Гласање

Choose your destiny!

Бензин
240 (58.4%)
Дизел
171 (41.6%)

Вкупно гласови: 411

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2180676 пати)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #9090 на: 01 Јули 2013, 11:38:31 am »
А ние пошто сите сме мулти-милијардери, се*еме у златни шољи и се бањаме во тазе штампани пари, потрошувачката, односно Total Cost of Ownership не ни се воопшто битни.

Ако е така, што кој к*р сите возите на плин?

Значи да не си играме играчки и да бидеме реални - потрошувачката не е единствен аргумент на ќумбињата. И не само што не е, него во реалниот свет и во реалниот живот е МНОГУ важен аргумент. Кој не се сложува со тоа, и уште одозгора го исмејува тоа, нити има контакт со реалност, нит бутур. Само со главата у ѕид мава.

што се пениш одма... не реков дека не е битен аргумент... меѓу нај битните е иако на плин е поевтино и од дизел ;D , ама не беше тоа муабетот... возењето на дизел е поекономично од возење на бензин, тоа е факт.. тоа е неоспорен факт, ама САМО ТОЈ е аргументот... точно тоа го кажав и тоа го мислев и сеуште го мислам... а ти се запени за финансии... никој не ќења у златна вц шоља, и не се бања у пари... ама па и разликата во возењето не се мери во стотици евра на поминати 100 км...

ама затоа се јаде чорба у кафана и тоа е поевтино одошто пица... :) ете ти економија... во таа ситуациј аи ќумбе и косилица се паркирани една до друга и изгасени додека косиличарите и ќумбашите пунат организам ;D

ај прт мир...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #9091 на: 01 Јули 2013, 11:39:56 am »
А Суперб со соодветен TDI паѓа под 8 во град?

Пфффт... мислам дека ќе треба озбилно да се помачиш (и да заработиш неколку казни) за да ДОСТИГНЕШ 8 низ град...

Не е така. Да речеме дека Тигуанот со 2.0 TDI е тука некаде во тежина со Супербот, далеку од тоа што го кажуваш. Под 8л никогаш нема паднато. Некогаш 7 некогаш 9, зависи кога како ќе те фати гужвата. Али лесно? Пфффт и такви работи? Не трескај глупости те молам. Никој овде не е слеп и ретардиран.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
« Одговори #9092 на: 01 Јули 2013, 11:40:15 am »
Нема потреба да го земаш СуперБ-то како пример , имаме на форумот Леон со 1.4 ТСИ и неговите податоци околу потрошувачката се многу блиску до дизелските.

Каталошките податоци - да. Реалноста - не.

Филип, до толку немаш попаметна работа, отколку да тераш инает?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Mario_306

• Редовен
  • Пораки: 1177
  • Тоа ти е релативна работа...
« Одговори #9093 на: 01 Јули 2013, 11:45:23 am »
Да, тоа е факат. Но факат е дека новите турбо бензинци од аспект на економија се многу блиску до дизелите  и не гледам потреба од инсталација на плински уред.

Oва не е факт, туку eвентуално каталошки податок која нема потврда во реалноста. 1.4 TSI во Суперб (cca 1500 kg, да не замишљаш дека е два тона) со најпимплачко замисливо возење вади просек 10 низ град. Зборам за тркалање на 1500 рпм и шалтање на 2000. Немој само да ми кажеш „не е така“ пошто секој ден по два пати го гледам покажувачот за потрошувачка.

Значи периодот измеѓу кога не го гледаш, се случува нешто друго

Нема моменти на гледање и негледање. Покажува просек, а не моментална.

А Суперб со соодветен TDI паѓа под 8 во град?

Градска потрошувачка на суперб со 2.0 140 коњски мотор се движи од 7-8, додека на отворено најниско би било 5 па нагоре зависи од вожњата...

Да, тоа е факат. Но факат е дека новите турбо бензинци од аспект на економија се многу блиску до дизелите  и не гледам потреба од инсталација на плински уред.

Oва не е факт, туку eвентуално каталошки податок која нема потврда во реалноста. 1.4 TSI во Суперб (cca 1500 kg, да не замишљаш дека е два тона) со најпимплачко замисливо возење вади просек 10 низ град. Зборам за тркалање на 1500 рпм и шалтање на 2000. Немој само да ми кажеш „не е така“ пошто секој ден по два пати го гледам покажувачот за потрошувачка.

Нема потреба да го земаш СуперБ-то како пример , имаме на форумот Леон со 1.4 ТСИ и неговите податоци околу потрошувачката се многу блиску до дизелските.

Возните својства, звукот и сето она што значи бензинец ги тргаме на страна.

Ако земаме суперб за пример не верувам градска да падне под 10 со убава вожња, а леонот околу 8.5-9 за под тоа не верувам... А плин на овие возила треба обавезно, за тој што може да си дозволи зашто плинските системи за овие мотори се доста скапи едно 1000 евра мислам дека се ако не се лажам...
Давам шлогиран дедо, или го менвам за друга недвижнина :)
;D ;D ;D

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #9094 на: 01 Јули 2013, 11:50:27 am »
Mario_306, пошто си тазе член, побарај го Леонот на marjanot низ темата за измерена потрошувачка, па можда ќе поверуваш. Никој нема да те тера да поверуваш, твој избор е.

Битно е да знаеш како да возиш (ова не е лично за тебе) и како да го искористиш потенцијалот и можностите на возилото, а не само да возиш.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Mario_306

• Редовен
« Одговори #9095 на: 01 Јули 2013, 11:56:30 am »
Mario_306, пошто си тазе член, побарај го Леонот на marjanot низ темата за измерена потрошувачка, па можда ќе поверуваш. Никој нема да те тера да поверуваш, твој избор е.

Битно е да знаеш како да возиш (ова не е лично за тебе) и како да го искористиш потенцијалот и можностите на возилото, а не само да возиш.

Сега ќе побарам, баш ме интересира... Иначе јас зборам за убава вожња, а не лигава со менување на 2000 обрти...
;D ;D ;D

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #9096 на: 01 Јули 2013, 12:00:18 pm »
Филип, до толку немаш попаметна работа, отколку да тераш инает?

Напротив, мислам дека во овој тред токму пробензин лобито се инаети.

Никој овде не е слеп и ретардиран.

Па знам и баш затоа се чудам „шо е работава?“ кога ќе прочитам дека тб и тд биле многу блиску со потрошувачката.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #9097 на: 01 Јули 2013, 12:03:55 pm »

Сега ќе побарам, баш ме интересира... Иначе јас зборам за убава вожња, а не лигава со менување на 2000 обрти...

И јас зборам за убава и нормална вожња, а не за „лигава“.

Успут, со убава и нормална вожња, мене Лансерот низ град ми е 8-8,5 л/100 км, а на отворено 5,2-5,7, без ускратување на комфор и удобност.
Со ненормална, лигава и прилично досадна вожња, низ град го имам симнато под 7, а на отворено на 5. Тогаш сум бил на мисија за такво нешто :)
Со ненормална, агресивна и спортска вожња, бројките се драстично повисоки ;)

Знам дека на "low rpm society“ бројките им се каталошки и нереални, али на крај краева, нивни проблем, не мој. Немам причина да лажам.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #9098 на: 01 Јули 2013, 12:06:28 pm »
Superb benzin 1.4 tsi vadel pod 10,

A 1.6 tdi vo superb se macel i vadel na 8.

Koi dvojni standardi covece. Pa za sto ne mislite be? Slepi? Ili retardirani? Ne mi e jasno.

Отсутен Mario_306

• Редовен
« Одговори #9099 на: 01 Јули 2013, 12:13:52 pm »
Јас мислам џабе праиме муабет, ова е ептен релативна работа во зависност од тоа на колку обртаи се менува брзина, каков  е сообраќајот во дадената ситуација, до колку максимум обртаи ја има држено итн... :)
;D ;D ;D

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #9100 на: 01 Јули 2013, 12:19:40 pm »
Јас мислам џабе праиме муабет, ова е ептен релативна работа во зависност од тоа на колку обртаи се менува брзина, каков  е сообраќајот во дадената ситуација, до колку максимум обртаи ја има држено итн... :)

Поентата е дека при сличен стил на возење тб не троши „малку“ повеќе од тд. Оу ноу. Онолку колку што тб ќе потроши со максимално пимплање, толку отрпилика ќе потроши тд со максимално газење. Зборам за низ град. На отворен пат е мааалку подобра ситуацијата во корист на бензинецот. Ама малку. Разликата е понатаму е охохо и никако не е „мала“.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #9101 на: 01 Јули 2013, 12:34:22 pm »
Јас мислам џабе праиме муабет, ова е ептен релативна работа во зависност од тоа на колку обртаи се менува брзина, каков  е сообраќајот во дадената ситуација, до колку максимум обртаи ја има држено итн... :)

Поентата е дека при сличен стил на возење тб не троши „малку“ повеќе од тд. Оу ноу. Онолку колку што тб ќе потроши со максимално пимплање, толку отрпилика ќе потроши тд со максимално газење. Зборам за низ град. На отворен пат е мааалку подобра ситуацијата во корист на бензинецот. Ама малку. Разликата е понатаму е охохо и никако не е „мала“.

Оу ноу... Али имајќи предвид шо чоек си, нека ти биде. Ја (пак) ќе се повлечам од темава, осим ако (пак) не ме испровоцира некој брилијантен пост.

\\// Live long and (try to) prosper.

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3040

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11063
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #9103 на: 01 Јули 2013, 12:37:20 pm »
Дизелаш 1.9 131 ks, малку туниран : )

Само малку тјуниран

Oпа ЛП стајл  ;)

Каталошките податоци - да. Реалноста - не.

Знам дека закоравен дизелаш прво ќе се фати за она 9,93, ако некого го интересира која потрошувачка за што се однесува, ќе му одговорам:

За подобра резолуција, десен клик, нов таб.

FilipV Шкодата е претешка за 1,4TSI, 1500kg е без патници и товар. Онаму каде што вади 10л во просек, дизелот ќе биде 8.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #9104 на: 01 Јули 2013, 12:37:31 pm »

Оу ноу... Али имајќи предвид шо чоек си, нека ти биде. Ја (пак) ќе се повлечам од темава, осим ако (пак) не ме испровоцира некој брилијантен пост.

\\// Live long and (try to) prosper.

Моите карактерни особини не се предмет на дискусија, барем не во овој тред. Г Л Е Д А М секој ден колку троши тб со какво возење и Г Л Е Д А М колку троши тд со слични перформанси и слична тежина.

Шо да праиме? Да ја збрцаме главата у песок? Да ги поклопиме ушите и да викаме „нанана“?