Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2552242 пати)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #4320 на: 12 Февруари 2013, 10:56:35 am »
па се осудувам да ги споредувам по кубикажа - иако е тоа грев од епички размери во темава.

не само во темава. битно е да го сфатиш тоа.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
« Одговори #4321 на: 12 Февруари 2013, 10:57:20 am »
Од друга страна доста едноставен режим за бензинците е таканаречениот „пет“ тактен мотор.

не сум знаел за ова до сега. фала друшкане!

http://www.5-stroke-engine.com/
Не е тоа. Неможам да најдам видео или објаснување во моментов (а барам) зошто за приусот сите ја објаснуваат работата на хибридниот систем а не на самиот мотор.

П.С. Еве:
Мнооооогу просто за реализација.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44961
  • Il Moderatore
« Одговори #4322 на: 12 Февруари 2013, 11:07:54 am »
па се осудувам да ги споредувам по кубикажа - иако е тоа грев од епички размери во темава.

Не нене, битно е и ти да сфатиш, дека моторите имаат повеќе сличности отколку разлики. И дека тие сличности се основа на сите споредби. Секако предност на бензинците е дека може да искористат поголем број на вртежи. Како што е предност на дизелите што се енегетски поефикасни. НО околу тие работи дискутираме.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #4323 на: 12 Февруари 2013, 11:11:15 am »

Не нене, битно е и ти да сфатиш, дека моторите имаат повеќе сличности отколку разлики. И дека тие сличности се основа на сите споредби. Секако предност на бензинците е дека може да искористат поголем број на вртежи. Како што е предност на дизелите што се енегетски поефикасни. НО околу тие работи дискутираме.

па така ако гледаш и ferrari 599 и југо 55 имаат повеќе сличности отколку разлики.

дај, симо... бива да дискутираме за дискутабилни теми. ама кога се убедуваме за апсолвирани работи...

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7118
« Одговори #4324 на: 12 Февруари 2013, 11:15:53 am »
Исто како што концепциски моторите правени во 65 година и 2013 се исти во срцевината, имаат блок, внатре клипови, радилица, значи самата механика внатре и работењето на моторот е речиси идентична, и ајде да правиме споредба на мотор од 65 и на мотор од 2013, благе везе нема нели ?
Ја во потполност го подржувам филипв

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #4325 на: 12 Февруари 2013, 11:17:19 am »
Напротив, баш обратно: „Со бензинец неможеш да претицаш во 4та брзина на Стража.“

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #4326 на: 12 Февруари 2013, 11:21:42 am »
LP, ај вака сеа пошто те гледам умерен и пристоен чичко од 62 години кој ужива во удобна и луксузна вожња. Какво е твоето мислење за Rolls Royce? Клик плиз.

Go procitav linkot i ne vidov nisto drugo osven predrasudi i ogranicenost. Nekoi snobovi ne sakale dizel. , Ne e spomnat nitu eden fakt.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #4327 на: 12 Февруари 2013, 11:23:01 am »

па така ако гледаш и ferrari 599 и југо 55 имаат повеќе сличности отколку разлики.

дај, симо... бива да дискутираме за дискутабилни теми. ама кога се убедуваме за апсолвирани работи...

Ок, воденицата очигледно празна останала па треба водата да се наврти натака.
Пежо 306 1.4 75кс, вс 1,9d 70кс?

Забрзувања, максимална брзина? Рафинираност при работа?

Edit: или можеби 1.9дизел треба да го рамњаме со 1.1 бензинец заради рамноправност? :D

LP, ај вака сеа пошто те гледам умерен и пристоен чичко од 62 години кој ужива во удобна и луксузна вожња. Какво е твоето мислење за Rolls Royce? Клик плиз.

Go procitav linkot i ne vidov nisto drugo osven predrasudi i ogranicenost. Nekoi snobovi ne sakale dizel. , Ne e spomnat nitu eden fakt.

Ах тие дрти огорчени ограничени богати старци полни со предрасуди ;D ;D ;D
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #4328 на: 12 Февруари 2013, 11:23:53 am »
ЛП одговорив во твое име вчера :)

Секако, но анкетираните не се членови на македонски форум, туку веќе корисници на возилата. Не дизел рекле корисниците.

Тука лежи зајакот. Појма немаат! :)

Што знаат бе тие со Ролс, размазени. Прочитале Симо вика дизел е за пи*ки, и они не сакаат дизел.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #4329 на: 12 Февруари 2013, 11:24:30 am »
значи може да заклучиме дека "дедовците" сакаат дизели
а младите бензинци

Ja se izvinuam sto nema da gi spojuvam porakite , bidejki pisuvam od mobilen...

Ti mozes da bides dedo od 62 godini i pak da nemas pojma od vozenje ili od zivotot...

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #4330 на: 12 Февруари 2013, 11:26:38 am »
http://www.which.co.uk/cars/choosing-a-car/buying-a-car/petrol-or-diesel/

За поткрепа, еве го целото оригинално истражување. Секако, ваше е да се согласувате или не со истото. Мене ми беше интересно да го исчитам. Да, за Англија се работи, ама не е далку есапот и во македонија. Пред некој ден докажавме дека за 535d треба да поминеш 200.000 (ми се чини) км за да почне да ти се исплати во однос на 535I есапејќи го само потрошеното гориво.

Kolku pogresno razmisluvanje. Ako sakas da stedis ke go zemes 530 d koj e poeftin od 535i. Ke stedis na start pri kupuvanje, i ke stedis od prviot do poslediot den.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #4331 на: 12 Февруари 2013, 11:27:17 am »
Снобовите не сакаат дизел, затоа што перцепцијата за загадување поддржана од зеленото лоби е сеуште на страна на бензинците. Од тие причини им смета да имаат дизел. Многу им е важен имиџот на оние кои купуваат Ролс Ројс и не би сакале да бидат етикетирани како луѓе кои не се грижат за околината. Колку и да тоа нема врска во реалноста и со денешните дизели.

Ако во некој мал микро момент помисливте дека Бензинецот во Ролс Ројсот е споредлив со вашите бензинци кои ги возите по градов - тоа си е ваш проблем.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #4332 на: 12 Февруари 2013, 11:29:31 am »
Смичка јас возам бензин дека сакам да возам бензин. Така да не го бранам дека го возам, туку го возам дека сум го избрал заради тоа што повеќе ми одговара.

И кога зборам за споредба бензин и дизел, не тргнувам од своите коли. Тргнувам само од своите желби и потреби, кои делумно сум имал среќа да ги остварам со колите кои ги поседувам моментално. А би ги остварил во целост само со уште помоќни/побрзи бензинци. Затоа што звукот, перформансите (кога ја бркам колата, не во град кога одам до кафе или на гости во 5 поручек да убрзам од 26 до 52 на саат) и обртаите ми се работи кои ми значат во кола која ја возам со мерак.

Ако тргнам од своите коли треба да кажам дека Мини е подобро ауто од постара Импреза СТИ, дека нели јас имам Мини. А јас имам Мини само затоа што Импрезата е постаро годиште, повеќе троши гориво, поскапа е за одржавање. Но тоа не значи дека е полоша кола и дека треба да гласам за Мини пред СТИ. Туку дека моите моментални можности не ми дозволуваат да возам и одржувам СТИ, односно не сум спремен на толкав трошок. Иако да речеме исто коштаат да ги купам половни.

Дали Акордот или не знам Клио некое обично, или БМВ 5ка некоја нова (за некого тоа е исто као за мене што е Акордот) е турбо дизел или турбо бензин, не ми мења. Баш сеедно, зависи од повеќе фактори што би одбрал.

Али да ми кажете дека 330Д е подобар избор од Купер С или од Интегра, како кола за викенд забава, е трагикомично :)

Bmw 330d e tragikomicno?  Toa na forum za honda ili kade? Bmw e edna od najupravlvite koli vo svetot, vo kombinacija so 250 ks dizel motor ne moze da se sporedi so edna evtina honda ili edno neporasnato mini?
Mozebi me te razbrav sto sakase da kazes?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #4333 на: 12 Февруари 2013, 11:30:39 am »
@LP, И ќе ги немаш тие перформанси како 535i.

@Deni, никој не ми одговори на моите конкретни споредби од реалниот живот. Сите ги избегнуваат. 1.9d од во пежо 306 чинеше 5000 марки повеќе ако не и јаче од 1.4i. И зошто?! За ништо!

Баш ми е жал што нема да учествувам во дискусијата неколку часови, ама треба да се работи нешто полезно. :(
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #4334 на: 12 Февруари 2013, 11:33:18 am »
Шо @Deni ете ти кажав за моите коли. Од кај да знам за некое си Пежо што со очи не сум го видел ни чул... Поубава споредба од мене пред некој пост не ни можеш да добиеш. Ете ја пишана.