Гласање

Choose your destiny!

Бензин
240 (58.4%)
Дизел
171 (41.6%)

Вкупно гласови: 411

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2173306 пати)

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4000
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #10290 на: 09 Август 2013, 21:42:14 pm »
Со секоја кола со која сум одел била товарена колку што збира, вклучувајки ги и 480л горе на Туле(не по своју вољу). Значи Меган караван + Туле или Мерцедес Б+Туле, и едвај не' собира двајца и едно дете(и тука нема ни патлиџани ни пакети пиво). Менталниот баланс тешко се наоѓа. Знам дека не можеш двокрилен шифоњер да носиш од Икеа во хеч или ако ставиш плинска боца од 100л во поголема кола, ама па тој исклучок дали вреди да купиш кола што многу збира, да платиш поскапо за простор во багажник кој реално има малце упостреба вредност во секојдневие ама кога е зорт убаво е да се има, не знам. Имам искуство со Лада самара и ZX со пола гепек у плинска боца. Се жвеело, одело на одмори скијање и без Туле не е трагедија.  

Од друга страна знам кога на одмор во Дубровник сме биле со Југо во камп петорица. Две деца тројца израснати.

Ама ова етпен офтопик отиде.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #10291 на: 10 Август 2013, 12:43:46 pm »
Муабетот беше за тоа што може да се добие за иста цена од турбо-дизел, тоа што се добива од бензинец.

со турбо дизел, за една иста сума пари, се добива повеќе возење, повеќе коњи на асфалтот, повеќе лепење за седиште, повеќе домет... све повеќе за иста цена.

Цена не е само набавна. Цена е набавна+експлоатација. Тоа го заборав-заборав заборавате?

Заборави да спомнеш една од најважните работи, се добива повеќе слободно време ! ;D

Да полниш резервоар еднаш на 1000 километри и да полниш на 500 на бензин и на 200 на плин, не е исто.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #10292 на: 10 Август 2013, 12:46:36 pm »
Муабетот беше за тоа што може да се добие за иста цена од турбо-дизел, тоа што се добива од бензинец.

со турбо дизел, за една иста сума пари, се добива повеќе возење, повеќе коњи на асфалтот, повеќе лепење за седиште, повеќе домет... све повеќе за иста цена.

Цена не е само набавна. Цена е набавна+експлоатација. Тоа го заборав-заборав заборавате?

Заборави да спомнеш една од најважните работи, се добива повеќе слободно време ! ;D

Да полниш резервоар еднаш на 1000 километри и да полниш на 500 на бензин и на 200 на плин, не е исто.

јакога полнам на плилн имам околу 500-550 км... со едно полнење... :) деновиве се разглаба темата дали да приредиме конверзација на шифоњерот да то биде ддно полнење за 900км... има на лагер една боца од 100 литри...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #10293 на: 10 Август 2013, 12:48:22 pm »
Плинот најспоро се точи. за 50 литри ќе окапеш на пумпа. Ама ќе си отвориш браусер, ќе отвориш форумче, ќе видиш кој како јаде бабури, ќе си платиш 1650 денари за 50 литри и ќе те боли таквото што се точел 5 минути повеќе, пошто ќе ти текне дека дизлелашот за 50 литри брзо точено гориво платил скоро 4 банки :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #10294 на: 10 Август 2013, 12:51:33 pm »
Pa dobro ako si kupis kamion na plin mozes i za 10.000 km da stavis boca, u stvari mozes direktno cela costerna da si ja tovaris i prispois na dovodot za gorivo na kolata.

3.500 banki ne 4000 i toa gorivo koe ke se trosi vo narednite 1000 km, zavisno od kolata.

A Ovaa tvojava kako onaa, "so mi e gajle ja si stavam za 1000 ka stalno". A so ti trosi lamjata 14 litra plin? So fajde so plakash eftino koga ti trosi skapo?

Jas na benziska ne citam forumi, nemam vreme, toa go pravam samo koga odam na servis ! ;D

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #10295 на: 10 Август 2013, 12:51:36 pm »
Плинот најспоро се точи. за 50 литри ќе окапеш на пумпа. Ама ќе си отвориш браусер, ќе отвориш форумче, ќе видиш кој како јаде бабури, ќе си платиш 1650 денари за 50 литри и ќе те боли таквото што се точел 5 минути повеќе, пошто ќе ти текне дека дизлелашот за 50 литри брзо точено гориво платил скоро 4 банки :D

така е симо... ја точам 60 литри односно 1980 денари по 33 за литро (во моментов толку е)

и дизелите имаат уште една мака... е ај да ги видам нека потрошат навтата до последна капка од резервоар? после на мајстор треба да јаноста колата за да им испушти воздух... а на плин можеш пепел да ја направиш боцата, па на бензин да се извозиш до плинара и додека како што рече чепкаш низ телефон со смешак на уста од уво до уво си расчепкаш низ телефон и форумов што и како се дешава... :)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #10296 на: 10 Август 2013, 12:52:51 pm »
Abe vidi, ako oslabeme po malku mozeme i spaga da napraime....se biva !

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #10297 на: 10 Август 2013, 12:55:03 pm »
кој аргумент еј... каков доказен материјал за супериорноста на дизелот... :)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #10298 на: 10 Август 2013, 12:58:38 pm »

;D ;D

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #10299 на: 10 Август 2013, 13:27:14 pm »

И со тие 4 банки (ако е нов и модерен дизел) ќе вози 1000 км...

но, чекај да погодам: и ова се глупости и не е точно, рајт?

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3049
« Одговори #10300 на: 10 Август 2013, 13:29:06 pm »
А тек со 4 банки плин.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #10301 на: 10 Август 2013, 13:32:09 pm »
А тек со 4 банки плин.

Е не знам. Нека кажат плинашите колку плин трошат низ град со клима. Јас не знам.

Јас со цел резервоар проаѓам скоро 1000 км низ град со пуштена клима. 980-и-нешто ми покажува онборд компјутерот откако ќе натанкам до врв.

Отсутен BrziGonzalez

• Редовен
  • Пораки: 1298
« Одговори #10302 на: 10 Август 2013, 13:34:39 pm »
А тек со 4 банки плин.
Со 4 банки плин, комотно до Германија по ново возило :D

Присутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
« Одговори #10303 на: 10 Август 2013, 13:35:49 pm »
А тек со 4 банки плин.

Ја со 4 банки плин би поминал ~1300 км во град, ~1700 км на отворено.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #10304 на: 10 Август 2013, 13:45:04 pm »
ДизеЉ  :D