Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2538854 пати)

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #7380 на: 10 Мај 2013, 14:35:29 pm »
@Филипв

1. Фактот во моментов го дискутираме.

2. Ти ми реплицираше, како постар гледам а те испоштувам, зошто према мене најголемо непоштовање е да те изигнорира некој, се е подобро од тоа.

3. Секој мотор со ист број на цилиндри кои се иста големина што ќе извади повеќе на дело, на асвалт е поефикасен. Срцето на моторот е тоа а технологијта различна, тоа што технологијата на дизелот е по назадна не значи дека треба 1.4 со 1.9 да спореуваме. Цилиндри, клипови, вентили, радилица...

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #7381 на: 10 Мај 2013, 14:36:27 pm »
Kosilicarite pocna da sporeduvaat Spark so Berlingo. Izgleda epten se ocajni ;D

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #7382 на: 10 Мај 2013, 14:36:45 pm »
3. Секој мотор со ист број на цилиндри кои се иста големина што ќе извади повеќе на дело, на асвалт е поефикасен. Срцето на моторот е тоа а технологијта различна, тоа што технологијата на дизелот е по назадна не значи дека треба 1.4 со 1.9 да спореуваме. Цилиндри, клипови, вентили, радилица...

Но, ова не е одговор на моето прашање. Те молам, прочитај го уште еднаш и одговори ми тоа што те прашувам. Да не се мачиш да кликаш, еве го уште еднаш:

Двотактен мотор со иста кубикажа ќе вади дупло поише торк и коњи од четиритактен. ДУПЛО. Дали сега, заради тоа, треба да кажеме дека „двотактен е бољи од четиритактен“?

Ако сакаш... ако не - немој.

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #7383 на: 10 Мај 2013, 14:37:15 pm »
Ваљда вие сте очајни. Поготово ти со права косилица дома.  ;D

Но, ова не е одговор на моето прашање. Те молам, прочитај го уште еднаш и одговори ми тоа што те прашувам.

Ако сакаш... ако не - немој.

Пак бегаш од фактот. Сакаш во твој правец даго донесеш муабетот за да го избегнеш фактот.

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #7384 на: 10 Мај 2013, 14:43:01 pm »

Двотактен мотор со иста кубикажа ќе вади дупло поише торк и коњи од четиритактен. ДУПЛО.

Теоретски, без земање во предвид на големиот број на недостатоци. Доколку би ги немало недостатоците, би бил бољи.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #7385 на: 10 Мај 2013, 14:43:50 pm »
Пак бегаш од фактот. Сакаш во твој правец даго донесеш муабетот за да го избегнеш фактот.

:-)

Од кој факт бегам? „Филип, бегаш од тој-и-тој факт“. Кој?

И зошто не ми одговориш на прашањето? Како ЈАС бегам, а ТИ не одговараш на просто прашање? Од страна гледно, се чини дека токму ти бегаш од нужните последици на тврдењето дека мотор кој вади поише коња од иста кубикажа е бољи. Тоа го тврдиш, така? А ако нешто тврдиш, мораш да се соочиш и со ипликациите од тоа тврдење.

Chlink, по трет пат: дали двотактен мотор е бољи од четиритактен? „Да/не“ прашање. Повели со одговорот „да“ или „не“.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #7386 на: 10 Мај 2013, 14:44:45 pm »

Двотактен мотор со иста кубикажа ќе вади дупло поише торк и коњи од четиритактен. ДУПЛО. Дали сега, заради тоа, треба да кажеме дека „двотактен е бољи од четиритактен“?

Да нема процес на плакнење ке беше дупло... овака 50-60% повеќе ке да е

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #7387 на: 10 Мај 2013, 14:47:48 pm »

Да нема процес на плакнење ке беше дупло... овака 50-60% повеќе ке да е

ок, но ПОВЕЌЕ е, така? А пошто за ИСТА кубикажа вади ПОВЕЌЕ снага, значи бољи е. Или сепак не?

Теоретски, без земање во предвид на големиот број на недостатоци. Доколку би ги немало недостатоците, би бил бољи.

Супер. Значи, при одредувањето дали некој мотор е бољи од некој друг, треба да земеме и други фактори, а не само коњажата? Коњажата како функција од кубикажата не е доволен за споредба на два мотори? Така? Добра ми е линијата на резонирање? Ако „не“ те молам укажи ми каде грешам.

(се надевав дека ќе го оставите chlink да одговори)

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #7388 на: 10 Мај 2013, 14:48:29 pm »
Фактот, дека при правилна споредба дизел бензин дизелот егомно. И фактот дека тоа еправилна споредба. Речете при рамноправно споредба не не бива и датераме да ви попуштиме некако, да напрајме и ние равенка некоја.

Еве ќе ти одговорам. Ако збориме за перформанси подобар е. А тоа и го правевме кога го почнавме муабетов за споредбата.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #7389 на: 10 Мај 2013, 14:48:56 pm »
500 страни си ги мериме, сеа на субјективни оценки да се сведеме... к`моон....

Во овој случај, субјективното оценување е тука само заради тоа што не гледам како објективно би измериле throttle response linearity и слични параметри. Но, тоа што јас не гледам, не значи и дека нема начин. Така да, ако знаеш како тоа (меѓу другите нешта, кои не се максимални туку реални вредности) да го измериме - плиз! сакам да знам!

ајде едно просто тефче, 1.4i вс 1.9сди. За да биде пореално ти препорачувам голф 5 да најдеш, а ако не, ете може и кордоба.  од градско крузање при ниски брзини, до меѓузабрзувања ќе ги пробаме. па ако сакаш (иако не инсистирам) и на најдобро забрзување и „драг рејс“ ќе  ги ставиме. :)

Нема потреба. Во трка секогаш победуваш кога имаш повеќе коњи.
реков не инсистирам, ама ако сакаш, ќе ги пробаме. Го избегнуваш пола пост, се фаќаш за „опционото“ тркање. Нот гуд инаф. Значи...

Цитат
Мене ме интересира секојдневното нормално возење. Тркање не е секојдневно нормално возење и ова е веројатно љубилејниот 1.000.000.000-ти пат како (залудно) го потенцирам ова.

.... прифаќам  било кој тест, сакаш ќе мериме со акцелерометар кој полинеарно забрзува (промена на G, значи промена на линеарноста). Сакаш од градско крузање во сообаќај во 4-та 60 на саат, кога треба да нагазиш семафор да фатиш (иако на кордобата се значајно пократки крајните брзини). Сакаш од 0-120, кога треба да го фатиш наредниот семафор кој свети зелено откако тебе ти преминува од црвено на жолто овој на кој што чекаш. Сакаш брдо да тестираме...кој може максимална бзина да извади на велешко....
Тротл респонс на СДИ (веројатно) е ист или сличен како на н/а бензинец, бидејќи шприцнуваш дизел во моментот на притискање на педал и се дешава промена, не чекаш никаква турбина да фати чекор, нема што да го мериме. Тоа е за кај тб вс тд.
Значи било кој ТЕСТ (не субјективна оцена, казжав, моите субјективни оцени се замаглени со предрасуди кои нема лесно да ги симнеш) кој ќе ми покаже дека твојата СДИ машина е подобра од мојата косилица, го прифаќам.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #7390 на: 10 Мај 2013, 14:50:05 pm »
Фактот, дека при правилна споредба дизел бензин дизелот егомно.

Која е таа правилна споредба?

И фактот дека тоа еправилна споредба.

Која е таа правилна споредба?

Речете при рамноправно споредба не не бива и датераме да ви попуштиме некако, да напрајме и ние равенка некоја.

Која е таа рамноправна споредба? 2.0 атмосферски дизел вс 2.0 атмосферски бензинец рамноправна споредба е?

Еве ќе ти одговорам. Ако збориме за перформанси подобар е. А тоа и го правевме кога го почнавме муабетов за споредбата.

Зошто тогаш тука никој нема двотактен мотор у колата?

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #7391 на: 10 Мај 2013, 14:52:38 pm »
Бидејќи не се прифаќа споредбата според кубикажа и аспирација ( поради инфериорноста на дизелот како гориво), јас предлагам да споредуваме бензин вс дизел според обртен момент. Па да видимо чија мајка црну вуну преде...

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #7392 на: 10 Мај 2013, 14:53:56 pm »
Бидејќи не се прифаќа споредбата според кубикажа, јас предлагам да споредуваме бензин вс дизел според обртен момент. Па да видимо чија мајка црну вуну преде...

Шознам. Обртен момент се трансформира со мењач. Мотор со 200 нм на 6000 рпм ќе има исти перформанси како мотор со 400 нм на 3000 рпм.

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #7393 на: 10 Мај 2013, 14:54:23 pm »
Е ова е пример кој сакам сите убаво даго видат. Ти освен прашање да поставиш ништо друго не знаеш. Класично манипулациско однесување.

Еве го фактот:

Зошто тогаш тука никој нема двотактен мотор у колата?

Заради квалитетот најверојатно.

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #7394 на: 10 Мај 2013, 14:55:34 pm »
FilipV,

Подобри перформанси има од 4 тактен, и моќност и вртежен момент. Ама моторот ТРОШИ многу повеќе, загадува многу повеќе поради исфрлањето на дел од свежото полнење низ ауспух и поради лошото плакнење има полош процес на согорување. Зошто некој би возел таков мотор со толку недостатоци? Доколку се елиминираат, можно е негова масовна употреба, а се дотогаш ќе си го возат на моторчиња. :)