Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2540806 пати)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #7350 на: 10 Мај 2013, 12:22:21 pm »
Возев берлинго атм дизел 1 година. 2.0 мислам беше. Такво срање од кола не сум видел. Кога ќе помислам се нафрлувам алергија ме фаќа. Додека со спаркче од 800 бедни кубика е друг муабетот. Искрено многу поубаво се осеќам.

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #7351 на: 10 Мај 2013, 12:23:45 pm »
Не, јас возам 1.6 обичен бензинец од праисторијата. Оние што купуваат нови коли начелно не се согласуваат со тебе и со финансиската неограниченост. Тоа секој за себе си оценува колку пари има и колку ќе потроши.  

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #7352 на: 10 Мај 2013, 12:25:33 pm »
После твојата последна реченица (Тоа секој за себе си оценува колку пари има и колку ќе потроши. ) нема потреба од понатамошни дискусии, сам себеси си се демантираше!

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #7353 на: 10 Мај 2013, 12:27:19 pm »
Воедно и тебе.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #7354 на: 10 Мај 2013, 12:29:56 pm »
1.2 со 80 коња на 900 кила количе очекував малку повеќе, искрено!

тек да видиш 1.2 со 75 коња во калос од 1200 кила... каква мизерна катастрофа е тоа, чудо едно.

SDI-то со 64 коња во споредба со ова погоре е друга, повисока лига. Нема споредба.
Јас имам осетено 70 или колку коња е сузуки свифт 1.3.  Голфот 3 1.9д, кој го имав порано е друга лига, многу многу пониска, па како сакаш вози го.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #7355 на: 10 Мај 2013, 12:35:15 pm »
1.2 со 80 коња на 900 кила количе очекував малку повеќе, искрено!

тек да видиш 1.2 со 75 коња во калос од 1200 кила... каква мизерна катастрофа е тоа, чудо едно.

SDI-то со 64 коња во споредба со ова погоре е друга, повисока лига. Нема споредба.
Јас имам осетено 70 или колку коња е сузуки свифт 1.3.  Голфот 3 1.9д, кој го имав порано е друга лига, многу многу пониска, па како сакаш вози го.

e, тоа незнам. Тие старите "д" дизели не сум ги возел никогаш.

Свифт 1.3 имам возено и - да - живахно количе.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #7356 на: 10 Мај 2013, 12:55:51 pm »
Воедно и тебе.

Боже, боже ! 14 или 15 ?  ???

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #7357 на: 10 Мај 2013, 13:11:16 pm »
така идело тоа у пета
и кај атмосервскиот дизел треба да враќаш брзини

е да бе ти ќе ми кажеш, 150.000 направив со тој атмосферски дизел :-)

затоа му викам на симо да го повози малце, за да ме разбере што зборам.

500 страни си ги мериме, сеа на субјективни оценки да се сведеме... к`моон.... ајде едно просто тефче, 1.4i вс 1.9сди. За да биде пореално ти препорачувам голф 5 да најдеш, а ако не, ете може и кордоба.  од градско крузање при ниски брзини, до меѓузабрзувања ќе ги пробаме. па ако сакаш (иако не инсистирам) и на најдобро забрзување и „драг рејс“ ќе  ги ставиме. :)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #7358 на: 10 Мај 2013, 13:18:12 pm »
500 страни си ги мериме, сеа на субјективни оценки да се сведеме... к`моон....

Во овој случај, субјективното оценување е тука само заради тоа што не гледам како објективно би измериле throttle response linearity и слични параметри. Но, тоа што јас не гледам, не значи и дека нема начин. Така да, ако знаеш како тоа (меѓу другите нешта, кои не се максимални туку реални вредности) да го измериме - плиз! сакам да знам!

ајде едно просто тефче, 1.4i вс 1.9сди. За да биде пореално ти препорачувам голф 5 да најдеш, а ако не, ете може и кордоба.  од градско крузање при ниски брзини, до меѓузабрзувања ќе ги пробаме. па ако сакаш (иако не инсистирам) и на најдобро забрзување и „драг рејс“ ќе  ги ставиме. :)

Нема потреба. Во трка секогаш победуваш кога имаш повеќе коњи.

Мене ме интересира секојдневното нормално возење. Тркање не е секојдневно нормално возење и ова е веројатно љубилејниот 1.000.000.000-ти пат како (залудно) го потенцирам ова.

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #7359 на: 10 Мај 2013, 13:25:22 pm »
Возев берлинго атм дизел 1 година. 2.0 мислам беше. Такво срање од кола не сум видел. Кога ќе помислам се нафрлувам алергија ме фаќа. Додека со спаркче од 800 бедни кубика е друг муабетот. Искрено многу поубаво се осеќам.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Или кажи нешто или не замарај. Сликичкиве изглеаат ко да муабетам со некое девојче од 12 години. Јас споделувам искуство кое сум го имал а ти глумиш Ајнштајн а притоа ништо неси докажал нити измислил. Многу паметен нечини да се правиш, поготово кога не си толку паметен во темата каде дебатираш. Единствиените аргументи што ги имате се потрошувачката и нашиот ебан стандарт во државава. А видиш, тоа нема врска со темава.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #7360 на: 10 Мај 2013, 13:35:04 pm »
Или кажи нешто или не замарај. Сликичкиве изглеаат ко да муабетам со некое девојче од 12 години.

Во право си.

Како порачано, службено возев една година ново (од салон) берлинго дизел И ново (од салон) матизче со 0.8 мотор. Беа возени и низ град, и на аутопут и по планински патишта. Моето доживување на тие две коли беа спротивни од ова што го велиш ти. Берлингото се однесуваше како најнормална, средно голема ДОБРА кола. Прилично удобно возење, сигурно влечење, угорници совладува без проблем дури и кога е натоварено итн итн. Од друга страна, Матизот беше како да возам кутивче на четири тркалца и воопшто - ама воопшто - не го дразнеше шоферот во мене. Така да јас многу поубаво се осеќав позади воланот на ново дизел берлинго отколку позади воланот на ново 0.8 матизче.

Ме чуди како воопшто некој може споредува две толку различни коли, при што едната е многу по кола од другата, а тоа чудење го илустрирав со сличето.

Многу паметен нечини да се правиш, поготово кога не си толку паметен во темата каде дебатираш. Единствиените аргументи што ги имате се потрошувачката и нашиот ебан стандарт во државава. А видиш, тоа нема врска со темава.

Aко ги прочиташ моите постови на оваа тема, ќе приметиш дека многу ретко ја спомнувам потрошувачката, а нашиот стандард уште по ретко. Не ги ставај сите „про дизел“ дискутанти во еден ист стереотипизиран кош. Ставовите често ни се поклопуваат, но не ретко ни се и различни.

Да возвратам и на непотребниот потценувачки тон со кој ми се обраќаш: најде кој да з.... уствари ај, нема, батали.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #7361 на: 10 Мај 2013, 13:35:20 pm »
секогаш победуваш кога имаш повеќе коњи.

samo na drag. na staza ne mora da znaci.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #7362 на: 10 Мај 2013, 13:49:02 pm »
Или кажи нешто или не замарај. Сликичкиве изглеаат ко да муабетам со некое девојче од 12 години.

Во право си.

Како порачано, службено возев една година ново (од салон) берлинго дизел И ново (од салон) матизче со 0.8 мотор. Беа возени и низ град, и на аутопут и по планински патишта. Моето доживување на тие две коли беа спротивни од ова што го велиш ти. Берлингото се однесуваше како најнормална, средно голема ДОБРА кола. Прилично удобно возење, сигурно влечење, угорници совладува без проблем дури и кога е натоварено итн итн. Од друга страна, Матизот беше како да возам кутивче на четири тркалца и воопшто - ама воопшто - не го дразнеше шоферот во мене. Така да јас многу поубаво се осеќав позади воланот на ново дизел берлинго отколку позади воланот на ново 0.8 матизче.

Ме чуди како воопшто некој може споредува две толку различни коли, при што едната е многу по кола од другата, а тоа чудење го илустрирав со сличето.

Многу паметен нечини да се правиш, поготово кога не си толку паметен во темата каде дебатираш. Единствиените аргументи што ги имате се потрошувачката и нашиот ебан стандарт во државава. А видиш, тоа нема врска со темава.

Aко ги прочиташ моите постови на оваа тема, ќе приметиш дека многу ретко ја спомнувам потрошувачката, а нашиот стандард уште по ретко. Не ги ставај сите „про дизел“ дискутанти во еден ист стереотипизиран кош. Ставовите често ни се поклопуваат, но не ретко ни се и различни.

Да возвратам и на непотребниот потценувачки тон со кој ми се обраќаш: најде кој да з.... уствари ај, нема, батали.

1. Нема зашто да лажам, моето искуство беше тоа. Искрено се осеќав како да возам спор камион кој му требаат 12 брзини. Тресе, бучи, троши, неиде... Додека спаркчево е оса, како батерија работи. За потегнувањето нема да зборам... тука се ако рачунаш тежина-силина, значи едноставно за возење ако збориме како мотор. Е ново берлинго од салон не сум возел па неможам дакажам акво е ново ниту спарк нов.

2. Беше кажано општо за сите про дизел дискутанти затоа што тоа се единствените вистински аргументи.

3. Како што кажав твоето психолошко манипулирање со луѓето, и праењето извртени муабети за да се добие некоја илузија кај луѓето а притоа а се избегнат фактите е за мене потценувачка. Повеќето може и го приметуваат тоа ама немаат и неможат да дебатираат толку.

Искрено јас убав муабет почнав кој можеше во мирен тон да го продолжиме, ти беше тој што испровоцира со сликичката. Можеше едноставно да напишеш што мислиш, јас можеби и погрешн сум ја протолкувал и сум иреагирал така како што сум изреагирал.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #7363 на: 10 Мај 2013, 14:00:18 pm »
Ne postoi 2.0D atmosferski motor vo Berlingo. Ti ocigledno nikogas ne si vozel Berlingo 1.4i, velesko vo treta go iskacuva, vo vtora ako raboti klimata. Trosi 13.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #7364 на: 10 Мај 2013, 14:01:35 pm »
1. Нема зашто да лажам, моето искуство беше тоа.

Не ни помислив дека лажеш. Поише ти се свиѓа спаркот - ок. Колку луѓе толку табиети. Ама смеам да се исчудам, или не?

2. Беше кажано општо за сите про дизел дискутанти затоа што тоа се единствените вистински аргументи.

Не, не се сите. Јас сум про-дизел дискутант, но на мене потрошувачката и стандардот ни случајно не ми се единствените аргументи. И да се изедначи цената за километар возење, т.е. нафтата да стане 120-130 денари литар, пак бирам дизел. И ова го имам неколку пати кажано, изгледа не си приметил.

3. Како што кажав твоето психолошко манипулирање со луѓето

Ммммда, инсистирање на критичка анализа на аргументите, непрфаќање слепо на традиционални митови, отфрлање на анегдотски докази и инсистирање на конзистентна логика при презентирањето на ставовите. Тоа ли е „психолошкото манипулирање“? Ако „не“ - што е?

и праењето извртени муабети за да се добие некоја илузија кај луѓето а притоа а се избегнат фактите е за мене потценувачка.

Што се „извртени муабети“? Дали можеш да објасниш по конкретно? Се обидувам да те разберам.... (или и ова е манипулирање?)

Искрено јас убав муабет почнав кој можеше во мирен тон да го продолжиме, ти беше тој што испровоцира со сликичката. Можеше едноставно да напишеш што мислиш, јас можеби и погрешн сум ја протолкувал и сум иреагирал така како што сум изреагирал.

Одлично. Сега, откако се разбравме, се е во ред, така?