Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2553030 пати)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #5190 на: 19 Март 2013, 20:09:12 pm »

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #5191 на: 19 Март 2013, 20:16:33 pm »
2.0TDi 140 Pumpe Duze, zdrav i ispraven, silno vlece od 1500rpm a od 1800-4000 korne. Ima snaga do 5000rpm. Pri promena od prva vo vtora kini gumi uste 10tina metri i toa vo automatik izvedba. Znaci vo vtora brzina ostava tragi na asfaltot bez kumplug. Dodusa ova go mozat site PD motori na W.

Marjanco najverojatno vozel common rail, koj kaj W e dosta pomlitav, ili neispraven PD, i seuste nemoze da se pomiri so faktot sto prodade dizel.

БАААААААХАХАХАХАХАХАХАХАААА :D

Уствари ќе беше смешно, да не беше толку патетично.

Пред да вадиш квази-теории, прочитај убаво што возел, па после барај си оправдувања за гореспоменатите ,,теории"
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4118
« Одговори #5192 на: 19 Март 2013, 20:20:47 pm »
Некој си сака "kick in the butt". Мене ова највеќе ми засмета со Мерцедес C220 CDI 380Nm. Да дадам толку пари за кола која ќе ме млати на секое менување на брзина.

Зарем до толку корне,  "крши врат" ??
Јас кога зборам.

Ако го споредам возењето со Golf GTI, многу попријатно ми е во голфот. Дозирањето на гас, изборот на тоа како сакам возењето да ми биде е многу полесно. Ако сакам GTI -то да ме крши така ќе го возам, ако сакам како баба да не слушам дека работи моторот така ќе го терам. Со дизелот имам многу Nm, на малце вртежи, ми недостига префинетости уживање. Освен впечатокот дека тегне и дека е брзо немам многу што да му се израдувам. Е да, поради големиот обртне момент лесно можеш да го лизгаш со understeer но пак потешко да го дозираш заради стрмата крива на обртен момент.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #5193 на: 19 Март 2013, 20:31:57 pm »
kako може во голф да ви биде комотно возењето воопшто... амортизација чиста нула.. дизел или бензин сеедно... дрма, тресе, вибрации, секое дупче го осеќам...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #5194 на: 19 Март 2013, 20:35:00 pm »
Постојат места каде улиците се убави, мазни, шахтите порамнети со асвалтот идеално, не се качуваш никогаш на тротоари и слични егзибиции. Е таму гледаш зошто е убаво да имаш „прецизна суспензија“.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #5195 на: 19 Март 2013, 20:38:23 pm »
мене голф ми е топ... уствари сите возила од ваг у кои сум седел. суспензијата е таман. Ни многу тврда да ти паднат јајцата, ни многу мека ко да си у ховеркрафт.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #5196 на: 19 Март 2013, 20:38:45 pm »
абе не ме зезај, каква прецизна суспензија... ова покушаваш сам себеси да се убедиш дека голф има прецизно нешто? едино нешто што кај голф е прецизно точно е дека тоа е фехлер ваген... џереми правеше тест на голф и споредба со други возила за голфовата суспензија... катастрофа излезе тестот... побарај по нет ке најдеш на јутјуб тестот да видиш кој беше заклучокот и ке ја видиш таа прецизна суспензија колку е прецизна...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #5197 на: 19 Март 2013, 20:43:56 pm »
Не сакам Голфови, но GTI -то е убаво склопен пакет. И суспзнизјата е прцизна. Можеби конкурентите како Ford RS се подобри, не сум ги возел. Но секако поубаво би ми било да возам GTI од Pasat во ист ценовен ранг.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #5198 на: 19 Март 2013, 20:57:55 pm »
што значи „прецизна суспензија“ ќе ме просветли некој?

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #5199 на: 19 Март 2013, 21:07:17 pm »
Не сакам Голфови, но GTI -то е убаво склопен пакет. И суспзнизјата е прцизна. Можеби конкурентите како Ford RS се подобри, не сум ги возел. Но секако поубаво би ми било да возам GTI од Pasat во ист ценовен ранг.

да не бидам грешно разбран... овде дискутираме за вкусови и лично убедување... јас сум лично убеден дека никад нема да имам голф било каков и со која бројка да е, па под знак прашалник е и било кој фолксваген... причините, горе доле се пишани погоре...

филипов.. прецизн суспензија... тоа ти е нешто као термин употребен да се убедиш и себеси и другите дека има нешто добро во она за кое сите знаат дека е лошо... примерот што го даде членот: на мазен асвалт, кај што нема дупки, шахтите се рамни со патот и слично, и лада од 1970-та година ке “клизи“ и ке има прецизна суспензија...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #5200 на: 19 Март 2013, 21:09:23 pm »
За мене значи дека ќе мидаде доволно инфомрации за патот, состојбата на возилото на тој пат и ќе ја држи линијата по која го терам без да има потреба да правам корекции поради недовлен одзив (кога колата ти „бега“ а ти не можеш да откриеш зошто - возачите на Рено лесно го препознаваат ова). Некој мисли дека е само тврда, но цврстината не е единствен услов за тоа има повеќе конструктивни предизвици од само ставање тврди федери.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #5201 на: 19 Март 2013, 21:12:34 pm »
а што викаш ти да си возиш и да не се замараш со никакви информации за патот, туку суспензијата да се замара а притоа тебе да не ти се тресат забите, карлицата и каменот во бубрезите додека возиш? ;D

исто како кај сите други коли... ;)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #5202 на: 19 Март 2013, 21:12:54 pm »
За мене значи дека ќе мидаде доволно инфомрации за патот, состојбата на возилото на тој пат и ќе ја држи линијата по која го терам без да има потреба да правам корекции поради недовлен одзив (кога колата ти „бега“ а ти не можеш да откриеш зошто - возачите на Рено лесно го препознаваат ова). Некој мисли дека е само тврда, но цврстината не е единствен услов за тоа има повеќе конструктивни предизвици од само ставање тврди федери.

ова ми звучи како „тврда“ суспензија. „тврда“ и „прецизна“ суспензија исто е? прашувам стварно не знам

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #5203 на: 19 Март 2013, 21:13:58 pm »
абе не постои такво нешто “прецизна суспензија“... измислен термин...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4130
« Одговори #5204 на: 19 Март 2013, 21:15:37 pm »
Како што кажа брамовск, дава доволно информации за подлогата, се чувствувам доста самоуверено и сигурно зад воланот, а не е ни претерано тврда на кратки и попречни нерамнини. Би рекол доста рафинирано. Тоа за мене е добра суспензија и кај сегашнава кола што ја возам мислам дека е направен одличен компромис по тоа прашање. А инаку, татко ми вози Рено Лагуна и често ја возам и нејзе и се случува токму истото. Некогаш по кривини(најчесто Ск-Ве) кој со Аудито и со Ибицата(6Ј) ги возам сосем нормално, релаксирано  и без никаков напор ниту брзање Лагуната се мачи и се осеќам несигурно, цела кола ја нема таа стамина.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA