееш и ако е на ниски вртежи знае да изгаси.  Знам дека ќе се навикнам за 2-3 месеци, ама стварно е никакво за возење. Со дизелашов си тргам на 1100рпм, во сон. Ми има изгаснато само еднаш, по грешка во трета тргнав.
Единствен лош дизел за возење што сум го искусил бил Стило во канта состојба.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5839
« Одговори #16349 на: 03 Април 2016, 17:10:08 pm »
Навикла на претходни шофер па сад осеча другу ногу ;D

Не те сакаат косилиците бе лошко, вози си го твојот најпрекрасен, најсофршен, најнов и најсофистициран дизел. Не е до колата до твојот осет во нозете е. Какви бројки тука спомињаш тргање со 4000-5000 обртаи, дај ти се молам.