Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2531324 пати)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #10800 на: 25 Август 2013, 08:21:51 am »
Вчера ме возеа во кола на плин. Изгледа нешто му беше сјебано ко што е сјебано на пола коли на плин.

Со 4 друши у кола тргаше со брзина на натоварен шлепер на угорница. Торкот на мали вртежи беше толку бизарно мал, што ниту еднаш колата не се залета ко шо треба - таман стигнала до некоја разумна брзина - треба да се кочи. Газдата - како и сите бензинаши - неќеше баш да ја нагази колата на 3000+ рпм пошто многу му троши така. И затоа - тегнење. Ајде ок. Но...

Унутра корнеше на плин, а климата угасена. Нит е да затвориш прозори (пошто корне на плин), нит е да отвориш прозори (пошто ќе дишеш ауспух и азбест по семафорине). За време на возењето нешто сецкаше колата цело време, таман колку да ти се доврти у желудник.

Возењето од 10 минути ми изгледаше како цела вечност. Да траеше 11 минути, во 10 мин и 30 сек гарант ќе повратев унутра.

Едно од поодвратните автомобилски искуства. Радије ќе одам пешки: патот наместо 10 ќе ми трае 20 минути, но ќе дишам ко човек (ќе си фатам поред вардар) и нема да ми се повраќа.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #10801 на: 25 Август 2013, 08:27:23 am »
Помогни му на чоекот, поклони му кибрит:

Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #10802 на: 25 Август 2013, 08:45:14 am »
Со што би ме привлекол дизелот освен потрошувачката ?

Со поголемата реална снага. Реалната снага не е максималната. Реалната е извесен процент од максималната, а тој процент кај дизелите е поголем во поголем процент од вкупното време/километри.

1.9 SDI во реалното возење е побрз, посилен и по стартен од 1.4 атмосферец со повеќе МАКСИМАЛНИ коњи, а тркање не е реално возење. И - да - сето тоа е ради поголемата ефикасност. Од тоа нема бегање.

Ако за една иста снага дизелот троши помалку гориво, тоа значи дека со исто потрошено гориво дизелот ќе извади у просек повеќе коњи на километар. Проста ко пасуљ релација.

Така да ефикасноста не е „само потрошувачката“. Ефикасноста е фундаментално, круцијално својсвто кое има импликации во многу, многу аспекти, меѓу кои и вистинската моќност.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #10803 на: 25 Август 2013, 09:10:30 am »

1.9 SDI во реалното возење е побрз, посилен и по стартен од 1.4 атмосферец со повеќе МАКСИМАЛНИ коњи, а тркање не е реално возење. И - да - сето тоа е ради поголемата ефикасност. Од тоа нема бегање.

Лапање бумбари со полна уста:

Во кое реално возење СДИ-то е подобро? (двата мотори се о VW групација и ниту еден не е турбо.
Си возел поло 1.4 16v или само бумбарите да се изедат...
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #10804 на: 25 Август 2013, 09:15:57 am »
Реално возење не е со педала до под, а овие графици се со педала до под. Колку пати треба да објаснувам? Сто? Илјада?

Максимална и реална снага не е исто. Реалната снага е секогаш процент од максималната. Твојата кола колку максимални коњи има? А колку пати у живот си ги постигнал? Еxactly!

Овие графици ни покажуваат која кола има подобри максимални теоретски можни перформанси и * Н И Ш Т О * друго. Овие графици ни покажуваат која кола ќе победи во трка, не која кола ќе остави повеќе коњи по регионалниот, магистралниот и автопатот. Овие графици ни покажуваат само која кола поише џева ќе крене пред Веро у недела. За мене тотално небитно.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #10805 на: 25 Август 2013, 09:25:16 am »
Реално возење не е со педала до под, а овие графици се со педала до под. Колку пати треба да објаснувам? Сто? Илјада?

Исто, исто...Колку пати? Значи во што е тоа подобар 1.9 сди во поло од 1.4 16в во истото возило? Која е реалната снага? Кој е тој „реален“ дел а уствари не е мерлив? Што е тоа што виси во облакот а не може да се покаже?
Кога јас возам со пола притисната педала, за да користам 10кс при 3000 вртежи, ти држиш пола притисната педала за да користиш 10кс при 2000 вртежи Кој факинг реален свет?! Кога во тој момент јас ќе притиснам педала до крај, јас имам повеќе сила на располагање од тебе. кој факинг реален свет бе филип, дај малце олабаи се и размисли трезвено, издиши го дизелот од плуќата...
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #10806 на: 25 Август 2013, 09:26:08 am »
И? Кога газиш со пола гас на дизелот не му паѓа таа твојата „реална сила“ претпоставувам?

Гази со пола гас, ќе добиеш пола од висината на кривата. И пак ќе треба да споредуваш две криви упола пониски од оригиналните. Исто како да си го прецртал графикот со погусто обележана вертикална оска. Дај користи малце логика.

Овие графици ни покажуваат која кола има подобри максимални теоретски можни перформанси и * Н И Ш Т О * друго. Овие графици ни покажуваат која кола ќе победи во трка, не која кола ќе остави повеќе коњи по регионалниот, магистралниот и автопатот. Овие графици ни покажуваат само која кола поише џева ќе крене пред Веро у недела. За мене тотално небитно.

И за ова. Ако ваков график не ти го опишува моторот при сите режими на употреба, незнам што го опишува. Ако те интересира само кој ќе победи во трка, најчесто доволна ти е само информација за максималната сила.

По пишаново, се прашувам дали всушност знаеш да ги читаш графициве.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #10807 на: 25 Август 2013, 09:36:34 am »
Исто, исто...Колку пати? Значи во што е тоа подобар 1.9 сди во поло од 1.4 16в во истото возило?

Поише влече и побрз е при нормално возење.

Која е реалната снага?

Реалната снага = реалниот момент * реални вртежи.

Она горе на графиците е максималниот можен момент на зададени вртежи. А реалниот се регулира со папучата за гас.

Замисли мотор кој при 3000 рпм има 200 Nm. Тоа не значи дека секогаш кога е на 3000 рпм има 200 Nm! Toj мотор може на 3000 рпм да има и нула Nm торк (при скроз пуштена папуча за гас) и 200 Nm торк (Скроз стисната папуча за гас). Значи, за зададените 3000 рпм, имаме цел дијапазон можна реална моќност, почнувајќи од 3000*0 па се до 3000*200. Реалната е некаде меѓу овие две крајности (нула и макс). Тоа е реалната снага. Графикот не може да ја покаже бидејќи таа не е фиксна туку се регулира со повеќе или пмалку стискање на папучата на гас.

Твоите графици ја покажуваат само максималната снага која ретко или никогаш не се постигнува.

Кој е тој „реален“ дел а уствари не е мерлив? Што е тоа што виси во облакот а не може да се покаже?

?? Како не е мерлив? Мерлив е.

Замисли вака: стојат две пола на патарина. Едното СДИ со 64 МАКСИМАЛНИ коњи, другото бензинец со 90 МАКСИМАЛНИ коњи. И двете коли треба да тргнат и да достигнат брзина на крстарење од 100 км/ч.

Теоретски, СДИ-то ќе ги постигне за најмалку 18 секунди, бензинецот за (да речеме) 12. Но, дали тоа значи дека ВО РЕАЛНОСТА бензинецот ќе стигне побрзо до 100? НЕ. Газдата на бензинецот не сака да фрла стоденарки низ ауспух и со нежно стискање на папучата ќе се тегне 30 секунди до 100. Возачот на SDI-то, ЗАРАДИ помалата потрошувачка, безгрижно ќе ја онади папучата за гас до доле и ќе стигне до 100 за 20 секинди.

Па така, со 20 вс 30 секунди, теоретски послабиот сди во реалноста е појак и побрз. Ова сум го видел 100.000.000 пати во реалноста и само инаетчија или слепец може да каже „не е така“.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #10808 на: 25 Август 2013, 09:40:03 am »
Ајде пак:

За да возам 60 на саат со бензинецот, користам 4 брзина и 2500 вртежи, и за тоа ми се потребни 10кс
За да возам 60 на саат со дизелот, користам 4 брзина и 1800 вртежи, и за тоа ми се потребни 10кс

Треба да забрзам без никакви останати пипкања на команди (менувач, нитро или што ти ја знам), освен педал за гас, кој од овие два мотори ќе ми даде повеќе снага во моментот?
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #10809 на: 25 Август 2013, 09:42:41 am »
Ајде пак:

За да возам 60 на саат со бензинецот, користам 4 брзина и 2500 вртежи, и за тоа ми се потребни 10кс
За да возам 60 на саат со дизелот, користам 4 брзина и 1800 вртежи, и за тоа ми се потребни 10кс

Треба да забрзам без никакви останати пипкања на команди (менувач, нитро или што ти ја знам), освен педал за гас, кој од овие два мотори ќе ми даде повеќе снага во моментот?

Го едитирав горниот пост, прочитај го пак.

Пак ако не разбираш или се правиш дека не разбираш - шо да ти праам.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #10810 на: 25 Август 2013, 09:44:22 am »
Не разбирам, дај ми одговор на прашањето што го поставив:

Ајде пак:

Или, во што тоа е подобар дизелов? Освен што при сите тие операции ќе потроши помалку гориво. И батали ги стоденарките, немаат врска со техничките карактеристики на машните, не биди досаден. Пошто ако јас земам да го трошам твојот дизел, или ти мојот бензин, ич нема врска што лета низ ауспух... не е мое.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #10811 на: 25 Август 2013, 09:48:33 am »
Пак ако не разбираш или се правиш дека не разбираш - шо да ти праам.

Ти изгледа не разбираш. Прво викаш дека бензинецот не може со пола гас да го претица дизелот усто така со пола гас, па после се префрлаш дека всушност не сакал да вози со пола гас бензинецот, со четврт вози за да не му избегаат парите низ ауспух.

И пак се враќаме на потрошувачката. Само ме интересира како би ја возел таа MX5-ката што ја меркаш. Сите дизели ќе те претицаат, ако возиш по оваа логика.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #10812 на: 25 Август 2013, 09:52:04 am »
Ти изгледа не разбираш. Прво викаш дека бензинецот не може со пола гас да го претица дизелот усто така со пола гас, па после се префрлаш дека всушност не сакал да вози со пола гас бензинецот, со четврт вози за да не му избегаат парите низ ауспух.

?! Koj го вика тоа дека педалата ќе биде исто стисната?! Па крф му јебем, пизда му ќорава, па читате вие воопшто или на мониторов му пишувам? Цел време дробам дека ЗАРАДИ пониската потрошувачка педалата НЕМА да биде исто стисната!

И пак се враќаме на потрошувачката.

Да, ама тоа не е „само“.

Само ме интересира како би ја возел таа MX5-ката што ја меркаш. Сите дизели ќе те претицаат, ако возиш по оваа логика.

Јеби га, кабрио немам намера брзо да возам. Ќе си го возам по знаци и ќе си свиркам уз музиката на радио.

Ајде пак:

Бензинецот, доколку педалата за гас е исто стисната. Но во просечната реалност НЕМА да биде исто стисната. Кај дизелашот педалата ќе биде до под, кај бензинецот нема.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #10813 на: 25 Август 2013, 10:00:00 am »
Трагикомедии..
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #10814 на: 25 Август 2013, 10:02:20 am »
Трагикомедии..

Трагикомедии или не - таа е реалноста. Во неколкуте стотици илјади километри извозени со атм. дизелаш, емпириски потврдено едно 100.000 пати.

90-те коња на 1.4 v16 се трагикомедија. Moрам да го држам на 3000+ рпм за има респонс ПРИБЛИЖНО ко трактор од 64 коња. И при тоа се дере ко расипана мелница за кафе. Решение? Спушташ на 2000 рпм за колку-толку пристојна удобност. Но тогаш чао 90 коња, добредојдовте 15 коња. Колку за тркалање -доволно. На угорница ако сакаш у левата лента - гасиш клима. А SDI-то ЛЕТА у левата лента безгрижно.