500 страни си ги мериме, сеа на субјективни оценки да се сведеме... к`моон....
Во овој случај, субјективното оценување е тука само заради тоа што не гледам како објективно би измериле throttle response linearity и слични параметри. Но, тоа што јас не гледам, не значи и дека нема начин. Така да, ако знаеш како тоа (меѓу другите нешта, кои не се максимални туку реални вредности) да го измериме - плиз! сакам да знам!
ајде едно просто тефче, 1.4i вс 1.9сди. За да биде пореално ти препорачувам голф 5 да најдеш, а ако не, ете може и кордоба. од градско крузање при ниски брзини, до меѓузабрзувања ќе ги пробаме. па ако сакаш (иако не инсистирам) и на најдобро забрзување и „драг рејс“ ќе ги ставиме. 
Нема потреба. Во трка секогаш победуваш кога имаш повеќе коњи.
реков не инсистирам, ама ако сакаш, ќе ги пробаме. Го избегнуваш пола пост, се фаќаш за „опционото“ тркање. Нот гуд инаф. Значи...
Мене ме интересира секојдневното нормално возење. Тркање не е секојдневно нормално возење и ова е веројатно љубилејниот 1.000.000.000-ти пат како (залудно) го потенцирам ова.
.... прифаќам било кој тест, сакаш ќе мериме со акцелерометар кој полинеарно забрзува (промена на G, значи промена на линеарноста). Сакаш од градско крузање во сообаќај во 4-та 60 на саат, кога треба да нагазиш семафор да фатиш (иако на кордобата се значајно пократки крајните брзини). Сакаш од 0-120, кога треба да го фатиш наредниот семафор кој свети зелено откако тебе ти преминува од црвено на жолто овој на кој што чекаш. Сакаш брдо да тестираме...кој може максимална бзина да извади на велешко....
Тротл респонс на СДИ (веројатно) е ист или сличен како на н/а бензинец, бидејќи шприцнуваш дизел во моментот на притискање на педал и се дешава промена, не чекаш никаква турбина да фати чекор, нема што да го мериме. Тоа е за кај тб вс тд.
Значи
било кој ТЕСТ (не субјективна оцена, казжав, моите субјективни оцени се замаглени со предрасуди кои нема лесно да ги симнеш) кој ќе ми покаже дека твојата СДИ машина е подобра од мојата косилица, го прифаќам.