Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2540532 пати)

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #7005 на: 30 Април 2013, 09:47:35 am »
ne e kosilica, no za samo 20 sekundi gazenje se gleda kako strelkata za benzin se namaluva. Ebati benzineco skapan!

!!! стварно се гледа како се намалува!

ова ме потсети на емпириски докажаниот факт дека со калосот кој го имав едно време (1.2) качувањето на угорницата пред велес во правец накај скопје со држење на темпо (тоа значи у трета и папуча до под) чинеше отприлика 100 денари по тогашните цени (пред 3-4 години)
::)
Мене еднаш кога се качував на Плетвар цел полн резервоар ми се потроши. Среќа што тоа беше на врх планине, па за надоле некако се спуштив во лер... ::)

Ако за угорница од 1.5km потрошиш 1.5 литар бензин тоа значи дека потрошувачката е 100l/100km...

Се читаш ли какви глупости пишуваш?!??

А исто и ЛП, макар што тој свесно ги пишува глупостите, т.е. трола по темата. Тоа што стрелката мрднала не значи по автоматизам дека колата ти сркнала литри гориво. На службената канта и се дешава да и се углави пловакот и наеднаш ми снемуваат 1-2 цртки, кои пропорционално би значеле 10-15 литри гориво. И сега треба да тролам дека за поминати 150 метри сум потрошил 15 литри нафта?
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #7006 на: 30 Април 2013, 11:07:55 am »

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15124
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #7007 на: 30 Април 2013, 14:01:06 pm »
Ништо нема да се деси ако ја замешаш нафтата со малку бензин па и на најнов дизел мотор.
И за АдБлу велеа дека ако не се користи моторот ке работи со одреден % намалена снага,па на крајот испадна резервоарот за АдБлу во аут и си вози камионот без мака. ;) :D

ја мислев дека ад-блу е адитив со кој се исполнува нормативо за еуро стандард.. еуро 4или 5 или кој и да беше... ад-блу колку што знам капе во катализаторот...
така де така.

И за АдБлу велеа дека ако не се користи моторот ке работи со одреден % намалена снага,

Кој ли бил толку паметен. ;D
Ги има многу такви. ;D

п.с http://autoklub.jutarnji.hr/dizel-postaje-hit-na-americkom-trzistu/1100104/
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22281
« Одговори #7008 на: 30 Април 2013, 15:26:26 pm »

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #7009 на: 30 Април 2013, 15:45:23 pm »
Ќе ја фатиш на геее ;D

Отсутен Ezekiel

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 400
« Одговори #7010 на: 30 Април 2013, 16:38:32 pm »

немојте толку комерцијално :Р
Cogito ergo zoom

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #7011 на: 30 Април 2013, 18:20:09 pm »

gOJDO,

Еве, пречитувам, и барам глупост, ама не сум сигурен на што мислиш. Само констатирав дека на клипчето навистина се гледа како паѓа стрелката за гориво. Глупости или не - тоа е така: стрелката навистина се спушти приметно. Ќе ми помогне доколку конкретно посочиш (со цитат! не со твое толкување!) на глупоста која сум ја напишал. Ако не си приметил до сега, секогаш сум отворен за конструктивна критика.

Но, ако мислиш дека грубото (да не употребам некој полош збор) изразување ти дава некаков дополнителен „маалски“ кредибилитет - грешиш. Само ставаш до знаење дека на некој начин си емотивно инволвиран. И толку. Не соопштуваш друга информација.

Гојдо, кога ќе сакаш да праиме аргументиран муабет - муабет во кој ќе си ги одмериме аргументите а не куровите - повели во секое време. Ама во pissing contest нема да учествувам. Провери кај другите форумаши, може ќе најдеш некој заинтересиран за таква „дискусија“ (еве баш фино ти тргна со малиот со cc-то). Don't mind me.

Не знам што ми се налути толку (за онборд звучните? за што?) па вака да ме пердашиш и кога треба и кога не треба. Стрелката стварно се намали и што сум ја крив што се намали?

Отсутен Nikola X

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 312
  • It is what it is and that is it :)
« Одговори #7012 на: 30 Април 2013, 20:53:00 pm »

gOJDO,

Еве, пречитувам, и барам глупост, ама не сум сигурен на што мислиш. Само констатирав дека на клипчето навистина се гледа како паѓа стрелката за гориво. Глупости или не - тоа е така: стрелката навистина се спушти приметно. Ќе ми помогне доколку конкретно посочиш (со цитат! не со твое толкување!) на глупоста која сум ја напишал. Ако не си приметил до сега, секогаш сум отворен за конструктивна критика.

Но, ако мислиш дека грубото (да не употребам некој полош збор) изразување ти дава некаков дополнителен „маалски“ кредибилитет - грешиш. Само ставаш до знаење дека на некој начин си емотивно инволвиран. И толку. Не соопштуваш друга информација.

Гојдо, кога ќе сакаш да праиме аргументиран муабет - муабет во кој ќе си ги одмериме аргументите а не куровите - повели во секое време. Ама во pissing contest нема да учествувам. Провери кај другите форумаши, може ќе најдеш некој заинтересиран за таква „дискусија“ (еве баш фино ти тргна со малиот со cc-то). Don't mind me.

Не знам што ми се налути толку (за онборд звучните? за што?) па вака да ме пердашиш и кога треба и кога не треба. Стрелката стварно се намали и што сум ја крив што се намали?
Ni mojata diskusija ne e za licno dokazuvanje, toa sto vrakjav na provokacii bese za da pokazam deka ne mi bila celta da se prepukuvam taka da ni jas ne sum baraniot forumas ;) (latinica radi telefon)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #7013 на: 30 Април 2013, 20:57:17 pm »

Ni mojata diskusija ne za licno dokazuvanje, toa sto vrakjav na provokacii bese za da pokazam deka ne mi bila celta da se prepukuvam taka da ni jas ne sum baraniot forumas ;) (latinica radi telefon)

Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Nikola X

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 312
  • It is what it is and that is it :)
« Одговори #7014 на: 30 Април 2013, 20:58:55 pm »
Quite indeed :)

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #7015 на: 30 Април 2013, 21:15:22 pm »
Интересна диксусија на комшиски форум.

http://www.forum.hr/showthread.php?t=768661&page=4

Darko

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #7016 на: 01 Мај 2013, 08:58:36 am »
Еве, пречитувам, и барам глупост, ама не сум сигурен на што мислиш.
Мислев на глупоста дека Калос 1.2 ти трошел 100l/100km на угорницата на Велес.

Цитат
Само констатирав дека на клипчето навистина се гледа како паѓа стрелката за гориво.
Да се гледа, тоа не значи дека за 30 секунди колата потрошила еден литар гориво. Стрелката не е прецизен и меродавен показател за количината на гориво во резервоарот, туку орентационен показател со голема маргина на грешка.

Цитат
Глупости или не - тоа е така: стрелката навистина се спушти приметно.
Да, и тоа не значи дека колата потрошила гориво од резервоарот пропорционално на мрдањето на стрелката во однос на целиот опсег во кој таа може да се движи.

Цитат
Ќе ми помогне доколку конкретно посочиш (со цитат! не со твое толкување!) на глупоста која сум ја напишал.
Еве ова:
„ова ме потсети на емпириски докажаниот факт дека со калосот кој го имав едно време (1.2) качувањето на угорницата пред велес во правец накај скопје со држење на темпо (тоа значи у трета и папуча до под) чинеше отприлика 100 денари по тогашните цени (пред 3-4 години)“
Ете тоа, толку многу глупости напишани во една проширена реченица.

Цитат
Ако не си приметил до сега, секогаш сум отворен за конструктивна критика.
Сум приметил дека не прифаќаш критика и секогаш цврсто стоиш на своето без разлика дали е аргуиментирано поткрепено со факти или е само со твои научно-непоткрепени претпоставаки.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #7017 на: 01 Мај 2013, 09:02:45 am »
Vistina e be gojdo. Ti inati se ako sakas. I jas sum imal rastrosni benzinci, i cesto mi se slucuvalo posle 3-4 minuti brkanje strelkata da padne nekolku mm, i da ne se kaci poveke. Da bidam poprecizen ova ne se slucuvase nekogas, tuku sekogas. 

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #7018 на: 01 Мај 2013, 09:11:52 am »
Со газење на Маздата од Солун до Кожани и назад до Солун, со константна брзина од 160km/h до 190km/h(освен на патарина) извадив просек 19l/100km плин. Мерено и полнето на иста бензинска пумпа. Објасни ми повеќе за тоа како ви паѓа стрелката...

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #7019 на: 01 Мај 2013, 09:36:37 am »
Vistina e be gojdo. Ti inati se ako sakas. I jas sum imal rastrosni benzinci, i cesto mi se slucuvalo posle 3-4 minuti brkanje strelkata da padne nekolku mm, i da ne se kaci poveke. Da bidam poprecizen ova ne se slucuvase nekogas, tuku sekogas. 

Верувам дека дизелите кои се возеле кога ти си ги имал тие растрошни бензинци биле цивилизирани, култивирани и не фрлале ,,Чернобил" низ ауспух...

Али да, коа не ви одговара на ,,религијата", може да се зимаат вакви примери. Се разбираме.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.