Гласање

Choose your destiny!

Бензин
240 (58.4%)
Дизел
171 (41.6%)

Вкупно гласови: 411

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2175341 пати)

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #10230 на: 09 Август 2013, 08:11:02 am »
имаат реална снага само кога ке ја заковаш педалата на подот

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #10231 на: 09 Август 2013, 08:15:09 am »
Сите имаат реална снага кога ќе ја заковаш педалата до под. Сите возила се предвидени и направени да имаат реална снага со педала до под. Така се мерат на динамометар, така постигнуваат максимални перформанси. Со педала до под! Во сите други ситуации, ти си тој кој му диктираш на моторот колку снага ќе има. Во ситуација со педал до под, бензинецот е со подобри перформанси.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #10232 на: 09 Август 2013, 08:25:59 am »
Ова второто - дека имаат подебели гуми - чисти глупости! Најди ми податок дека дизел и бензинец со исти снаги имаат различни димензии на гуми?

OK. Mojata Кордоба со 64 коња беше 185/65 R14. Ти најди бензинец со шеесетина коњи и рапортирај за димензиите на гумите. Бензинците кои јас ги знам, а кои имаат отприлика толку коњи, сите до еден биле со потенки и помали гумички.

Како тоа просечно ќе има  повеќе снага на асфалт?

Така: просечниот возач на просечен дизел просечно повеќе ќе ја стиска папучата за гас.

Па ти кажувам човече, ако возиме 100 на саат, ја ќе вртам со 3000 ти ќе вртиш со 2000 вртежи, за да се движат двете возила со таа брзина, потребно е исто снага.

Точно, но дизелашот у просек побрзо ќе забрзува затоа што не е оптоварен со потрошувачката.

Сеа ќе се преправам дека не приметувам дека се инатиш и ќе продолжам со објаснувањето:

Замисли бензинец со 90 коња и дизелаш со 60 коња. Бензинецот теоретски максимално прави време 0-100 од, да речеме, 12 секунди, додека дизелашот теоретски максимално 18 секунди. Но, при реалното возење, бензинецот ќе штеди гориво, и реалните забрзувања од 0-100 ќе му бидат, да речеме, 30 секунди, додека дизелашот - пошто го боли кур за потрошња - ќе гази до крај и 0-100 ќе прави за да речеме 20 секунди.

Ова во реалноста сум го видел безброј, безброј, безброј пати, немој да го негираш. Со кордобата шишкав и тицав бензинци. Не затоа што бензинците не можат да забрзуваат појако од мене (можат да ме намачкаат на леб ако сакаат!), туку затоа што неќат да забрзуваат појако од мене (заради потрошувачката).

Толку ли е елузивно значењето на зборот „реално“?

Сите имаат реална снага кога ќе ја заковаш педалата до под.

Се разбира. Но, во реалното возење педалата е ретко закована до под.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #10233 на: 09 Август 2013, 08:31:31 am »
Точно, но дизелашот у просек побрзо ќе забрзува затоа што не е оптоварен со потрошувачката.

.
.
.
пошо дизелот помалку троши и има повеќе гориво во резерварот побавно ќе забрзува. Ова реално сценарио е? :)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #10234 на: 09 Август 2013, 08:33:20 am »

.
.
.
пошо дизелот помалку троши и има повеќе гориво во резерварот побавно ќе забрзува. Ова реално сценарио е? :)

Според она што досега сум го видел во моите 300.000-400.000 км шоферска кариера - не.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #10235 на: 09 Август 2013, 09:37:41 am »
Треба да почнат со течно вбризгување на плин и резервоари за плин на местото за бензинскиот...

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #10236 на: 09 Август 2013, 09:58:40 am »
Ова второто - дека имаат подебели гуми - чисти глупости! Најди ми податок дека дизел и бензинец со исти снаги имаат различни димензии на гуми?

OK. Mojata Кордоба со 64 коња беше 185/65 R14. Ти најди бензинец со шеесетина коњи и рапортирај за димензиите на гумите. Бензинците кои јас ги знам, а кои имаат отприлика толку коњи, сите до еден биле со потенки и помали гумички.

Како тоа просечно ќе има  повеќе снага на асфалт?

Така: просечниот возач на просечен дизел просечно повеќе ќе ја стиска папучата за гас.

Па ти кажувам човече, ако возиме 100 на саат, ја ќе вртам со 3000 ти ќе вртиш со 2000 вртежи, за да се движат двете возила со таа брзина, потребно е исто снага.

Сеа ќе се преправам дека не приметувам дека се инатиш и ќе продолжам со објаснувањето:

Замисли бензинец со 90 коња и дизелаш со 60 коња. Бензинецот теоретски максимално прави време 0-100 од, да речеме, 12 секунди, додека дизелашот теоретски максимално 18 секунди. Но, при реалното возење, бензинецот ќе штеди гориво, и реалните забрзувања од 0-100 ќе му бидат, да речеме, 30 секунди, додека дизелашот - пошто го боли кур за потрошња - ќе гази до крај и 0-100 ќе прави за да речеме 20 секунди.

Ова во реалноста сум го видел безброј, безброј, безброј пати, немој да го негираш. Со кордобата шишкав и тицав бензинци. Не затоа што бензинците не можат да забрзуваат појако од мене (можат да ме намачкаат на леб ако сакаат!), туку затоа што неќат да забрзуваат појако од мене (заради потрошувачката).

Толку ли е елузивно значењето на зборот „реално“?

Сите имаат реална снага кога ќе ја заковаш педалата до под.

Се разбира. Но, во реалното возење педалата е ретко закована до под.

Не си помислил дека димензиите на гумите се заради зголемените сили при кочење и вртење кај дизелите поради нивната тежина? Ајде конкретно некое ново турбо бензинче и турбо дизелче според твои критериуми изедначени, да видиме кој колкави гуми носи?! Булшит на квадрат ова со гумиве.

А за понатамошниот тек на твојата дискусија, па да не праам муабет... Значи јас ако сум побогат, и ме боли к*р за парите, ќе ставам повеќе снага на асфалт, без разлика на конструкционите предности на едниот или другиот мотор?
Или, јас пошто возам возило кое троши 12-13 литри градска, автоматски поспоро возам (помалку снага ставам на асфалт) од некој со c1 дизел, кој го гази цело време зошто му се може и не му троши? Ајде Филип, детски муабети. Колку субјективно ставам на асфалт не е карактеристика на моторот.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #10237 на: 09 Август 2013, 11:49:38 am »
Вие знаете ли колку треба сила да се стисне педалата до под?!

Немојте ве молам, такви работи не. Прво еден месец у теретана.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #10238 на: 09 Август 2013, 11:53:05 am »
Не е до силата, овде е mind over matter. Без разлика што е бензинецот подобар, поради менталните блокади - тоа не може да се внесе во реалноста.

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #10239 на: 09 Август 2013, 12:12:49 pm »
Абе секој си употребува сила колку му треба. Никој силата несакајки не ја обива, без разлика во кое возило, може само да ни биде малце и да бараме повеќе. Валидноста на тој муабет е еднаква на валиноста на муабетот , кршење врат у дизел, тргни застани.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #10240 на: 09 Август 2013, 12:13:04 pm »
Кој бензинец е подобар? Овие што ги возиме ние? Не.

Можда некој пристоен со над 200кс на тон.

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #10241 на: 09 Август 2013, 12:14:16 pm »
Али затоа дизеливе што ги возиме се исти како бензинецот со 200кс на тон. :D

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #10242 на: 09 Август 2013, 12:19:38 pm »
е па тогаш во секој поглед бензинците на плин ги мачкаат на леб дзелашиве...

Не, не е во секој поглед. Во некои погледи да, но не во секој.

иста кубикажа

Гррррр!

кој аргумент, каков доказ... грррр
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #10243 на: 09 Август 2013, 12:20:14 pm »
Све испод тоа ти е економија, а за економија тепа дизел. Јас така гледам на работите. Или плин, ако сакаш да немаш багажник... :)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #10244 на: 09 Август 2013, 12:22:41 pm »
Све испод тоа ти е економија, а за економија тепа дизел. Јас така гледам на работите. Или плин, ако сакаш да немаш багажник... :)

за багажников е многу битно на што кола... многу е битно...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време