Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2541308 пати)

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #11415 на: 04 Септември 2013, 10:50:18 am »
Башка, плин е најголемото (нужно) зло што може да и се случи на една кола. Да се издупи и узурпира багазниот простор, после колата да стане неуптреблива. Потоа имаш два системи за вбризгување за одржување, а бензинските дизни и пумпа ќе се расипуваат многу често од неработење.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #11416 на: 04 Септември 2013, 10:50:27 am »
 ;D симо парафраза, така ќе те викам од сеа

http://en.wikipedia.org/wiki/Paraphrase

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #11417 на: 04 Септември 2013, 10:50:35 am »
Ебеш ти директно вбризгување на плин, тоа нема да го усовршат уште 30 години.

Па нека си купи џулиетка со фабрички вграден, госпо` да го види, не мора ружен голф да вози :)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #11418 на: 04 Септември 2013, 10:53:06 am »
Со плин ќе заборавиш на газење, максимум 3000 рпм, или отиде деклата. Мораш да газиш на бензин, и пак да ти тропи 25литри бензин, пак зошто ти е плинскиот тогаш?
Башка мора редовно да ја возиш на бензин заради подмачкување на моторот.

Плинот е од готово да направиш вересија! Башка за цената од плинскиот уред, ќе си доплатиш за дизел, и мирна глава.

Отсутен negoznam

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 541
« Одговори #11419 на: 04 Септември 2013, 11:02:02 am »
Башка, плин е најголемото (нужно) зло што може да и се случи на една кола. Да се издупи и узурпира багазниот простор, после колата да стане неуптреблива. Потоа имаш два системи за вбризгување за одржување, а бензинските дизни и пумпа ќе се расипуваат многу често од неработење.

Со плин ќе заборавиш на газење, максимум 3000 рпм, или отиде деклата. Мораш да газиш на бензин, и пак да ти тропи 25литри бензин, пак зошто ти е плинскиот тогаш?

Плинот е од готово да направиш вересија! Башка за цената од плинскиот уред, ќе си доплатиш за дизел, и мирна глава.

Хахахах. Друже тролај колку ти душа сака, ама немој дезинформации да шириш.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #11420 на: 04 Септември 2013, 11:03:29 am »
Koja информација е дезинформација?

Отсутен negoznam

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 541
« Одговори #11421 на: 04 Септември 2013, 11:28:26 am »
Koja информација е дезинформација?
1. Најголемото (нужно) зло што може да и се случи на една кола
2. бензинските дизни и пумпа ќе се расипуваат многу често од неработење
3. Со плин ќе заборавиш на газење, максимум 3000 рпм, или отиде деклата
4. Мораш да газиш на бензин
5. Башка мора редовно да ја возиш на бензин заради подмачкување на моторот.

Под 1 ти е твое субјективно мислење кое ретко кој (неук) човек го прифаќа. Под 2, пумпата си работи посекако и само не смее да се вози на резерва(впрочем како и без инсталиран плински уред). Додека дизните си работат на секое палење додека не се достигне зададената температура на која автоматски префрла на плин. Под 3, зависи од мотор до мотор но најчесто нема потреба да префрла на бензин над одредени обртаи(поготово не над 3.000). Под 4, не мораш да газиш на бензин(зашто, види одговор 3). Под 5, не мора редовно да возиш на бензин, затоа што не се сите мотори осетливи на плин а оние кои се, имаат систем на капалка кој го решава тој проблем.

Ајде сега да ми одговориш дали многу поефтиното и поеколошко возење ја оправдува цената за инсталација на плински уред? Јас ќе ти кажам дека уредот после некои 20.000 километри се исплаќа сам, дека не се губи на перформанси( можеби на крајна брзина некои 10 км/ч), и дека мене во моето пежо 406 2.0(136 коња) караван ме кошта околу 300 денари на 100 км отворена вожња и тоа без штедење т.е. со вожња околу 30 км/ч над дозволено. Односно 450 денари градска вожња, исто така без штедење.

Исто ќе ти напоменам дека во последниве 5 години сите возила што сум ги имал биле конвертирани на плин, и дека заради плинот не сум имал никаков дефект, посебно не некои од оние што ги спомна ти.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #11422 на: 04 Септември 2013, 11:47:27 am »
1. Што има субјективно во тоа некоја боца да ти заземе пола или цел багажник, па после тоа колата да ти служи како точак во кој ништо не можеш да пренесеш, да не можеш ни до пазар да појдеш?

2. Ова е факт. Посебно кај плинските уреди што се направени да работат само на плин ( и да палат на плин). После 1 година пумпата и дизните се расипани. Кај оние плински уреди каде што моторот почесто работи на бензин, проблемот се случува после подолго време, но се случува. Исто така, не се сите професионални монтери на плин, повеќето фирми во Македонија така добро ќе ти ја изебат колата на плин, што нема да оди, ќе троши и за брзо време ќе и се земе векот. Во македонија сеуште има гаражи што не ја монтираат заштитата од детонација, детонацијата така добро го сјебува моторот, што ни заштеда ни кеф ке видиш.

3. Нека не е 3000рпм, нека се 4000. Што е битно? Бензинците не смеат да се газат на плин, нема подмачкување, и доаѓа до скоро инстантно трошење на вентили и лежшта на вентили. Со плин моторот работи на значително повишена работна температура и доаѓа до забрзано трошење и стареење на сите комоненти. Температурата е убиец на моторот.

5. Некои мотори се повеќе некои помалку осетливи на плин. Како и да е, не очекувај 300.000км, моторите осетливи на плин мора да отвараат после 40.000км, па ќе видиш и заштеда и кеф.

Отсутен Alfista

• Редовен
  • Пораки: 1492
« Одговори #11423 на: 04 Септември 2013, 11:53:44 am »
1. Што има субјективно во тоа некоја боца да ти заземе пола или цел багажник, па после тоа колата да ти служи како точак во кој ништо не можеш да пренесеш, да не можеш ни до пазар да појдеш?

2. Ова е факт. Посебно кај плинските уреди што се направени да работат само на плин ( и да палат на плин). После 1 година пумпата и дизните се расипани. Кај оние плински уреди каде што моторот почесто работи на бензин, проблемот се случува после подолго време, но се случува. Исто така, не се сите професионални монтери на плин, повеќето фирми во Македонија така добро ќе ти ја изебат колата на плин, што нема да оди, ќе троши и за брзо време ќе и се земе векот. Во македонија сеуште има гаражи што не ја монтираат заштитата од детонација, детонацијата така добро го сјебува моторот, што ни заштеда ни кеф ке видиш.

3. Нека не е 3000рпм, нека се 4000. Што е битно? Бензинците не смеат да се газат на плин, нема подмачкување, и доаѓа до скоро инстантно трошење на вентили и лежшта на вентили. Со плин моторот работи на значително повишена работна температура и доаѓа до забрзано трошење и стареење на сите комоненти. Температурата е убиец на моторот.

5. Некои мотори се повеќе некои помалку осетливи на плин. Како и да е, не очекувај 300.000км, моторите осетливи на плин мора да отвараат после 40.000км, па ќе видиш и заштеда и кеф.

A baska toa se, koga nekoi garazeri ti montiraat plin, vrzuvaat instalacija kaj ke im dojde, prasajte kaj Sinik kolku ima
sjebano instalacii na koli, i posle vadis komplet instalacija, stavas nova, (posto testerite na mozat da ja procitaat greskata).
Kolku kosta posle plinot?

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #11424 на: 04 Септември 2013, 11:56:21 am »
O да, на една Kia Ceed такси, така добро и го сјебаа компјутерот, што пола инструмент табла и сервото не му работеше.

Отсутен edonos

• Сениор
  • Пораки: 3557
« Одговори #11425 на: 04 Септември 2013, 12:02:46 pm »
Море една голф 6 гтд што се продава,мх мх мх..
People should not fear their government.The goverment should fear its people.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #11426 на: 04 Септември 2013, 12:16:19 pm »

И покрај глупостите истрескани од твоја страна за плинов (btw, кога ќе стаиш plinjection на косилицата?) јас зборев за оние што сакаат да се ебат без да им влезе штедуљавците. За оние што сакаат да стискаат - бензинче му е мајката. Чист убав, 98 октански петрол! :)

Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #11427 на: 04 Септември 2013, 12:18:07 pm »
јас зборев за оние што сакаат да се ебат без да им влезе штедуљавците.

Тие што се на плин не спаѓаат во оваа категорија?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #11428 на: 04 Септември 2013, 12:19:38 pm »

Јас поминав околу 55.000 на плин со алфава, не ни помислувам да ја отворам. За плинов тресеш зелени, ко` на сител тв за стандардот на македонците.

јас зборев за оние што сакаат да се ебат без да им влезе штедуљавците.

Тие што се на плин не спаѓаат во оваа категорија?

Не, тие си знаат зошто тртнале плин.  За да штедат.  Ако сакаат да стискаат, користат бензин.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Alfista

• Редовен
  • Пораки: 1492
« Одговори #11429 на: 04 Септември 2013, 12:23:11 pm »
Не, тие си знаат зошто тртнале плин.  За да штедат.  Ако сакаат да стискаат, користат бензин.

Mnogu ubavo kazano, ova objasnuva se za plinot, Bravo Simo,