Гласање

Choose your destiny!

Бензин
239 (58.3%)
Дизел
171 (41.7%)

Вкупно гласови: 410

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 1924124 пати)

Отсутен Nikola X

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 312
  • It is what it is and that is it :)
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #6120 на: 11 Април 2013, 23:46:20 pm »
Не е проблем ни за право не па за узгорници, јас мислам дека е побрзо тди-то ама proove me wrong, ќе пробаме некој ден :)

Ова се бројките:
Punto 75 SX

0-100 km/h  12
0-1 km  34.5

VS

Polo 1.4TDI

0-100km/h    13.60 s
0-1 km       35.00 s

А сосема друго е кога гумите ќе свртат на асфалт а не во лабараторија ;) ако таа пола секунда ти можеш да ја искористиш реално алал да ти е :)

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3878
« Одговори #6121 на: 11 Април 2013, 23:55:35 pm »
Не е проблем ни за право не па за узгорници, јас мислам дека е побрзо тди-то ама proove me wrong, ќе пробаме некој ден :)

Ова се бројките:
Punto 75 SX

0-100 km/h  12
0-1 km  34.5

VS

Polo 1.4TDI

0-100km/h    13.60 s
0-1 km       35.00 s

А сосема друго е кога гумите ќе свртат на асфалт а не во лабараторија ;) ако таа пола секунда ти можеш да ја искористиш реално алал да ти е :)

Јас ти направив споредба на два типа на мотори во различни технологии, генерациски различни, со помали физички димензии на бензинецот и реков да пробаме. А на асвалтот кој е каков е таков е. Јас не сум тркач па идеално да можам тоа да го извозам. И ако седнам во Полото истото ќе биде.

Муабетот „исцепив една Корола бензинец, со бедново дизелче“  не чини „прољече“. Не докажува ништо, само дека ти имаш подобра кола по перформанси од тој што си го поминал евентуално лесно.

Отсутен Nikola X

• Јуниор
  • **
« Одговори #6122 на: 11 Април 2013, 23:57:42 pm »
Ни дизелчето мое е бедно ни тојотата што беше понова од моето, чак што више одлична е тојотата, муабетот ми беше не ја да се курчам дека сум го тицал туку дека дизелот како дизел бил појак на сличка кубикажа со двајца просечни вожачи позади волан немој да ме сваќаш погрешно :)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14292
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #6123 на: 11 Април 2013, 23:59:57 pm »
И вие сега запнавте да му докажите колку е слаб неговиот дизел мотор.Ај да видиме бројки од меѓузабрзувања,да видиме како некое од тие споменати бензинци се однесува на Плетвар со 4-ца во кола.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #6124 на: 12 Април 2013, 00:00:33 am »
Ни дизелчето мое е бедно ни тојотата што беше понова од моето, чак што више одлична е тојотата, муабетот ми беше не ја да се курчам дека сум го тицал туку дека дизелот како дизел бил појак на сличка кубикажа со двајца просечни вожачи позади волан немој да ме сваќаш погрешно :)

Абењ ти курчи се, немам јас лошо мислење за тоа. Мислам дека споредбата не ти е релвантна.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54992
  • Махер
« Одговори #6125 на: 12 Април 2013, 00:02:14 am »
И вие сега запнавте да му докажите колку е слаб неговиот дизел мотор.Ај да видиме бројки од меѓузабрзувања,да видиме како некое од тие споменати бензинци се однесува на Плетвар со 4-ца во кола.

Не се однесува.

Отсутен Nikola X

• Јуниор
  • **
« Одговори #6126 на: 12 Април 2013, 00:04:14 am »

Абењ ти курчи се, немам јас лошо мислење за тоа. Мислам дека споредбата не ти е релвантна.

Беше спомнато како everyday пример за темава, има разни ситуации и разни коли па и возачи што ќе дојдат до различни резултати ама во мојот случај беше како што кажав, на прав пат двајцата гас во втора и јадеше прашина само ради њутн метрите а можеби во друго сценарио обратно ќе било кој го знае...

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3040
« Одговори #6127 на: 12 Април 2013, 00:36:55 am »
А од кај знаеш дека он во втора дал пуна гас ? :)

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #6128 на: 12 Април 2013, 00:46:22 am »

А ако се однесува, пак некој тука ќе фрли муабет „дизлов за 50 денари поевтино го качи Плетвар“ :D

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #6129 на: 12 Април 2013, 00:54:36 am »
Дизел моторите се погодни за оние кои уживаат во возењето, додека бензинците се за оние кои почесто притискаат на педалата за гас.

Уживањето следи со почестото протискање на педалата за гас.

На сувозчко не притискаш на гас :)

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #6130 на: 12 Април 2013, 00:57:00 am »

на плетвар со 4ца у кола нити наведениот дизел нити бензинец ќе се однесува

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14292
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #6131 на: 12 Април 2013, 00:57:20 am »
Споменатиот мотор како шо кажа Дени,не се однесува на споменатата делница. :)
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10967
  • 430i
« Одговори #6132 на: 12 Април 2013, 11:55:06 am »
За оние што сакаат да ѕирнат што смислува опел во сегментот 1.6тб, за коли за на пазар  повелете:

http://www.caradvice.com.au/225368/opel-details-new-1-6-litre-turbo-petrol-eight-speed-auto-on-the-way/

Цитат
The efficiency focused Eco Turbo produces 125kW of power (between 4250-6000rpm) and 280Nm of torque (1650-4250rpm), while the sportier Performance Turbo ups the totals to 147kW (4700-5500rpm) and 300Nm (1750-4700rpm) respectively.

Цитат
Opel says the new engines offer up to 30 per cent more power and torque  than the engines they replace, are 13 per cent more fuel efficient and cleaner-emitting, and claim class-leading refinement and noise levels.

Не се однесува.

Во истата ситуација Ибица 1.4TDi гаси клима за да се однесува горе доле некако. Проверено.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #6133 на: 12 Април 2013, 16:34:34 pm »
А Ибица 1.4 Бензинче атмосферче што треба да изгаси тогаш? ;D

Отсутен Auto

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 519