Еве табела за искалкулирана разлика во цена и комепнзација со потрошувачка помеѓу бензискиот и дизелскиот агрегат во АСХ.
Постојат само овие два, турбобензинес не постои но не е понетата да се споредуваат коњи и њутн метри туку поскапио дизел како аргумент од старт и неговата исплатливост доколку се вози!
табелата е правена во споредба со две возила, едното е мое а другото е на мој пријател кој е најголем кривец што се одлучив за АСХ, само што моторите ни се разликуваат, односно јас зедов со дизелски агрегат а то со бензиски.
Се работи за моделот ИНВАЈТ ПЛУС што значи не е основниот модел на опрема, цените се земени во моментот кога јас го купував возилото пред две и пол години!
Поминатата километража е онолку колку што јас имам поминато досега километри за споредба колку би ме чинело да сум земал бензинец!
Вредностите за просечната потрошувача се релани бројки, не се работи ниту за декларирана ниту за не знам ккава друга потрошувачка а се ставени малку на страна на бензинецот.
Мојата просечна потрошувачка до сега мерена за поминати 50.000 километри, во зима изнесува околу 6.9 а во лето околу 6.6 или просек 6.75 (во табелата 6,8)
Неговата просечна потрошувачка досега мерена според неговите кажувања за поминати скоро 60.000 километри, во зима изнесува околу 11 литри а во лето околу 10. Просек 10.5 (Во табелата 10.4) .
Цената на неговиот сервис е о 8.850 денари, а кај мене 13.150 ! Се работи за редовен сервис со замена на сите можни филтри и маслото! Сервисниот интервал е на 15.000 километри или еднаш годишно.
Разликата од 3.500 евра во старт за период од ве и пол години и поминати 50.000 км плус тековните разлики во цените на редовните сервиси е доведена на само 700 евра.
Просечна заштеда на секои 10.000 километри е околу 550 евра или околу 1100 евра на годишно ниво или на секои 20.000 поминатиколметри. Што значи дека до крајот на гарантниот рок на возилото кој изнесува 3 години или во наредните 12.000 до 13.000 километри, преостанатата разлика од 700 евра ке биде компензирана.
За разликата помеѓу двете возила со едниот и другиот мотор, не сакам ни да коментирам!