Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2533621 пати)

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #7485 на: 13 Мај 2013, 12:20:48 pm »
ne prakam veke linkovi, zatoa sto samo jas prakav vo izminative 3 godini. no mozete da gi proguglate moite informacii..

ne samo dizelite od pred 20 godini mozat da rabotat na soncoglednovo maslo, ima konverzija i za CR i PD. Dizelot moze da raboti i na plin. Moze da raboti ina mesavina od nafta i benzin do 30%, moze da raboti i na maslo. Moze da raboti skoro na se, zatoa se vika dizel.

Јас не можам да најдам тоа што го тврдиш околу бензин во маслото на бензинци.. Исто ова го збориш СЕГА. Ако сакаш да го сватиме како аргументирано конструктивно муабетење те молам пушти по некој линк за тоа СЕГА, бидејќи јас не можам да најдам.Сакам да научам нешто што не знам.. Како да научам ако ти не аргументираш туку само нафрлаш муабет непоткрепен со ништо?

Исто подсети ме да кога некогаш купиш НОВ СОВРЕМЕН ДИЗЕЛ, да пробаме го испитаме ова тврдење на тоа твое возило.. Дали ќе оди на све или не.. Мојот бензинец не оди на масло.. Работи на Бензин, и освен бензин не намеравам друго да ставам.И тоа не ми е проблем никаков.. Напротив..Сакам кога знам што смеам, а што не со нештата што ги користам

И дали ти имаш езеро пред живеалиштето па ти е битно да може да го користиш возилото ко брод, и дали во твоја околина нема прописни бензиски па ти е битно да наточиш масло од сендвичара?

Дарко

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #7486 на: 13 Мај 2013, 12:24:41 pm »
planiram da otvoram sendvichara za da mi dojde bespari vozenjeto na dizelot. abe kako ne e bitno, i toa kako e bitno, kaj glupite benzinci imas 3-4 tipa na benzin, (i baska kvalitetot varira od benzinska do benzinska) primer ke kupis nekoj pojak benzinec i zadolzitelno e koristenje na super plus. Ke izleze nov Mustang V8 i ke se pofalat deka raboti na regular, ej zamisli, toa e golemo dostignuvanje bidejki mozis da go vozis na obicen. Dizelot ne ti postavua ogranicuvanje, nema tipovi na nafta. Tocis i vozi.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #7487 на: 13 Мај 2013, 12:28:37 pm »
planiram da otvoram sendvichara za da mi dojde bespari vozenjeto na dizelot. abe kako ne e bitno, i toa kako e bitno, kaj glupite benzinci imas 3-4 tipa na benzin, (i baska kvalitetot varira od benzinska do benzinska) primer ke kupis nekoj pojak benzinec i zadolzitelno e koristenje na super plus. Ke izleze nov Mustang V8 i ke se pofalat deka raboti na regular, ej zamisli, toa e golemo dostignuvanje bidejki mozis da go vozis na obicen. Dizelot ne ti postavua ogranicuvanje, nema tipovi na nafta. Tocis i vozi.

Ок ти признавам.. За тие што сакаат да возат на Масло за Готвење, и што живеат на езеро без пат, ДИЗЕЛ ОД ПРЕД 30 ГОДИНИ е подобро решение од современ бензинец и од бензинец општо.Што правиме со останатите? (на Радиус од 2 км имам 4 бензински каде што живеам), а најблиско езеро ми е езеро треска, на едно што знам.. Барем 6-7 км (не сум мерел). Тие 6-7 км исто се асфалтирани па не морам да возам низ езеро..)

Дарко

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #7488 на: 13 Мај 2013, 12:36:34 pm »
Зборам за концептот на бензин како целост. Кај што се неколку пати побројни од дизелите исто така се неколку пати помалку кварливи во абсолутна бројка. Што би се рекло by a long shot.

Нема везе. Предрасуди.

Тоа евентуално кај нас важи, пошто луѓето од немање пари купуваат или нови мали бензинчиња, или големи дизели со 500.000 поминати. Па во тоа специфично сценарио сигурно дека дизелите поише ќе се расипуваат од чичка новки спаркови, астрички и фокувчиња.

Е за тоа си во право. Ауди А4 од 96-та со поминати 197.000км турбодизел за 3000 евра, предница камен и во одлична состојба. Смешки кои не се за  на овој форум.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #7489 на: 13 Мај 2013, 12:39:29 pm »
Зборам за концептот на бензин како целост. Кај што се неколку пати побројни од дизелите исто така се неколку пати помалку кварливи во абсолутна бројка. Што би се рекло by a long shot.

Нема везе. Предрасуди.

Тоа евентуално кај нас важи, пошто луѓето од немање пари купуваат или нови мали бензинчиња, или големи дизели со 500.000 поминати. Па во тоа специфично сценарио сигурно дека дизелите поише ќе се расипуваат од чичка новки спаркови, астрички и фокувчиња.

Е за тоа си во право. Ауди А4 од 96-та со поминати 197.000км турбодизел за 3000 евра, предница камен и во одлична состојба. Смешки кои не се за  на овој форум.

Приметите за расипувања на дизел што ги дадов се од Англија.. Таму не купуваат големи дизели со 500 000 поминати.  Како што можам да сватам, обично купуваат нови возила

Дарко

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #7490 на: 13 Мај 2013, 12:40:41 pm »
Tesko deka poveketo kupuvaat site novi vozila, pogotovo vo Anglija!

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #7491 на: 13 Мај 2013, 12:40:52 pm »

Добро бе нормален си ти.?? Тресеш глупости како дете од 5 години. Дизелите можеле на масло, на мешавина, а богами во вечер, твојата ке ја возиш и на вода од туршија. Задолжително да одиш да се провериш во некоја специјалистичка ординација, не ти е добро и на тебе, истот како Лазе од Алфа.

Мене ме чуди како до сега не даде пример, дека најдобри возила се оние на кои што може да се монтира ЕДРО за да може да се вози на ветар.. Така ќе биде уште поекономично, и помалку ќе загадува.. Плус кога проаѓаш по езеро уште појак ТОРК.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #7492 на: 13 Мај 2013, 12:42:05 pm »
Tesko deka poveketo kupuvaat site novi vozila, pogotovo vo Anglija!

Не реков СИТЕ.. Ама повеќето.. Не ти се исплати да купуваш ептен старо ауто.. Те даночат зависно колку ти загадува возилото. Исто работната рака на сервисирање им е ЕКСТРЕМНО СКАПА (ко и сите услуги). Во земји со скапа работна рака дефинитивно не се исплати старо возило.

Инаку просечна старост на возила во англија е 7 години. Примерите што ги дадов за потенцијални проблеми со дизел беа за нови возила. Д

Отсутен deanMKD

• Редовен
  • Пораки: 1330
« Одговори #7493 на: 13 Мај 2013, 12:44:27 pm »
ЛП ке монтира на неговата Едро, за да кога има ветер да нема потреба ја вози на нафта. Бетер од Бугар стана ебаго..

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #7494 на: 13 Мај 2013, 12:45:37 pm »
Приметите за расипувања на дизел што ги дадов се од Англија.. Таму не купуваат големи дизели со 500 000 поминати.  Како што можам да сватам, обично купуваат нови возила

Јас не реферирав на твојот пример.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #7495 на: 13 Мај 2013, 12:46:06 pm »
Имам 3 ца колеги од Англија, знам што зборувам, кататсрофа е и кај нив барем последниве 5 години! продажабата на нови возила е драстично опадната! Конкретно, сите тројца возат стари автомобили втора рака купени пред 3 до 5 години!

Единственото што моментално е поразлично од кај нас е што они почесто ги менуваат и не купуваат канти туку солидни возила со 70 до 100 тина илјадарки!

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #7496 на: 13 Мај 2013, 12:50:06 pm »
И помини на технички ако извадиш катализатор.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #7497 на: 13 Мај 2013, 12:57:43 pm »
500 страни. Машала. Треба да изработиме пригодни беџови и да ги носиме.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #7498 на: 13 Мај 2013, 13:04:49 pm »
1.4 TSI pred 3-4 meseci dobri nagrada Golden Carrot, za najlos motor na 2012.

Ај сподели линкче, за во CV ќе ми треба.
Знам дека кажа дека нема да ставаш линкови и дека треба да гугламе, ама изгледа јас незнам да побарам како што треба.

Уствари ми излезе вакво нешто:

2009:
Цитат
International Engine of the Year awards
Our pioneering technology has impressed motoring experts from across the world. Our 1.4-litre TSI Twincharger engine has won the 1-litre to 1.4-litre category of the prestigious International Engine of the Year Awards for five years running and was voted the International Engine of the Year and Best Green Engine in 2009.

The jury for this award is made up of 65 motoring journalists from 32 countries. At the 2009 Awards, the jury said: "Volkswagen not only attained an overall victory, but also won the `Best Green Engine' award. This shows that driving fun and fuel efficiency can certainly be unified in one package."
http://www.volkswagen.co.uk/technology/petrol/tsi

2010:
http://www.worldcarfans.com/110062426998/engine-of-the-year-2010-volkswagen-14-liter-tsi-wins

2011:
Цитат
1. Fiat 875cc two-cylinder (Fiat 500)
2. Volkswagen 1.4-litre TSI Twincharger (VW Polo, Golf, Scirocco, Eos, Jetta, Tiguan, Skoda Fabia RS, VW Touran, Seat Ibiza/Cupra, Alhambra, Audi A1)
http://www.ukipme.com/engineoftheyear/winners_11/winner.html

2012:
http://www.ukipme.com/engineoftheyear/1_14.php

2013:

Цитат
3.0L TFSI Supercharged DOHC V-6 (Audi S5)
2.0L N20 Turbocharged DOHC I-4 (BMW 328i)
3.0L N55 Turbocharged DOHC I-6 (BMW 135is coupe)
3.6L Pentastar DOHC V-6 (Ram 1500)
2.0L EcoBoost DOHC I-4 (Ford Focus ST/Taurus)
5.8L Supercharged DOHC V-8 (Ford Shelby GT500)
2.0L Turbocharged DOHC I-4 (Cadillac ATS)
2.4L DOHC I-4 (Honda Accord Sport)
3.5L SOHC V-6 (Honda Accord)
2.0L FA DOHC H-4 Boxer (Subaru BRZ)

http://wardsauto.com/vehicles-amp-technology/2013-ward-s-10-best-engines-showcase-efficiency-gains

ТСИ моторот од како е представен е најдобар мотор во категорија од 1.0-1.4 ццм
http://en.wikipedia.org/wiki/International_Engine_of_the_Year

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #7499 на: 13 Мај 2013, 13:08:48 pm »
baraj podobro, gi navedov klucnite zborovi.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need