Гласање

Choose your destiny!

Бензин
239 (58.3%)
Дизел
171 (41.7%)

Вкупно гласови: 410

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 1886720 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34067
  • Таков е животот... јебига
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #10320 на: 10 Август 2013, 14:11:39 pm »
Тешко 2000км.
Со 1000 денари плин проаѓам 410км еве нека бидат 400км чиста градска вожња. 400 х 4 = 1600км

Хмм, дупло повеќе од мене, а не возиш дизел! Изроду! :D :D
Ako na Falanga vozenjeto ima dopir so realno vozenje... da ne se lazeme...  ::) Vidi go mojot post, daaleku porealen e.

Чекај малце, сакаш да кажеш дека моето возење е нереално, односно дека лажам?
Тебе со таквите твои тврдења ти се нафаќам во било кој момент да ти докажам во пракса.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6602
« Одговори #10321 на: 10 Август 2013, 14:13:13 pm »
a-у?

што кола?

Со мојата кола, незнаеш што кола возам ? Тие километри се при просек од 9 во град и 7 на отворено. При цена од 33 денари за литар.

Да дополнам дека јас имам менувач со 4 брзини, не сум современ ко вас со 5 или 6, плус карбураторски плин :D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
« Одговори #10322 на: 10 Август 2013, 14:13:18 pm »
Тешко 2000км.
Со 1000 денари плин проаѓам 410км еве нека бидат 400км чиста градска вожња. 400 х 4 = 1600км

Хмм, дупло повеќе од мене, а не возиш дизел! Изроду! :D :D
Ako na Falanga vozenjeto ima dopir so realno vozenje... da ne se lazeme...  ::) Vidi go mojot post, daaleku porealen e.

Чекај малце, сакаш да кажеш дека моето возење е нереално, односно дека лажам?
Тебе со таквите твои тврдења ти се нафаќам во било кој момент да ти докажам во пракса.
Не дека лажеш, туку дека процентот на луѓе на планетава кои возат така е помал од 0.014‰, аналогно и релевантноста на тврдењето. За разлика од на Симо возењето кое учествува со голем процент во реалноста.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #10323 на: 10 Август 2013, 14:13:20 pm »
еве тема за плин и потрошња:
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,10035.new.html#new
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #10324 на: 10 Август 2013, 14:31:08 pm »
гарант на тоа... баш тоа и јас си го замислив во глава хахаха...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #10325 на: 10 Август 2013, 14:42:11 pm »
Целиот резервоар на Филипв не собира 50л гориво, туку доста повеќе. Така да со 4000ден. - 1000км во град, мало прекосутра.

Moјот резервоар чини 64 * 70 = 4480 ≈ 4500. Со 4500 проаѓам нешто ситно под 1000 км градска. Доколку е мешана вожња и/или автопат - значително повеќе од 1000. Рекордот ми е околу 1400 км, но обично не возам така.

Но, ако возам со внимание за потрошувачката (како што обично не возам) лесно ќе направам 1000 км со 4000 ден. Дали прекосутра, дали следната недела сеедно.

BTW, со 4.000 денари плински, со мојот gas guzzler се поминуваат 750-тина км. градска бахата невнимателна вожња. :)

Taка некако и мислев. Плинот ги ги доближува трошоците на возење до дизел, но не ги достигнува (зборам за модерни дизели, не за пасати од деведесетите и непознат број километри)

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #10326 на: 10 Август 2013, 14:49:41 pm »
BTW, со 4.000 денари плински, со мојот gas guzzler се поминуваат 750-тина км. градска бахата невнимателна вожња. :)

Taка некако и мислев. Плинот ги ги доближува трошоците на возење до дизел, но не ги достигнува (зборам за модерни дизели, не за пасати од деведесетите и непознат број километри)

немој да зимаш пример од ЕДНО ВОЗИЛО за твој конечен заклучок, само затоа што тоа едно возило ја поткрепува твојата неостварена желба да докажеш дека дизелот е економичен... симо е бахат на возење, на скала од 1 до 10 за начин на економично возење симо би бил на -10 (минус десет) на таа скала... башка вози возило кое е релативно јак потрошач гледано меѓу бензинците... а ти возш дизел кој е релативно слаб потрошач гледано помеѓу дизелите.. така да компарацијава ти е од една крајност во друга ставени на едно рамниште... не ти е точна и релевантна... што не го квотираше мојот текст за потрошњата па да ставеше свој рачун?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #10327 на: 10 Август 2013, 14:51:32 pm »

немој да зимаш пример од ЕДНО ВОЗИЛО за твој конечен заклучок.. симо е бахат на возење, на скала од 1 до 10 за начин на економично возење симо би бил на -10 (минус десет) на таа скала...
Не се сложувам. Симо има малку поголемка кола и си вози нормално, не е тоа ништо чудно. А и пребацува на бензин кога гази, така да потрошњата на плин ја сметам за многу реална. Не е далеку и од потрошњата на твојата.

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8531
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #10328 на: 10 Август 2013, 14:57:17 pm »
Симо не вози нормално. Ако го вадиш Фаланга од муабетовизвади го и Симо. Прво Симо вози кола која многу троши, можда највеќе од конкурентите. Башка Симо ко што знам климата му е на максимум цело време а и си гази доста повеќе, Симо не е просечен возач, надпросечен е. :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #10329 на: 10 Август 2013, 15:00:29 pm »
Симо не вози нормално. Ако го вадиш Фаланга од муабетовизвади го и Симо. Прво Симо вози кола која многу троши, можда највеќе од конкурентите. Башка Симо ко што знам климата му е на максимум цело време а и си гази доста повеќе, Симо не е просечен возач, надпросечен е. :)
Може, но и колата му е малку поголемка. И познат потрошувач. Сепак Фаланга ја вади минималната потрошња на тоа возило кое го вози. Надоле НЕМА ВЕЌЕ ПРОСТОР. За разлика од тоа Симо има многу простор за поголема потрошувачка.

Ти колку поминуваш во споредба со Симо, баш да направиме паралела!? Еве и јас си кажав.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #10330 на: 10 Август 2013, 15:00:37 pm »
што не го квотираше мојот текст за потрошњата па да ставеше свој рачун?

Нуму се коси. Само реплицирав на забелешката на Симо, а таа забелешка се однесуваше конкретно на мојата кола (која мало сутра ќе извозела 1000 км со 4000 денари), не на дизелите воопшто.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34067
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #10331 на: 10 Август 2013, 15:01:28 pm »
Може, но и колата му е малку поголемка. И познат потрошувач. Сепак Фаланга ја вади минималната потрошња на тоа возило кое го вози. Надоле НЕМА ВЕЌЕ ПРОСТОР. За разлика од тоа Симо има многу простор за поголема потрошувачка.

Ти колку поминуваш во споредба со Симо, баш да направиме паралела!? Еве и јас си кажав.

Тоа веќе има смисла...

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #10332 на: 10 Август 2013, 15:21:44 pm »

и фаланга го извадив од муабет... напишав јас што и како...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен MKDPetar

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 589
« Одговори #10333 на: 10 Август 2013, 16:17:16 pm »
 “The Volkswagen Group is a leader in clean diesel technology. With the introduction of the new EA288 engine, we are excited that our family of TDI Clean Diesel vehicles is continuing to improve and will be even more clean, fuel efficient and powerful.
http://www.technologytell.com/in-car-tech/4904/schmidt-talks-future-of-vw-diesel-engines/

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43651
  • Il Moderatore
« Одговори #10334 на: 10 Август 2013, 16:26:37 pm »
За разлика од тоа Симо има многу простор за поголема потрошувачка.

Тешко, тешко.. нема многу простор... мала е разлика од 15 до 20-22 литри :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.