Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2528373 пати)

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #6495 на: 23 Април 2013, 20:00:28 pm »
До следните избори ...

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
« Одговори #6496 на: 23 Април 2013, 20:11:29 pm »
Дизелот е иста тежина со бензинец или полесен со оглед на плинските боци.

Тежината на плинска боца e околу 30-тина кг. Првоери си на твојата, пишува убаво на самата боца.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6497 на: 23 Април 2013, 20:14:39 pm »
Бар моето искуство не е задоволувачко и тоа со релативно нова да не речам нова кола во тоа време... Во принцип ако зимаш бензин си го возиш на бензин како што кажав ако сакаш поевтино земи си дизелче некако многу ми е импровизирано со плин не викам дека не функционира ама мене ми е некако шубе

само што ако сакаш поевтино од половен бензинец му ставаш плин, оти дизел половен е крајно неисплатливо полу-решение :) оссвен ако не проаѓаш 20.000 годишно и имаш среќа да ти се падне сочуван дизел.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4113
« Одговори #6498 на: 23 Април 2013, 20:28:04 pm »
AMG, типична кола за секојдневно возење

пак баби и жаби... или не? со што го споредуваме AMG?

oва е уште еден облик на фаличниот аргумент „бензин е бољи од дизел пошто ламборџини е боље од голф кец“ и како такв е несериозен. Дајте некој бољи аргумент, ова везе нема.

Само констататијата:
Цитат
Ono po čemu turbo-dizel motori ne mogu da konkurišu benzincima sa direktnim ubrizgavanjem, je agresivnost, isporuka čiste snage i zvuk.

е универзално важечка за било која спордба на технологиите во која и да е категорија на големина на возило или мотор(никаде не спомнал човекот потрошувачка). Снага! Звук!

Со оглед дека човекот  се занимава со споредби „Ламорџини - Дизел Ламоборџини“ Неговиот аргумент не е фаличен, само рекол не праиме „Дизел Ламборџини“. Ако сака Ламборџини дизел сам нека си прави како Порше што си прави Пранмери за штедачите.

Ова директно има врска со изборот на тип на технологија заради одредени карактеристики. Тие се исти и за 1.4 ТБ колку и за нивните супер мотори vs 1.6/2.0 ТД со супер дизелчињата V6, само подигнато на соодветно ниво.

Сигурно ако прочепкате малце ќе најдете друг некој кој ќе ги пофали дизлечињата за во „супер колите“, па дајте ги тие аргументи и ќе биде убава споредба.

Муабетот - „тапа ти е муабетот де дај нешто паметно, ова нема везе“ не конструира дискусија, наспроти цитиран текст од некој што им дал предност на непосакуваната технологија па иако е ндавор од дометот на нашето секојдневие.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #6499 на: 23 Април 2013, 20:42:26 pm »
што тресна и преживеа... хахаха...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #6500 на: 23 Април 2013, 20:43:37 pm »
Колку турбобензинци има на форум ме интересира?

сигурно повеке од турбодизели.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #6501 на: 23 Април 2013, 20:49:44 pm »
Да дае господ гОЈДЕ да си купи едно Маздуле со дизелче од 184 коњови во најскоро време и тоа краван, чисто за да видам во кој правец ќе му бидат дискусииве на темава ! ;D

хехе :-)

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #6502 на: 23 Април 2013, 20:50:40 pm »
На стара кола ке приметиш разлика од плин и бензин, на нова кола во реалност може и нема да приметиш разлика во перформанси бензин/плин.

Нема да приметиш само ако ти ја наштелуваат да ти троши 20 во град а ако сакаш да ти биде поекономично од дизел или бензин ќе осетиш и ќе ти се ќења на секое тицање

никола... ај не треси зелени жити се... ова важеше за старите плински уреди, на плочка. на денешно време со сета онаа технологија што се користи во плинските уреди потрошувачката е ЕДНАКВО ИСТА како на бензин. секвент плински уред се вика тоа, на дизни е исто како и бензинските... јас до сега имам пројдено преку 10 возила ЛИЧНО МОИ со ваков плински уред, а сум имал уште вкупно преку 20 ЛИЧНО МОИ возила на плин на плочка и сум имал преку 15 ЛИЧНО МОИ возила на дизел...

прашај некој со искуство а не гатај на гравчиња или од рекла казала-чаршиски муабети...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #6503 на: 23 Април 2013, 20:52:04 pm »

Веројатно не, но тоа е затоа што турбо дизелите се подолго присутни на пазарот. Прашањето „колку на форумов би сакале да имаат турбо бензинче по цена од турбодизлече што следно би го купиле сами?“  може поблиску ќе ги долови преференците.  

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
« Одговори #6504 на: 23 Април 2013, 20:53:52 pm »
vozev poslednive 7 dena peugeot 107 1.0 vvti motorce so 68 ks, na plin, ne se oseka razlika so benzin, ne znam kolkava e potrosuvackata, no bidejki e lesno i malo kopileto korne ko  ludo  ;D ;D ;Dm celo e plastika i zacuduvacki stabilno poradi sirocinata na trkalata, mana mu e sturata vnatresnost i premnogu e bucno, odnosno mnogu slaba izolacija....

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #6505 на: 23 Април 2013, 20:56:09 pm »

Веројатно не, но тоа е затоа што турбо дизелите се подолго присутни на пазарот. Прашањето „колку на форумов би сакале да имаат турбо бензинче по цена од турбодизлече што следно би го купиле сами?“  може поблиску ќе ги долови преференците. 

ни турбо бензинЧЕ сакам ни турбо дизелЧЕ... јас следна кола што ке ја имам дефинитивно ке биде ТУРБО БЕНЗИНЕЦ со нај малку 2500 цц.... дизел, нејќам ни да погледнам а не да купам... причините кои ги има многу повеке пати во темева ги објаснив, не ми се пишува пак...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #6506 на: 23 Април 2013, 21:09:25 pm »

Тежината на плинска боца e околу 30-тина кг. Првоери си на твојата, пишува убаво на самата боца.
Ако есапиме дека дзел горивото за ист волумен е потешко од LPG  ќе се намали разликата :)

дизел   0.832kg/l = 41,6kg/50l *
бензин  0.8kg/l = 40кг/50l *
плин    0.54kg/l = 27kg/50l *

*за оние што завршилче технолошки - податоците се приближни може се разликуваат од бензинска до бензинска :)

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3414
  • Хюндай Тюсон
« Одговори #6507 на: 23 Април 2013, 21:16:18 pm »
Да не е плинот, бензинец ке возеа само богатите и оние со повисоки примања

Неможете со мене бре :D
2 возила и двете бензинци без вграден  плин на ниедно од нив :D

И двете заедно имаат 2000 кубика :D

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #6508 на: 23 Април 2013, 21:41:03 pm »
Да дае господ гОЈДЕ да си купи едно Маздуле со дизелче од 184 коњови во најскоро време и тоа краван, чисто за да видам во кој правец ќе му бидат дискусииве на темава ! ;D
Ќе даде, ќе даде, а можда ќе даде и за тро појќе :D
Јас немам ништо против турбо-дизел, имам многу за. А исто имам и за турбо-бензин. Сепак турбо си е турбо. :)
Тоа што имам против е против дезинформациите кои се пишуваат на темава, а посебно од луѓе без искуство и без некои факти, знаења и аргументи на темата на која дискутираат.

BTW, тоа новото дизелче на Мазда е повеќе бензинче отколку дизелче....Врти до 6000RPM и максималната снага ја постигнува на 5000 и нешто ситно вртежи. И звук вади кој личи повеќе на бензинче отколку на дизелче. И компресија има идентична колку и нивното ново бенизнче 14:1, т.е. има најмала компресија за дизел мотор произведен на планетата Земја до сега. И за снагата и литражата која ја носи има најголема икономика од сите дизел мотори до сега. Ем брзо, ем моќно, ем голем опсег на вртежи за возење, ем бензински звук, ем можеш да го турираш, ем економично.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #6509 на: 23 Април 2013, 21:42:52 pm »
i tata bi sine.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need