Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2551107 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44961
  • Il Moderatore
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #5100 на: 13 Март 2013, 17:19:21 pm »
- Тоа дека дизелите смрделе, тоа можда пред 10 години.
Остај го пред гаража малце да поработи у лер, во мирен облачен ден, да видиш каков смрад околу кола ќе се создаде за 5-6 минути ;) Е сеа некому му смрди, некој тоа го вика мирис - лични преференци..
Цитат
- Дека вибрираат, вибрираат, ама кај модерните дизели е скоро невозможно (скоро) да се напраи разлика.
?  Вибрираат или не? Кај некои (повеќето) нови бенизнци треба притиснеш гас, за да видиш дали навистина работат или не.

Цитат
- Интервалот на сервисирање зависи од земја до земја. Конкретно кај VW, во некои земји е 15.000 км, кај нас е 10.000. Валидна поента.
- Тежинската разлика меѓу бензинските и дизелските возила станува занемарлива. Нека е 30-40 кила.
1.6 бенизнец е доста полесен од 2.0 дизел, кај исто возило. Еве нека се 40кг, но сепак најчесто се сместени пред предната осовина тие 40кг, сосема лошо место кај што сакаш да имаш 40кг +

Цитат
- Проблемот со DPF е валиден.
- Дали се одвратни за возење - тоа е субјективно мислење. Мене ми се супер за возење. Мене ми се свиѓа обртниот момент на ниски вртежи.
Секако дека е субјективно. Дури и јас не сум толку ригорозен да ги наречам „одвратни за возење“. За мене е доволно дека се лоши за возење :)

Цитат
Пак ќе го спомнам коментарот на Велештрумф за мојот Голф кога го купив - влезе во кола, го запали и даде гас, и прашањето негово беше „Абе, му кажал некој дека е дизел?“.

А за вибрациите, нека се подопуштат малку држачите на моторите со тек на време, нема да треба некој да му каже, сам ќе си дознае дека е дизел ;)

The show goes on.. ;D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #5101 на: 13 Март 2013, 17:23:12 pm »
Не сум знаел дека возачите на бензинци си ги оставаат колите пред гаража да поработат и шмркаат. Нека нова дрога?

Вибрираат, ама не до толку приметливо како порано, да не речам ич. Да, бензинците вибрираат помалку.

Држачи на мотор на бензинци не попуштаат? Тоа некоја нова технологија.

:*

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #5102 на: 13 Март 2013, 17:25:44 pm »
Стара е таа бензинската дрога, не е нова... Нова е оваа дизелскава..  :) Нешто ко` крек..

Држачи на бензинци попуштаат, но доста поретеко. И да, немам статистички податоци за ова, само ретко, ретко да слушнам некои бензинаши да менуваат држачи на мотор, почесто го слушам тоа од дизел оунерс.

Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4118
« Одговори #5103 на: 13 Март 2013, 17:34:04 pm »
- Тоа дека дизелите смрделе, тоа можда пред 10 години.
- Дека вибрираат, вибрираат, ама кај модерните дизели е скоро невозможно (скоро) да се напраи разлика.
- Интервалот на сервисирање зависи од земја до земја. Конкретно кај VW, во некои земји е 15.000 км, кај нас е 10.000. Валидна поента.
- Тежинската разлика меѓу бензинските и дизелските возила станува занемарлива. Нека е 30-40 кила.
- Проблемот со DPF е валиден.
- Дали се одвратни за возење - тоа е субјективно мислење. Мене ми се супер за возење. Мене ми се свиѓа обртниот момент на ниски вртежи.

Пак ќе го спомнам коментарот на Велештрумф за мојот Голф кога го купив - влезе во кола, го запали и даде гас, и прашањето негово беше „Абе, му кажал некој дека е дизел?“.

Другото е ствар на дискусија. Во секој случај, валидни поенти и лично изградено мислење - одличен почеток за дискусија.

-Издувот подеднакво смрди :)

-Вибрациите и звукот се влошува со ослабувањето на држачитеи слични компоненти кои побрзо пропаѓаат. Камо да можам споредба да ви направам на Meganot 1.5 dCi што ми е пред врата. Нов зуеше, сега знам 2 мин пред да дојде жена ми дома кога ќе сврти на кривина. Го чекам голфот на тетин ми за 5г да го видам.

-Проблемот со горивото кај нас па е особено непријатна тема(во контекст на разликите во регионалните мапи за одржување). Во времето кога ја земав Лагуната мк2 2.2 dCi, чував тефтер со сите фискални сметки и сметкопотврди во случај да треба да отворам судски процес (pain in the ass со елементи на ментално застранување) по препорака на паталци. Имам и случаи со бензини што завршиле на испирање резервоари ама само до таму стигнале. Немам слушнато некој компелтен сет PumpeDize за бензинци да смени од гориво, за разлика од они шето имаат PumpeDize.

-40 кг насред кола не се никаков проблем. Над осовина се. 160 KS од 1.4 TSI не се исто тешки колку оние 140КС од 2.0 TDI. (Препорака - пробајете BMW 318i иако не многу моќно, со распоред на тежина 49:51 како се радува кога давате гас на излез од кривина и корегирате волан)

-Обртниот момент на ниски вртежи нималку не зафалува кај бензинците. Јас споредбата ја правев на Мерцедес моторите но верувам дека и другите имат сличен концепт (слободна интепретација по осет на возените коли) http://www.mercedes-benz.de/content/germany/mpc/mpc_germany_website/de/home_mpc/passengercars/home/new_cars/models/b-class/w246/facts_/technicaldata/models.html според бројкиве (график не најдов одма) максималниот обртен момент бензинов го добива на 1250 (150 порано од дизелот) а завршува на 4000 или 1200 покасно од дизелот. Цената на дизелот е барем 2к ЕВРА повеќе.

Секако реков ако бирам кола за ужување во возење не се мислам. Ако барам економска исплатливост тешко дека дизелот предначи. Освен својството дека има помало загадување во просек и нема толку останати хемии покрај CO2, само честиците се мака, друго тешко би му нашол предност.

За плинот имам посебна почит! Секоја влада битребало да ги мотивира ваквите возила во урбани средини, наместо да им додава „еколошки такси“ за плаќање.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55240
  • Махер
« Одговори #5104 на: 13 Март 2013, 17:40:34 pm »
Многу убава споредба си дал со мерцедесите. Но заборави да напоменеш дека покрај тоа што бензинецот добива 150рпм порано максимален торк, дизелот добива 50Нм повеќе.

Во ониј режим во кој се возат колите а тоа е од 2000-4000 за бензинци и 2000-3500 за дизели дизелот константно нуди повеќе момент. Дури дизелот нуди константна СИЛА во ранг од 3200 вртежи! Значи максималната сила се добива на 3200 до 4600 вртежи. Со други зборови нема потреба да се заврти над 3200 вртажи моторот.

Енергетската класа многу објаснува за остатокот од текстот.

Секако ако се земе предвид основната и задолжителна корекција на секој мотор во рамките од 300-500евра дизелот ќе истапи уште еден чекор напред и во потрошувачка и во перформанси. А највеќе во лепење на седиште.

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #5105 на: 13 Март 2013, 17:53:52 pm »
Никогаш не сум заборавил дека дизелот има повеќе торк, само мене никава особена вредност во ужувањето не ми е „тегнењето“. Моќноста исто така има улога во целата приказна, затоа овие два мотори имаат исти перформанси на забрзување на пример (иако маргинално бензинецот е опишан како побрз). Ајас со истиот торк на папучата на гас можам подолго да си играм во кривина. Ако се решам да спуштам пренос надолу да добијам поголема моќ со повисок рпм лесно и безболно ќе го направам тоа без да рикне ко магаре, и ќе додадам гас!

27kkm за една година, камо да можев тој од 150 КС да го пазарам, 1с не мислам дека подобриот дизел вреди повеќе.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #5106 на: 13 Март 2013, 17:58:04 pm »
Само еден од овие треба да рика за да ја произведе својата макимална сила. Едниот ја вади на 3200 другиот на 5000. Што е импресивно ниско и за едниот и за другиот! Тоа не е случај со поголемиот број од другите производители. Мечка си е мечка. Иако Б класа не е мечка.

Ако се решам да не спуштам пренос надолу да добијам повеќе моќ со исто rpm ласно и безболно ќе го направам тоа без да рикне ко магаре, и ќе додадам гас! (as you see it goes both ways)

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #5107 на: 13 Март 2013, 18:08:49 pm »
На новата B освен заден погон се друго е мечка. А за А, посебе риспект оти хеч особено ценам!

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #5108 на: 13 Март 2013, 18:11:50 pm »
Секој со своите убедувања.

Како што и Мерцедес Вито е мечка така и Б класата, а и останатите мерцедесови комбиња. Искрено ако правиме муабет.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #5109 на: 13 Март 2013, 18:12:04 pm »
многу полесно може да го оверревнеш дизелот при дауншифт отколку бензинецот. За бензинецот, а биле 5, а 7.000 вртежи не значи многу. За дизелот и те како голема е разликата меѓу 4 и 6.000 вртежи во рикањето...  

@Deni, навистина грешиш за втората Б класа. Првата беше еднаква на Вито.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #5110 на: 13 Март 2013, 18:13:34 pm »
Само кај дизелот не мораш да дауншифташ. На тоа алудирав.

Отсутен Anton

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 825
« Одговори #5111 на: 13 Март 2013, 18:19:43 pm »
тоа е тоа задоволство да ја стаиш во 4та и да не мораш да мењаш, ништо да не мораш да праиш, само да уживаш во тегнењето :/
Jay Leno: Racecar driving is like sex. All men think they are good at it but...

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #5112 на: 13 Март 2013, 18:20:22 pm »
Дап. Баш тоа.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #5113 на: 13 Март 2013, 18:21:21 pm »
Тегне напред, тегне надвор од кривина, тегне џигери, тегне ушни тапанчиња... Уживанција во тегнењето...

Oh, well, пак пристрасно се опуштив :D
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #5114 на: 13 Март 2013, 18:22:25 pm »
Си заборавил колку УСТВАРИ троши бензинец. :) Не плинаш.