Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2535136 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #7455 на: 13 Мај 2013, 11:26:37 am »
Trololololooooooo ЛП да вика дека VW чинат!? :) :) :) :) Don't push it.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #7456 на: 13 Мај 2013, 11:27:40 am »
spored linkovite sto gi prati, stanuva zbora za fabricka greska na Mazda. Vleguva nafta vo masloto. Nema vrska so konceptot - dizel.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #7457 на: 13 Мај 2013, 11:29:20 am »
Според текстовите што ги прати, станува збор за LPG конверзија на возила кои имаат проблеми со истата. Нема врска со концептот - бензин.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #7458 на: 13 Мај 2013, 11:30:14 am »
spored linkovite sto gi prati, stanuva zbora za fabricka greska na Mazda. Vleguva nafta vo masloto. Nema vrska so konceptot - dizel.

А проблеми со DPF , дизни и другите нешта наведени во претходните линкови (проблеми кај повеќето марки).. Се Фабричка грешка општо на сите дизели или? Значи ДИЗЕЛ -от е заснован на фабричка грешка ко што те разбирам.

Епа зашто тогаш некој би купил мотор со фабричка грешка?

Исто ако ги прочита линковите каде што луѓето прашуваат што да купат ќе видиш дека тие проблеми сепак постојат. И во одговорите не им викаше : Купи бензин и стај плин, туку купи бензин не купувај дизел ради тие и тие проблеми..

Или купи дизел и продај го на 100 000 км кога почнуваат тие проблеми...

Разгледај ги уште еднаш линковите од претходните страни.

Дарко
« Последно менување: 13 Мај 2013, 11:44:26 am krell »

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #7459 на: 13 Мај 2013, 11:44:48 am »
Sistemot na cistenje na DPF so upotreba na nafta sto go izmislil Mazda, nema vrska so dizel motorot. Kako sto nema vrska ni samiot DPF filter. DPF filterot e loso dizajniran, bideji raboti optimalno samo dokolku voziloto se vozi na podogli relacii. Dodeka ne se izmisli podobar dizajn na filterot, treba da se izbegnuvaat dizel vozila so DPF, ili pak dokolku gi imate potrebno e pocesto da ja produvuvate kolata na otvoreno, italijanska terapija.

Isto taka benzincite (site beniznci) imaat problem so vbrizguvanje na benzin vo masloto. Toa se slucuva na sekoe palenje, najcesto koga kolata se vozi vo gradski uslovi. Pri sekoj ciklus na palenje, diznite vbrizuvaat benzin koj ne sogoruva, tuku preku zidovite na cilindrite se spusta vo karterot i se mesa vo masloto. Ovoj problem e osobeno los koga voziloto se vozi samo gradska, so kratki relacii, i cesto se pali i gasi motorot. Vakvite motori posle samo 5000km imaat veke 1 litar benzin vo masloto. No ova ne e problem na nekakov filter, ova e problem na benzinskiot motor.

Plinot od druga strana ima direktna vrska, bidejki temava stana Dizel vs Plin. koga se sporeduva potrosuvacka,
dizel vs atmosferska kosilica koga se sporeduva odrzuvanje,
dizel vs turbo benzinec koga se sporeduvaat performansi.

Odbete edna zalosna izveda na benzinot i nea sporeduvajte so dizelot.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #7460 на: 13 Мај 2013, 11:48:59 am »
Sistemot na cistenje na DPF so upotreba na nafta sto go izmislil Mazda, nema vrska so dizel motorot. Kako sto nema vrska ni samiot DPF filter. DPF filterot e loso dizajniran, bideji raboti optimalno samo dokolku voziloto se vozi na podogli relacii. Dodeka ne se izmisli podobar dizajn na filterot, treba da se izbegnuvaat dizel vozila so DPF, ili pak dokolku gi imate potrebno e pocesto da ja produvuvate kolata na otvoreno, italijanska terapija.

Isto taka benzincite (site beniznci) imaat problem so vbrizguvanje na benzin vo masloto. Toa se slucuva na sekoe palenje, najcesto koga kolata se vozi vo gradski uslovi. Pri sekoj ciklus na palenje, diznite vbrizuvaat benzin koj ne sogoruva, tuku preku zidovite na cilindrite se spusta vo karterot i se mesa vo masloto. Ovoj problem e osobeno los koga voziloto se vozi samo gradska, so kratki relacii, i cesto se pali i gasi motorot. Vakvite motori posle samo 5000km imaat veke 1 litar benzin vo masloto. No ova ne e problem na nekakov filter, ova e problem na benzinskiot motor.

Plinot od druga strana ima direktna vrska, bidejki temava stana Dizel vs Plin. koga se sporeduva potrosuvacka,

Нема веќе дизел без ДПФ филтер (зборам да купиш ново возило.. Не од пред 20 години).

Доаѓаш на моето.. ако возиш континуирани релации (или возиш шлепер , автобус, брод што има долги релации :) ) купи дизел

Ако сакаш помалку проблеми ради кратки релации, лошо гориво и слично,  купи бензин.. Инаку потрошувачката не ми е пресуден фактор ко што кажав неколку пати во мојот избор на мотор (во мојот случај разлика во потрошувачка помеѓу бензинската и дизел верзијата беше литро или литро и пол на 100 км, а разлика во цена 7500-10000 еур :) ).

Што се однесува на проблемот што го наведе за бензинецот.. Може ли да пуштиш линкови на таа тема? Од причина што поседувам 4 бензинци до сега, и со никој сум немал никаков проблем.. Еден дел од годината доста возам кратки релации (живеам во централен дел на градот а доста обврски ми се во околина, и имам релации од по 1км, 2км , 3км)

Исто дали базирано на тој проблем, и ради бензин во маслото ќе значи и дека би се увидело тоа на шипката за масло? Ако е така мене ми се посреќило пошто со сите бензинци што ги имам (сум ги имал), не мрдало тоа ниво..

Дарко

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #7461 на: 13 Мај 2013, 11:49:37 am »

Аииииии, ова ти е дефинитивно најголемата глупост што си ја кажал. Нема ни 1% вистина во ова.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #7462 на: 13 Мај 2013, 11:51:06 am »
znaev deka nema da svatis.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #7463 на: 13 Мај 2013, 11:51:37 am »
Изгледа ни ти не сфаќаш, или погрешно сфаќаш.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #7464 на: 13 Мај 2013, 11:51:37 am »
Ако сакаш помалку проблеми купи бензин..

Јас имам нула, зеро, њенте, нада проблеми со сите дизели кои сум ги поседувал или возел службено. Биле возени и на кратки, и на средни, и на долги релации. Палеле од прва во планина сред зима. после 100.000 км не покажувале никакви знаци на деградација.

Колку може помалку проблеми од нула проблеми?

во контекст на нашава дилема, нема врска турбо нетурбо волку кубици онолку кубици ваква боја на капачето за вода онаква боја на капачето за вода...

Битно е само КОЛКУ реални перформанси добиваш за КОЛКУ реални пари во КОЈ сегмент на возила. Толку. Точка.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #7465 на: 13 Мај 2013, 11:52:08 am »
Ако сакаш помалку проблеми купи бензинец? You serious man? Новиве турбавчиња ти се порилајабл од Т-дизел!? Ако се лажеме...

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #7466 на: 13 Мај 2013, 11:53:06 am »
Ако сакаш помалку проблеми купи бензин..

Јас имам нула, зеро, њенте, нада проблеми со сите дизели кои сум ги поседувал или возел службено. Биле возени и на кратки, и на средни, и на долги релации. Палеле од прва во планина сред зима. после 100.000 км не покажувале никакви знаци на деградација.

Колку може помалку проблеми од нула проблеми?

Стави си камче во кондура.. :) Боље некаков ситен проблем, не за друго против уроци :)

Дарко

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #7467 на: 13 Мај 2013, 11:54:38 am »
Ако сакаш помалку проблеми купи бензинец? You serious man? Новиве турбавчиња ти се порилајабл од Т-дизел!? Ако се лажеме...

Само потенцијален проблем со компресор.. Кај некои мотори поизразено, кај некои не.. На пример. не успеав да најдам проблем кај 1.4 ТСИ 122 Кс.. Земи прочитај за 1.4 150 кс (со тоа компресор, суперчарџер бла бла..). ЕДЕН КУП.

Или кај 1.2 ТСИ исто имаше проблем.. (Знам дека Шкода Јети 1.2 ТСИ на почеток имаа доста чест проблем со овој мотор.. Санирани под гаранција и веќе немаат проблеми).

Јас затоа на крај решив да си купам атмосферец 2.0 150 кс.

Дарко

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #7468 на: 13 Мај 2013, 11:55:54 am »
Колку е тежок сувот?

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #7469 на: 13 Мај 2013, 11:56:12 am »
Колку е тежок сувот?

1550-1600 kg (ако ме прашуваш за мојот СУВ).