Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2552221 пати)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #4050 на: 08 Февруари 2013, 20:25:43 pm »
Дечки мили-мечки. Ај доста серете дека бензинецот имал снага само на хартија. Денес ме возеа со новото BMW 535i низ гостивар и Гостивар-Тетово-Гостивар. Да видите бензинец каков торк вади на 2000 рпм од кои крцка кичма. Човеков вика пред тоа имал Мерцедес S 420 CDI вика нема ни пола снага како BMW-то.

Power delivery на BMW 5 е сасвим различно од power delivery на S-Klasse. На Мерџанот нема да ја осетиш силата пошто инженерите така сакале.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
« Одговори #4051 на: 08 Февруари 2013, 20:37:44 pm »
@Deni, затоа ти викам, дека бензинците не се слаби во торк-от, кога ќе се земе целиот ранг на искористив вртежен момент. Еве и 2.0 тс од старичкиве алфи-косилици има 85-90% од торкот веќе при 1900 вртежи (ако баш инсистираш ќе го најдам тој податок баш прецизно) а 100% од макс торк при 4300 вртежи (и потоа пак околу 85% при 6000 вртежи). Не може да кажеш дека тој мотор нема торк. Има, и е добро распореден. Иако МАКСИМУМОТ на кривата е 2/3 од соодветно јак дизел, ВКУПНИОТ торк е ист ако не и поголем. можеби нема да ти створи таков притисок на вратните пршлени како дизелот, но ќе ти створи притисок со подолго времетрање. Тоа е факт! А да не зборувам за 3.2 V6, каде торкот расте заедно со вртежите. Кое е па тоа чуство, да те напиња се` поише и поише како се креваат вртежите. Ух!
Тука ја утињаш поентата за два соларни системи.

Пример:

Мотор кој има 300Нм од 2000 до 10.000 вртежи (300KW)

Мотор кој има 1000Нм од 1000 до 3.000 вртажи (300КW)

Според „Делта“ првиот мотор има повеќе „делти“ од вториот. Според хартија и двата имаат 300 киловати. Според вратот во едниот е цел, во другиот е скршен.

Едниот може да ги зашлајфа тркалата во секој момент, другиот мора да работи над 8000 вртежи за да ги зашлајфа. А во нормални услови на експлоатација (2000-3000 рпм) едниот има сила, а другиот има 3,3 пати повеќе сила.

Понатаму, колете стануваат потешки. Вртежниот момент станува се поважен во реалноста. На 600кг кола, може да си парираат. Ама веќе на 1600кг кола? Нема веќе Југо, нема веќе Фичо или Голф 1. Сега Ц1 е драстично потежок од нив, а не е ни кола. Автоматски за да се задвижи тој тон плус, стрелката на бензинецот треба да рипне за 3500 рпм, а на дизелот за 1000. Потрошувачката на бензинецот треба да рипне на 12 литри, а на дизелот на 8. И на крајот кој ќе те залепи повеќе за седиште? Тој со повеќе вртежен момент. Секогаш и секаде.

Тачно дека V6 нудел развој на настаните итн. Но, во која кола? Во Поло? Сигурно. Во 145ка? Несомнено. Во Дијана? Загарантирано. Но во 1600кг кола... Само ќе арчи бензин. И би ја возел, на плин и само на плин. А зошто така - на крајот од постов.

Немој да ме сфатиш погрешно. Ако бензинот успее да извади повеќе торк и помала потрошња (поефтина потрошња) од дизелот јас тој ќе го одберам. Јас не сум венчан за дизел. Равенката е Torque/Money=Profit. Кој вади повеќе - тепа за мене.

Отсутен edonos

• Сениор
  • Пораки: 3557
« Одговори #4052 на: 08 Февруари 2013, 20:44:59 pm »
Дечки мили-мечки. Ај доста серете дека бензинецот имал снага само на хартија. Денес ме возеа со новото BMW 535i низ гостивар и Гостивар-Тетово-Гостивар. Да видите бензинец каков торк вади на 2000 рпм од кои крцка кичма. Човеков вика пред тоа имал Мерцедес S 420 CDI вика нема ни пола снага како BMW-то.

Power delivery на BMW 5 е сасвим различно од power delivery на S-Klasse. На Мерџанот нема да ја осетиш силата пошто инженерите така сакале.

Они да не сакале немаше да стават 4000 кубика дизелаш,остај тие муабети.На тие кубикажи нема сакаш несакаш,само дали може или неможе моторот.
People should not fear their government.The goverment should fear its people.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44961
  • Il Moderatore
« Одговори #4053 на: 08 Февруари 2013, 21:06:58 pm »
@Deni, твоено горе има логика АКО и САМО АКО сакаш искршен врат. Точно е дека бензинците имаат повеќе делти во равенката, и тоа е тоа што сите (дизел лаверс) го забораваат. Значи има повеќе делти со помал торк. ама збирот е ист (или поголем) Останатото е само и единствено работа на тежината и употребениот преносен однос во менувачката кутија.

Инаку, ми се допаѓа твојата равенка, без разлика дали сум петролхед или мазутхед. Трансформацијата на твојот закон во мојот референтен систем е: power/money=pleasure.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15127
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #4054 на: 08 Февруари 2013, 22:57:09 pm »
Ох, сеуште нема тука такви дизели кои може да парираат на бензинците од форумов :) косилици или не, често се појавува по некое бедно бензинче со преку 250кс.

Edino  alfa vs alfa 166 vs 156 , jtdm vs ts. Iako mislam deka ke tepa 166 ali ko za proba ne e stasno

Еј недобив одговор.

Не знам зошто мислиш дека 166-ката би тепала, но кога ќе се пружи шанса може да пробаме :) Инаку, зборев дека нема дизели кои може да парираат на навиените 2.0 турбо „косилици“ со по 300 и доста повеќе коњи, кои се спомнуваат и се присутни тука на форумов. Секако, да не зборуваме дека во било кој сегмент тешко кој дизел може да парира на Јаг-от на Едонос.  Гледно од страна, на форумов има многу појаки бензинци од дизели. И во останатиот сегмент на животот е исто ;)
-На форумот НЕМА навиен турбо дизел,а за разлика од форумот низ светот ги има...
-Ако на форумот нема,низ градот Скопје,а и другите градови има ДИЗЕЛ,кој не Че парира туку партали ке летаат од Јаг-от на Едонос...
-Форумот не е никаков репер за технологијата(и нејзиното) достигнување на истата.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #4055 на: 08 Февруари 2013, 23:04:37 pm »
На фоумов моментално стандарт кола без да ја рчка никој, најак е јагот.

Низ градов скопје за секј дизел ќе се најде бензинец кој ќе му го кине гзот. Поготово кога ќе се довршат уште некој проекти, за Македонија ако збориме.

Точно.

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #4056 на: 08 Февруари 2013, 23:07:24 pm »
Не е Јаг-от најдоброто и најсилното на форумот.Има и други,не чепкани послини од него... ;)

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #4057 на: 08 Февруари 2013, 23:08:00 pm »
Дај да видам? Јас неможев да најдам.

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #4058 на: 08 Февруари 2013, 23:09:17 pm »
Побарај.

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #4059 на: 08 Февруари 2013, 23:11:35 pm »
Еј глуп муабет. Ако има дај покажи. Додека немаш приложено против аргумент не ти се важи муабетот. Со што си останува моето кажано.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22281
« Одговори #4060 на: 08 Февруари 2013, 23:12:19 pm »
Uste se diskutira...I don`t fucking believe it...;D

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #4061 на: 08 Февруари 2013, 23:16:24 pm »
Еј глуп муабет. Ако има дај покажи. Додека немаш приложено против аргумент не ти се важи муабетот. Со што си останува моето кажано.

http://forum.carclub.mk/index.php/topic,5992.0.html
ПОБАРАЈ. :)

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #4062 на: 08 Февруари 2013, 23:19:50 pm »
Сум го изумил. Ама не го менува многу муабетот.

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #4063 на: 08 Февруари 2013, 23:21:21 pm »
Тоа дека не го менува муабет кажав погоре,но покажаува дека не си во право за тоа шо водеше инает.

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #4064 на: 08 Февруари 2013, 23:24:03 pm »
Абе не водам јас инат.

Дај да видам? Јас неможев да најдам.

Ти ми викаш барај. Што дабарам кога ти веќе го знаеш кој е. Можеше само Mercedes S600 L Amg V12 Biturbo да пишеш и ќе завршеше муабетот. Затоа реков глуп муабет.