Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2531163 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #6555 на: 25 Април 2013, 08:59:32 am »
За 2.0 SDI и јас би се согласил.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #6556 на: 25 Април 2013, 09:30:04 am »
^ SDI е прекрасен мотор?

Да, вон секој сомнеж.

Кога ќе научиш како да го користиш, откриваш дека е всушност многу способен (по способен од она што сигерира максималната коњажа), а истовремено издржлив и штедлив. Да видиш како братучед ми беше збунет како тоа мојот SDI со 64 коња го шие на угорници неговиот 1.6 бензинец со многу повеќе максимални коњи.

Што се однесува до споредбата TSI вс SDI, се работи за генерациски различни мотори што ја прави споредбата во најмала рака дубиозна. SDI можеме да го споредуваме со некој мотор од „неговото“ време, а со слична тогашна цена или слична коњажа. На пример, при секојдневна експлоатација, беше подобар во однос на 1.4 бензинец од 90 коња или 1.2 бензинец од 75 коња (овие бензинци ми беа на располагање за споредба во периодот кога имав SDI). Меѓутоа, можеби оваа споредба и не е баш нај фер пошто и 1.4 и 1.2 бензинците беа у принцип поевтини од 1.9 SDI.

Некого можеби му текнува каков мотор пред 10 години имаа ибиците/кордобите со цена од 13.500 евра? (толку чинеше кордоба SDI). Jaс не можам да се сетам. Дали можеби толку чинеше 1.4 атм. бензинец?

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #6557 на: 25 Април 2013, 09:45:12 am »
TROLL GOL za gojdo! Sporeduva Golf5 so Golf7.

Eve koj e konkurencija na 2.0SDI, poznatata kosilica 1.4i koj ima priblizno ista snaga i se prodava vo Golf5.
јас колку што гледам и двете голф 5, а не 5 со 7....
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #6558 на: 25 Април 2013, 09:52:06 am »

Друго ми беше поентата. На толку многу јадење гомна за перформансите на дизел би сакал да коментираат за атмосферските дизели. Што ќе кажат за трагедијава која не е ни достојна да се нарече косилица...2000 кубици и забрзување од 0 до 100km/h за 17 секунди и максимална брзина од 160 km/h...
Од друга страна бензинчето со 1200 кубици и забрзузување од 0 до 100km/h за 10 секунди и максимална брзина од 190km/h...
Каков главо-отвор за дизелот...

Тоа никад не се деси во темава. Од едноставна причина. И самите знаат дека снагата им е од турбото, не од технологијата за локомотиви.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #6559 на: 25 Април 2013, 09:59:13 am »
Тоа никад не се деси во темава. Од едноставна причина. И самите знаат дека снагата им е од турбото, не од технологијата за локомотиви.

!

Како „никад не се деси“ кога јас повеќе пати го имам фалено SDI?

Него, друга работа ми паѓа во очи: поборниците на бензин почесто користат hate speech и fallacious аргументи отколку поборниците на дизел. Дали така само ми се чини? На што би личело твдрењето дека „бензинашите самите знаат дека снагата им е од вртежите, не од технологијата за скутери“? Нели е безвезе оваа реченица?

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #6560 на: 25 Април 2013, 10:04:57 am »
Трол одбрана за тебе... :-* Сега шасијата не ти чини.
Дали сакаш да кажеш дека ако беше 1.2TSI сместен во 70kg полесната школка на Гољф 5 ќе извадеше полоши резултати?  ???или пак дека ако 2.0SDI го сместат во 70kg потешка школка на Гољф 7 ќе има подобри резултати?  ::)

Дај не почнувај од сабајле со бајкиве. Бајките се за пред спиење.

Цитат
Eve koj e konkurencija na 2.0SDI, poznatata kosilica 1.4i koj ima priblizno ista snaga i se prodava vo Golf5.
Не сакам со тој да споредувам бе! Спореди ми со турбо-бензинец кој има нај-приближно коњи. Ете може да се спореди со 1.2TSI верзијата од 85КС која е уште по-економична.

Што имаш да изјавиш за еластичноста на 2.0SDI и неговите перформанси на точак: од 0 до 100km/h за неверојатни 17s?
Ум шо идит отпосле не јет ум!

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #6561 на: 25 Април 2013, 10:06:22 am »

!

Како „никад не се деси“ кога јас повеќе пати го имам фалено SDI?

Него, друга работа ми паѓа во очи: поборниците на бензин почесто користат hate speech и fallacious аргументи отколку поборниците на дизел. Дали така само ми се чини? На што би личело твдрењето дека „бензинашите самите знаат дека снагата им е од вртежите, не од технологијата за скутери“? Нели е безвезе оваа реченица?

Фалење е едно, факти се друго. Ти да знаеш ја колку пофални зборови имам за 1.2 75ks моторот од пунто кец, ехеее!

Има скутери кои се вртат до и преку 10.000 рпм.. :) Затоа ти е безвезе реченицата.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3063
« Одговори #6562 на: 25 Април 2013, 10:07:09 am »
Трол одбрана за тебе... :-* Сега шасијата не ти чини.
Дали сакаш да кажеш дека ако беше 1.2TSI сместен во 70kg полесната школка на Гољф 5 ќе извадеше полоши резултати?  ???или пак дека ако 2.0SDI го сместат во 70kg потешка школка на Гољф 7 ќе има подобри резултати?  ::)

Дај не почнувај од сабајле со бајкиве. Бајките се за пред спиење.

Цитат
Не сакам со тој да споредувам бе! Спореди ми со турбо-бензинец кој има нај-приближно коњи. Ете може да се спореди со 1.2TSI верзијата од 85КС која е уште по-економична.

Што имаш да изјавиш за еластичноста на 2.0SDI и неговите перформанси на точак: од 0 до 100km/h за неверојатни 17s.

^Испуштал мирис на јоргован од ауспухот.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #6563 на: 25 Април 2013, 10:10:24 am »
Што имаш да изјавиш за еластичноста на 2.0SDI и неговите перформанси на точак: од 0 до 100km/h за неверојатни 17s.

Како што дури и ЏК се согласува, од аспект на секојдневната вообичаена експлоатација, времето од 0 до 100 кажува само еден мал дел од приказната, не целата.

Истото важи и за максималните коњи (тнр коњажа).

Практично тоа многу убаво се демонстрира на два начини:

1. Споредба на атмосферски дизелаш од (да речеме) 65 коња вс атмосферски бензинец од 65 коња.
2. Споредба на атм. диз. кој иде 0-100 за (да речеме) 15 секунди вс атм. бенз. кој од 0-100 иде за исто 15 секунди.

Во овој хипотетски пример, двата мотори имаат исто коња и исто време до 100. Меѓутоа, возните својства се и покрај тоа дибидус различни и се подобри кај дизелашот и при тоа воопшто не се мисли потрошувачката. Таа е само бонус (уствари не е баш бонус ради значајно повисоката набавна цена на 65 коња дизел вс 65 коња бензин)

Од друга страна, за тркање (што НЕ е нормално возење!) бензинецот секако ќе биде бољи ради помалата тежина и сместеноста на макс торк близу макс коњи.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #6564 на: 25 Април 2013, 10:15:36 am »
Или пак, може да споредиме перформанси на бензинец од 1.000.000 евра (laferrari на пример), со соодветен по цена дизелаш :D :D Или нема таков?!
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #6565 на: 25 Април 2013, 10:19:37 am »
Или пак, може да споредиме перформанси на бензинец од 1.000.000 евра (laferrari на пример), со соодветен по цена дизелаш :D :D Или нема таков?!

колку што знам нема. и каква врска има ова со нашиот муабет? пак ли со „б е боље од д пошто ферари е бољи од голф“?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #6566 на: 25 Април 2013, 10:24:22 am »

колку што знам нема. и каква врска има ова со нашиот муабет? пак ли со „б е боље од д пошто ферари е бољи од голф“?
Мојата споредба има логика, затоа што во тој сегмент на суперспортски коли се вадат state of the art технологии. Башка, таа споредба мене повеќе ми одговара, како и тебе што ти одговара да споредуваш со иста коњажа, а не со ист дисплејсмент. (да даа, знам дисплејсментот немал врскаааа)..
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #6567 на: 25 Април 2013, 10:28:20 am »
За 2.0 SDI, потврдувам дека е фантастичен мотор. Два примерока ни извртеа ~500 000 км, со агресивна експлоатација, за краток временски период. Едниот го продадовме, ама уште си врти, а вториот уште си е при нас. Звучи како вчера да излегол од фабрика (пу-пу, да не го урочам).

Најново, земавме 1.6 TDI со 75 KS, па ќе видиме како ќе се покаже.

Се работи за товарни возила, нормално :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #6568 на: 25 Април 2013, 10:30:53 am »
Стоп булшитинг ми плис....

Декларираните максимални коњи не покажуваат ама ниту една карактеристика на еден мотор без разлика дали е дизел, бензин, електромотор или нешто друго. Освен во маркетиншки цели и при рекетирање за регистрација и осигурување друга намена тие бројки немаат.

Снага е функција, а не фиксна величина. Се квантифицира со интегрирање по реалната испорачана снага на тркала при максимално оптеретување на моторот во зависност од бројот на вртежи и во опсег на вртежи кој реално се вози. Притоа тој опсег на вртежи е релативна работа и зависи од начинот на возење на секој поединечен шофер и на секој поединечен автомобил со секој поединечен мотор. Значи имаме катаљарда комбинации на опсег на вртежи во кој еден шофер може да вози некој автомобил.

Споредбата на забрзување од 0 до 100 е исто така глупа затоа што не ги отсликува карактеристиките во останатите 99% сценарија каде не се забрзува од 0 до нешто туку се забрзува од нешто до нешто. А тоа од нешто до нешто може се катаљарда комбинации. Притоа моторот не е единствениот битен елемент за добиените перформанси туку мењачот, неговите преносни односи и неговата ефикасност.

Значи сите споредби кои се прават на темава се глупи, неосновани и нереални и се се сведува на јадење гомна.

Притоа интересно е како дизелашите имаат двојни стандарди за едни исти работи. Едни им се стандардите кога се споредува атмо бензинец со турбо дизел, а други кога се споредува атмо дизел со турбо бензинец.
Дизелаши, ве повикав да дадете мислење за перформансите и потрошувачката на 2.0SDI и не видов ни грам објективност во вашите искази. Да ви дадев кур кој е на дизел, ќе се утепавте од лапање....
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #6569 на: 25 Април 2013, 10:35:16 am »
споредуваш со иста коњажа, а не со ист дисплејсмент. (да даа, знам дисплејсментот немал врскаааа)..

Кој рекол дека „дисплејсментот немал врска“? Јас не. Јас само реков дека поради различниот концепт на работа, дисплејсментот е несоодветен критерум за споредба меѓу бензин и дизел. Ние можеме ако баш сакаме и така да ги споредуваме, но таа споредба нема да носи никакви корисни информации, слично како што нема поента да споредуваме 1.3 ото со 1.3 ванкел или 1.3 двотактен мотор.

Ова со кубикажата како критериум за споредба на мотори од различен тип мораме еднаш за секогаш да го расчистиме!

Замисли дека си купувач кој бира кола. Замисли дека хаубата е запечатена и дека немаш поим што има одоздола (бензинец? турбобензинец? дизел? турбодизел? ванкел? не знаеш). Исто така замисли и дека резервоарот е полн до крај, па така не знаеш ни какво гориво троши пошто немаш потреба да пуниш. Ништо. Само имаш клучеви у рука, влагаш и тргаш.

Кои својства на моторот ќе бидат релевантни за твојата одлука дали ти се свиѓа колата или не?

1. Цената
2. Снагата