Гласање

Choose your destiny!

Бензин
239 (58.3%)
Дизел
171 (41.7%)

Вкупно гласови: 410

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 1885271 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43648
  • Il Moderatore
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #5940 на: 10 Април 2013, 00:04:04 am »
Реков ја...  ма остај ги бре производителите, лажат мамуим, инаку никој нема бензинци да им купува! Па кој е луд покрај такви ефикасни машини да купува бензинци!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3040
« Одговори #5941 на: 10 Април 2013, 00:07:35 am »
Реална. Само град, секој понеделник и среда одам накај Пивара во 4 саат на обука. Одам од Кај Хубо па десно накај пластичарите. Само што ќе свртам десно ја возам на 3-4000 обртаи во втора чисто за да се издувам зашто има место. А на семафорите во Автокоманда чекам и по 2 пати. Да ја аплоудирам само и ќе ја ставам
EДИТ: Сликана е со апарат од мобилен затоа што немам кабел да ја префрлам директно од мобилен во ком.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #5942 на: 10 Април 2013, 00:08:14 am »
Тркач сум, возам на 5000 РПМ и ич не ми троши ама не е лошо да ги прашам Плимонт за едно плинче да и стегнам ! ;D

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3862
« Одговори #5943 на: 10 Април 2013, 00:10:21 am »
декларираните потрошувачки се вадат по метод кој ги фаворизира бензинците поради отсуството на кратки нагли стартови со кои секојдневието изобилува. Реалната потрошувачка кај бензинците многу повеќе се разликува од декларираната отколку кај дизелашите.

Да те видам кај бензинец да потрошиш ПОМАЛКУ од декларираното. Кај дизелите тоа се прави лесно.

Ова како аргумент се третира? Или e само субјективен поглед кон проблемот декларирано/релано?

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2701
  • Слобода или смрт
« Одговори #5944 на: 10 Април 2013, 00:12:29 am »
Ама предноста на плин со бензин е што имаш турбо копче. Стварно е интересно и јас би ставил плин само за чувството кога треба да престигаш притискаш на копчето и осеќаш како потеглува :D

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10948
  • 430i
« Одговори #5945 на: 10 Април 2013, 00:13:38 am »
Реална. Само град, секој понеделник и среда одам накај Пивара во 4 саат на обука. Одам од Кај Хубо па десно накај пластичарите. Само што ќе свртам десно ја возам на 3-4000 обртаи во втора чисто за да се издувам зашто има место. А на семафорите во Автокоманда чекам и по 2 пати. Да ја аплоудирам само и ќе ја ставам.
Ама не сфаќаш ти. Чекаш да свртиш десно за да ја возиш на 3-4 иљади за да се издуваш. Да имаше дизељ ќе ја издуваше и кај Хубо и кај пластичарите и на семафорите ќе турираше двата пати додека чекаш пошто исто му доаѓа, а цел пат ќе си прајш кеф и ќе се издувуваш. Сврти се околу тебе, види само што прават со дизеливе човече, тој торк со голо око не се фаќа.

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #5946 на: 10 Април 2013, 00:13:46 am »
сеа ќе рипнат како во реалноста е уствари 16:1 и дека не е така како што производителот сака да прикаже. Уствари намерно ја зголемува прикажаната потрошувачка на дизел, за да се продаваат бензинците... (добра теорија)

Тоа се тие заговри против човештвото! :D

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #5947 на: 10 Април 2013, 00:15:01 am »
Ова како аргумент се третира?

Да.

Што виде тука субјективно???

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #5948 на: 10 Април 2013, 00:16:26 am »
Ова како аргумент се третира?

Да.

Што виде тука субјективно???

Само прашав, не видов податоци, извор, статистика ..

Отсутен deanMKD

• Редовен
  • Пораки: 1330
« Одговори #5949 на: 10 Април 2013, 00:16:33 am »
Друг факт на бензинците спрема дизалашите е тоа што имаш избор, дали плин дали бензин..Дизалашите се ограничени, само дизел (или метан евентуално, но мала е веројатноста дека некој на возило под 2000 куб, ке стави метан) и ништо друго.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #5950 на: 10 Април 2013, 00:17:15 am »
Moже на дизелот и плин да се стави.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5726
« Одговори #5951 на: 10 Април 2013, 00:17:53 am »
Ама не сфаќаш ти. Чекаш да свртиш десно за да ја возиш на 3-4 иљади за да се издуваш. Да имаше дизељ ќе ја издуваше и кај Хубо и кај пластичарите и на семафорите ќе турираше двата пати додека чекаш пошто исто му доаѓа, а цел пат ќе си прајш кеф и ќе се издувуваш. Сврти се околу тебе, види само што прават со дизеливе човече, тој торк со голо око не се фаќа.
[/quote]

true that  ;)

Отсутен deanMKD

• Редовен
  • Пораки: 1330
« Одговори #5952 на: 10 Април 2013, 00:18:09 am »
Moже на дизелот и плин да се стави.

Секако може АМА неможе само плин т.е троши и плин и дизел..

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43648
  • Il Moderatore
« Одговори #5953 на: 10 Април 2013, 00:20:04 am »
декларираните потрошувачки се вадат по метод кој ги фаворизира бензинците поради отсуството на кратки нагли стартови со кои секојдневието изобилува. Реалната потрошувачка кај бензинците многу повеќе се разликува од декларираната отколку кај дизелашите.

Да те видам кај бензинец да потрошиш ПОМАЛКУ од декларираното. Кај дизелите тоа се прави лесно.

1. Декларираните потрошувачки се вадат по метод кој ги фаворизира дизелите. Прочитај како се мери потрошувачка по ЕЦЕ норми, поготово за градска вожња.

http://www.unep.org/transport/gfei/autotool/approaches/information/test_cycles.asp#European

2. Баш bramovsk успеа во месец дена да вади градска потрошувачка ПОМАЛКУ од декларираното со мое возило. Мислам дека не се мачеше многу...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #5954 на: 10 Април 2013, 00:22:13 am »
не сфаќам каква врска има линкот кој го пушти со декларираната потрошувачка