Гласање

Choose your destiny!

Бензин
240 (58.4%)
Дизел
171 (41.6%)

Вкупно гласови: 411

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2178875 пати)

Отсутен MKDPetar

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 589
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #10125 на: 07 Август 2013, 12:44:36 pm »
Студија на Bosch: Популарноста на дизелот во светски рамки
http://automedia.mk/?p=3060

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #10126 на: 07 Август 2013, 12:50:53 pm »
Цитат
Според гигантот Bosch, до 2018 година околу 10 проценти од автомобилите во САД ќе возат на дизел. За тоа ќе придонесе и новата законска рамка, која предвидува оданочување на возилата според потрошувачката на гориво.

Одлично кажано. Репни ги по џеб зошто трошат...

Цитат
Во Бразил е забранета продажбата на автомобили со дизелски мотор.
Фала богу.... паметен народ..

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #10127 на: 07 Август 2013, 12:52:22 pm »
Mnogu glupi i nedokvakani postovi ke se izbegnat i ke se doprecizira diskusijata ako se preimenuva temata vo Turbo beniznec vs Turbo diesel..najozbilno mislam !

Imam vpecatok deka eden del od diskutantite koi povremeno se uklucuvaat vo temava i ne znaat deka postoi razlika megju atmosferski i turbo motor?!

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #10128 на: 07 Август 2013, 13:22:26 pm »
Кој ти го гледа насловот па и ти. Тука станува збор за дизел и бензин, турбо/нетурбо тоа секундарна работа е ;D

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #10129 на: 07 Август 2013, 13:23:35 pm »
pa zatoa i tera diskusijava ponekogas vo pogresen smer pa odvreme navreme ne ladat oti ima discutanti so nemaat pojma za sto zboruvaat tuku samo mrsat muda!

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #10130 на: 07 Август 2013, 13:26:10 pm »
Добро еве тема за дискусија: зошто нема понуда на дизелски мотор во овој модел http://www.carclub.mk/2013/08/07/prikazana-novata-generacija-na-hyundai-i10/
М? Кои се можните причини за тоа?

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
« Одговори #10131 на: 07 Август 2013, 13:30:21 pm »
Од истата причина ради која нема дизел верзија на VW Up, Renault Twingo, Chevrolet Spark итн - се смета дека ова се градски микро-количиња кои нема да проаѓаат доволно километри годишно за дизелот да се исплати, а и онака потрошувачката им е задоволително ниска.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #10132 на: 07 Август 2013, 13:35:01 pm »
Во Твинго има дизел.
А башка Хундаи имаат 1.1 комонреил. Мислам дека е феил ако не го нудат во ова возило. Ова би можело да биде следниот Баблс ако понудат турбодизел. Атмо бензинец не планирам да купам уште еднаш.
А има градови низ кои секојдневно може да се вози многу и да се проаѓаат по 15к годишно само за одење до работа и назад. Не ми изгледа баш дека исплатливоста е вистинската причина.

Патем, 1.1 тд наспроти 1.2 атмо б, од аспект на перформанси кој е подобар?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #10133 на: 07 Август 2013, 13:36:59 pm »
Јас не би сакал до работа и назад 15к годишно да поминувам во кутија за ќибрит.. :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #10134 на: 07 Август 2013, 13:38:31 pm »
Фала богу.... паметен народ..

...но коментарот глуп...

„Најголемиот број возила со дизел се продаваат во Германија, Франција, Италија...“

...слично на, претпоставувам, овие народи?

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #10135 на: 07 Август 2013, 13:43:14 pm »
Премногу сериозно сфаќаш некои работи

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #10136 на: 07 Август 2013, 13:44:44 pm »
Премногу сериозно сфаќаш некои работи

уау сега ме замисли...

excuse me while I'm off reconsidering my life

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
« Одговори #10137 на: 07 Август 2013, 13:48:55 pm »
Во Твинго има дизел.
А башка Хундаи имаат 1.1 комонреил. Мислам дека е феил ако не го нудат во ова возило. Ова би можело да биде следниот Баблс ако понудат турбодизел. Атмо бензинец не планирам да купам уште еднаш.
А има градови низ кои секојдневно може да се вози многу и да се проаѓаат по 15к годишно само за одење до работа и назад. Не ми изгледа баш дека исплатливоста е вистинската причина.

Патем, 1.1 тд наспроти 1.2 атмо б, од аспект на перформанси кој е подобар?

Ок, има Твинго дизел. Некој ќе го купи? Најверојатно не - и не заради тоа што не го сака, туку заради тоа што во оваа класа на возила цената игра преголема улога, а според ценовникот, дизелчето е скоро 1000 евра поскапо.

Јас не би сакал до работа и назад 15к годишно да поминувам во кутија за ќибрит.. :)

Јас не би сакал конкретно во Твинго да поминувам 15.000 годишно. Во VW Up или Fiat Panda, не би ми било никаков проблем.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #10138 на: 07 Август 2013, 13:54:26 pm »
Трололо...

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #10139 на: 07 Август 2013, 13:58:04 pm »
Со оглед дека отприлика толку поминувам годишно од до работа, знам што зборам. Тоа се многу саати пројдени во кола. Друго е 15 банки на мешовит пат, друго е градско возење. Во град тоа се денови и денови поминати во кола..Навистин сакам да ми биде што е можно поудобно и порелаксирано. Ако има таква варијанта во супермини возило, ок, не се бунам, но искрено не сум налетал на такво нешто. Дури ни кај овие што ги спомна Зеро. За мене, минимум Ц сегмент...  :)