Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2553057 пати)

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #5130 на: 13 Март 2013, 22:24:16 pm »
jas mislam deka e problemot vo nacinot na vozenje, sakale nejkele golem del ednostavno NE znae da vozi dizel, jas nikogas nemam potreba da menjam vo pomala brzina, nemam lag, sila imam na pretek koga ke mi prdne...
eden kolega me vozese prviot den na rabota, kaj ke napravese 3 soobrakajki so 1.3 multijet 75ks fiat doblo, cel pat go vozese na 3000 rpm, vnatre buci si bara druga brzina i vikam aj da ne preteruvam da mu se mesam vo vozenje, kulturno go prasav sto kola vozi, mi kaza honda i deka site koli gi vozi vaka, hondata trosela 10, sega ima 1.0 corsa taa trosela isto, na vrakanje sednav da vozam...po 2 dena na teren (samo jas vozev) vika a be izgleda imame dupnat lonec, ne buci koga ja vozis ti , jas koga vozam ne se sedi vnatre i trosi 8 vo grad, so tebe e tivko i na7 padna potrosuvackata, tuka veke puknav  ;D ;D ;D "ne e dupnat lonecot crep ni eden, dupnata ti e glavata izdisana, dizel se vozi normalno na niski obrtai ne e ova benzinec ebate belja ebate, saltaj na 2200 rpm ke vidis deka nema da ti buci i na tebe  ;D ;D ;D" a se prasuvav zasto pandata dizel im pomesala nafta i voda i sedi ceka remont....

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4118
« Одговори #5131 на: 13 Март 2013, 22:57:28 pm »

А за вибрациите, нека се подопуштат малку држачите на моторите со тек на време, нема да треба некој да му каже, сам ќе си дознае дека е дизел ;)

The show goes on.. ;D

Знам еден што му се има скршено држачот на мотор на прав пат на Laguna 2.2 dCi, но сепак тоа е Renault Diesel.
[/quote]
Држач на мотор се крши од абдалско возење,поточно абдалско е мал збор за тоа.И дали се скршил баш тогаш е  прашање.
И држачите на дизелите побрзо пуштаат (мое мислење) ради тоа што секој кој поседува дизел при мали брзини вози со повисок степен ради тоа што моторот тоа може лесно да го поднесе за разлика од бензинецот кој ќе го снема некаде во трокирањето. ;D
[/quote]

Не се сеќавам дека Лагуната била така возена ама чим ти велиш можеби стварно сум претерал. Инаку колите не ги пазам претерано не им робувам на перфекционистички перења, полирања украсувања разубавувања и слични дотерувања. Но ги пазам редовно ги серисирам и не се тркам со нив. Ама моторот си падна на право без ништо особено. Не велам дека тоа е заради дизелот. Ама сигурно не е затоа што душа сум му вадел. Ако беше така на тоа Puntoto моторот одамна ќе беше излетан. Ама ене го низ град уште некој среќник го вози а има 300 kkm начикано, а да знае тој мотор да ви раскаже како е возен. Пак да повторам тоа не се случило заради дизелот, но дека кај дизелите побрзо попуштаат држачите тоа е факт.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #5132 на: 14 Март 2013, 20:52:51 pm »
A blow-off valve is designed to prevent compressor surge on turbo-charged engines. Compressor Surge occurs when the engine's THROTTLE PLATE is suddenly closed, giving the Charge from the Turbo compressor, no where to go. So the blow-off is plumbed in somewhere between the Compressor's outlet and the Engine's Throttle body, allow unwanted Boost Pressure to be vented to Atmosphere or Intake stream before Compressor inlet. So, that being said, it should be obvious why most modern Turbo-charged, direct-injected Diesel Engines would have no need for a "blow off valve". A diesel engine is controlled by fuel, thus not requiring it to have a "intake air throttle plate". In a diesel engine, all mixing of FUEL/AIR occurs in the Combustion Chamber, by design the Diesel operates in EXCESS AIR situations, it can pump up to 600X times more air than it needs @ low idle. A Diesel builds peak power and Manifold Boost when UNDER-LOAD, so when you cut fuel to that engine while under load, the Manifold boost still has a place to go since the engine is still pumping air

Superior technology is superior.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44964
  • Il Moderatore
« Одговори #5133 на: 14 Март 2013, 21:46:17 pm »
Болдираното нема благе везе со заклучокот, дури и кога тој би се однесувал на дизели.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #5134 на: 14 Март 2013, 21:49:24 pm »
дека кај дизелите побрзо попуштаат држачите тоа е факт.

„факт“ е тежок збор. си бара докази, а не туку така бааам да се шљакне па сеа читателите нека се чешаат

ај да кажеше „мене ми се чини“ или „многумина сметаат“.... ама „факт“?

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #5135 на: 14 Март 2013, 22:06:44 pm »
Се со факти се расфрлаат стручњациве. Исто како политичариве наши македонски. Факт едека ова, факт е дека она а у ствари од сето тоа е факт само дека ја усраа. ;D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #5136 на: 14 Март 2013, 22:21:13 pm »
Ај да беше кажано од чоек кој никад не седнал у дизел, ај.. или од мене... Ама кажано е од чоек кој по игра на случајноста, повеќе дизели возел отколку бензинци. Или барем исто возел бензинци и дизели.

BTW, за „фактот“ прогуглајте малку, ќе видите дека има доста вистина во кажаното.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #5137 на: 14 Март 2013, 22:33:21 pm »
Ај да беше кажано од чоек кој никад не седнал у дизел, ај.. или од мене... Ама кажано е од чоек кој по игра на случајноста, повеќе дизели возел отколку бензинци. Или барем исто возел бензинци и дизели.

BTW, за „фактот“ прогуглајте малку, ќе видите дека има доста вистина во кажаното.

Аppeal to authority.... у маало на клупа ;-)

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #5138 на: 14 Март 2013, 22:39:56 pm »
Рав 4 ка со преку 300 илјадарки нема сменето држачите на мотор. Од време на време кога сум таму сеуште ја повозувам а одговорно тврдам дека нема сменето држачите поради тоа што сите фактури од сервиси  минат низ мои раце, па нема шанси да не видам што е сменето. Зголемени вибрации не се осеќаат во кабината. Аутлендер од дедо адама со стариот ТДИ мотор има преку 400 илјади. Фехлерваген транспортер 2 комада стари, едниот од кај 300 илјади веќе не брои колку има поминато пошто се вози само локално и на кратки релации. Нормално имало замена на делови поготово пошто крвнички се товара ама држачите на мотор не. Другото има нешто повеќе од 200 и исто мака нема. Третото е ново рано е да се каже било што. Да не ги споменувам уште еден куп фехлервагени дизели кој што ги имаме од најмали до најголеми и таков проблем јас не сум сретнал?

Како да потврдам дека тоа што го зборуваше е факт? Ако некој возел како што објасни Нуме е тогаш може, не велам не. Знам за тип кој го прееба најнепреебливиот дизел мотор на светот зашто менуваше на 3500 РПМ на незагреана кола, ама тоа се исклучоци а не правила или факти како што љубите да кажете!

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #5139 на: 14 Март 2013, 22:42:10 pm »

Аppeal to authority.... у маало на клупа ;-)
Затоа клучниот збор е во наводници.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #5140 на: 14 Март 2013, 23:15:28 pm »
@filipv

Мислам дека нема да потрошам бројки и да се фрлам да пребарувам факти само затоа што се осетија навредени од моето расфрлање со „факти“. Но да, во право си! Јас немам бројки и не сум машински инжиннер кој работи во истржувачки центар за развој на мотори, автомобили и слични возила кои користат четиритактни мотори на внатрешно согорување.

Но некои заклучоци кои се очигленди факти можеме да ги донесеме индивидуално или колективно зависно од релевантните информации.

Ако ефакт дека постои замор на материјал, и ако за негова појава постојат фактори кои процесото го забрзуваат како температурни промени, вибрации, напрегања, и слични механички или останати појави (зрачења, хемиски реакции). Тоагаш факт е дека кај дизел моторите вибрациите ја зголемуваат веројатноста за замор на материјалот кој што е директно изложен (или наменет да ги абсорбира) на тие влијанија поизразено отколку кај оние кој помалку вибрираат.  

Значи читателите на овој форум секако нема да се понесат од моето лаичко расфрлање со „факти“ кје си го вклучат мозокот (google евентуално да се забрза процесот) и ќе си најдат што е добро за да знаат за своите дизели, да им траат подолго и да ги тегант подобро.

Значи - “Мене ми се чини дека многумина сметаат дека е факт тоа што кај дизелтие поради вибрациите побрзо се расипуваат држачите“

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #5141 на: 15 Март 2013, 00:20:38 am »
Не сум ни јас машински инџилер шо викаше дедо ми, бог да го прости, ама според твојата логика бидејќи бензинецот работи во просек на повисоки вртежи од дизелот, би требало и многу помалку да издржи моторот, поради простата логика дека моторот што работи на пониски вртежи за иста километража помината со тој што работи на повисоки би требало да се изаби помалку? Значи не купувајте дизел оти ќе ве ебат држачите ама немојте бензин оти помалку трае од дизелот????

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #5142 на: 15 Март 2013, 10:22:47 am »
Не сум ни јас машински инџилер шо викаше дедо ми, бог да го прости, ама според твојата логика бидејќи бензинецот работи во просек на повисоки вртежи од дизелот, би требало и многу помалку да издржи моторот, поради простата логика дека моторот што работи на пониски вртежи за иста километража помината со тој што работи на повисоки би требало да се изаби помалку? Значи не купувајте дизел оти ќе ве ебат држачите ама немојте бензин оти помалку трае од дизелот????

Toчно! Не реков не купувујате или купувајте, одберете сами.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15127
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #5143 на: 15 Март 2013, 10:25:30 am »
Ние одбравме,а и ти одбра. :)
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен deanMKD

• Редовен
  • Пораки: 1330
« Одговори #5144 на: 15 Март 2013, 12:32:52 pm »
Кога видов Опел Sintra 2.2 бензинец (со  плин) со реални 670.000 поминато, сеуште без поголем дефект и со оригиналниот мотор ми стана јасно што значи да имаш опелов бензинец...