Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2526063 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #13005 на: 20 Октомври 2013, 09:19:12 am »
Дизелите победија. Ментално се поспремни за расправија. Еве јас признав! Признајте си и вие и да за фрлиме у канта темава.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #13006 на: 20 Октомври 2013, 09:44:08 am »
А може и да ги натераш косиличарите во дискусијата да вметнат аргументи во одбрана на својот избор.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #13007 на: 20 Октомври 2013, 09:46:33 am »
Само, ако може да бидат валидни аргументи. Фалични аргументи не придонесуваат кон дискусијата. Напротив.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #13008 на: 20 Октомври 2013, 10:00:05 am »
Само, ако може да бидат валидни аргументи. Фалични аргументи не придонесуваат кон дискусијата. Напротив.

Другар ти ЛП, е шампион за фалични аргументи на темава, па збор не си му рекол, зошто е од твоја екипа.

Ако и толку правичен како што се правиш, требаше одамна да реагираш. Немам видено збор да му кажеш дека барем малку претерал, иако претерува многу.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #13009 на: 20 Октомври 2013, 10:07:37 am »

Така е Филип, така е! Затоа предноста на една технологија врз друга не може да трпи субјективни моменти  (како ментална спремност за притискање на педалот за гас).
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #13010 на: 20 Октомври 2013, 10:09:06 am »

Другар ти ЛП, е шампион за фалични аргументи на темава, па збор не си му рекол, зошто е од твоја екипа.

ЛП не го познавам лично, но се надевам дека тоа ќе се смени во блиска иднина. Се согласувам дека понекогаш фалично аргументира, но он е вистински аматер во споредба со... некои други во оваа тема.

Јас не сум од ничива екипа. Сум купувал и возел подеднакво и бензинци и дизелаши. Не мислам „само дизел и крај, каков бензин какве пичке си материне“. Мислам дека и дизелот и бензинецот си имаат (повеќе од една) предности и недостатоци.

И не е точно дека не сум му рекол збор на ЛП. Во повеќе наврати сум го сторил тоа, а ако прошеташ низ претходните страни и самиот ќе се увериш во тоа. Проблемот е што дел од приликите во кои бензинашите мислеле дека трола, јас сум гледал валиден аргумент. И тогаш не сум рекол ништо, бидејќи се согласувам. Но, потенцирам дека се работи за дел од неговите изјави, не сите.

Ако и толку правичен како што се правиш, требаше одамна да реагираш. Немам видено збор да му кажеш дека барем малку претерал, иако претерува многу.

Уште еднаш: тоа што ти не си видел да му кажам дека малку претерал, не значи дека јас навистина не сум му кажал.

Така е Филип, така е! Затоа предноста на една технологија врз друга не може да трпи субјективни моменти  (како ментална спремност за притискање на педалот за гас).

Too Симо! И повторно погодок!

http://en.wikipedia.org/wiki/Non_sequitur_%28logic%29

Ајде, уште малку ти останаа да ја комплетираш колекцијатa.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #13011 на: 20 Октомври 2013, 10:12:44 am »
Дури и менталната спремност за екслопатација e аргумент. За сите што возат дизел е 100% вистинит аргумент. Кога возам дизел никогаш не мислам кога да сопрам со возењето, кога да нагазнам, дали да ја изгасам колата кога стои во место. Едноставно се исклучувам и уживам целосно.

Филип аргументирано дискутира, со објективни и субјективни аргументи, а од другата страна најчесто добива крати навредливи одговори.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #13012 на: 20 Октомври 2013, 10:15:55 am »
@Filipv, Не ги ни читам овие глупости што ги линкуваш. Сакаш нешто да кажеш? Кажи ми чоек, не ми прикажувај дефиниции од нет.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #13013 на: 20 Октомври 2013, 10:19:17 am »
@Filipv, Не ги ни читам овие глупости што ги линкуваш. Сакаш нешто да кажеш? Кажи ми чоек, не ми прикажувај дефиниции од нет.

Како да дискутираме кога валидноста на аргументите ја нарекуваш „глупости“?

Како?

Знаеш англиски? Знаеш. Те мрзи 2-3 реда текст да прочиташ од воведниот пасус на ебаната енциклопедија? Или неќеш?

Зошто? Што е проблемот? Зарем не те интересира квалитетот на сопствениот аргумент?

Дури и менталната спремност за екслопатација e аргумент. За сите што возат дизел е 100% вистинит аргумент. Кога возам дизел никогаш не мислам кога да сопрам со возењето, кога да нагазнам, дали да ја изгасам колата кога стои во место. Едноставно се исклучувам и уживам целосно.

Таа „ментална спремност“ не е буф падната од небо. Таа има директни корени од техничките, мерливи, со бројки изразени својства на моторот. Таа е и тоа како објективен аргумент, само што се манифестира (и) субјективно. Како и сите други објективни нешта на овој свет.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #13014 на: 20 Октомври 2013, 10:21:09 am »
Да, а Симо е најругментиран од сите косиличари, т.е најмногу се труди. Многу лоша слика за претсавниците на бензинците.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #13015 на: 20 Октомври 2013, 10:23:33 am »
Не, глупости ги нарекувам линковите до дефинициите што ги праќаш (и сликине претходно). Валидноста на аргументите ја оценуваш ти или сите учесници во дискусијава. Ако ти викаш дека еден аргумент е валиден, учесниците во дискусијава ја оценуваат валидноста на тој аргумент. Која е валидноста на аргументот дека менталната спремност на возачот носи предност на дизел технологијата? Како тој аргумент ќе го валидизираш? Со тоа што тука некои ќе кажат „ТООО ФИЛИП! ЦАР СИ!“?
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #13016 на: 20 Октомври 2013, 10:26:09 am »
Не, глупости ги нарекувам линковите до дефинициите што ги праќаш (и сликине претходно). Валидноста на аргументите ја оценуваш ти или сите учесници во дискусијава. Ако ти викаш дека еден аргумент е валиден, учесниците во дискусијава ја оценуваат валидноста на тој аргумент. Која е валидноста на аргументот дека менталната спремност на возачот носи предност на дизел технологијата? Како тој аргумент ќе го валидизираш? Со тоа што тука некои ќе кажат „ТООО ФИЛИП! ЦАР СИ!“?

Не, туку со тоа што ќе престанат да ги тропаат следниве глупости:

- за уживање не се вози дизел
- единствената предност на дизелот е потрошувачката
- дизел купува сиротиња која нема пари за гориво
- перформанси на мотори од различен тип се споредуваат со иста кубикажа
- обд2 не читал моментална снага у втора
- за реална споредба на колите треба да рачунаме дека горивото кошта нула денари литар
- потрошувачката на горивото нема врска со начинот на возење
- дека со менување на степенот на пренос се менува снагата
- ....итн итн

Бензинецот има еден куп предности. Само што ниту една од нив не спаѓа во горнава (некомплетна) листа.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #13017 на: 20 Октомври 2013, 10:31:12 am »
Кои се тие предности според тебе? Сите кажавме што мислиме дека се предности на бензинците и дезилите, само ти остана да се изјасниш.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #13018 на: 20 Октомври 2013, 10:32:30 am »
Она што на мене може да ми го смени мислењето е валидноста и јачината на контрааргументот, а не бројноста и гласноста на толпата.

е тука кај тебе е проблемот... не треба да се трудиш на никого да му го смениш мислењето и никој не се труди на тебе да ти го смени мислењето. друже, форум е ова, не е дебата или тв дуел.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #13019 на: 20 Октомври 2013, 10:34:21 am »
Она што на мене може да ми го смени мислењето е валидноста и јачината на контрааргументот, а не бројноста и гласноста на толпата.

е тука кај тебе е проблемот... не треба да се трудиш на никого да му го смениш мислењето и никој не се труди на тебе да ти го смени мислењето. друже, форум е ова, не е дебата или тв дуел.

Jaс не гледам тука проблем. Напротив, проблем е доколку ставот на мнозинството ми значи повеќе од аргументите.

Доколку никој нема намера под ниту еден услов да го смени ставот - дискусијата е бесцелна. ВНИМАВАЈ, под менување на став не мислам некој кој сака бензинци да почне да сака дизели. Мислам само да престане го папагал да ги дроби оние глупостине кои ги излистав погоре!