Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2553194 пати)

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4222
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #4035 на: 08 Февруари 2013, 17:42:16 pm »
Разговоров го префрливте на објаснување на децибели?!?!? хааххахахаа на што ве натераа дизелашиве....

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #4036 на: 08 Февруари 2013, 17:50:11 pm »
3dB e двојно зголемување на моќноста на изворот.

103 dB e „двојно зголемување на моќноста на изворот“ од 100 dB?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
« Одговори #4037 на: 08 Февруари 2013, 17:51:04 pm »
Toчно.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #4038 на: 08 Февруари 2013, 17:53:03 pm »
Toчно.

ама чекај... погоре во муабетот се мисли на dB како мерка за субјективната гласност или ја сум грешка?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #4039 на: 08 Февруари 2013, 17:55:56 pm »
Субјективна или не, мерката е таа. Дефинирана си е. Логаритамски однос меѓу две моќности од 10 пати е 10 децибели. Логаритамски однос од 2 пати е 3 децибели.

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
« Одговори #4040 на: 08 Февруари 2013, 19:22:42 pm »
Ох, сеуште нема тука такви дизели кои може да парираат на бензинците од форумов :) косилици или не, често се појавува по некое бедно бензинче со преку 250кс.

Edino  alfa vs alfa 166 vs 156 , jtdm vs ts. Iako mislam deka ke tepa 166 ali ko za proba ne e stasno

Еј недобив одговор.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44964
  • Il Moderatore
« Одговори #4041 на: 08 Февруари 2013, 19:27:39 pm »
Znaci ne si razbral. Vo primerite go nema toa sto go vika simo.

Симо вика Делта торк кај бензинец е поголем од делтаторк кај дизел. Мерц сл65 амг има 1000 (ограничени) торкови, пази сега ова: Од 2200-4200 вртежи!!  А до 5400 вртежи, еве нека има пад од 20% во торкот, па пак има 800 торкови на 5400 вртежи (може и точни да пресметам колку има а можеш и сам са пресметаш). Е па најди ми го тој дизел со 1000 торкови ОД 2200 ДО 4200 вретежи.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #4042 на: 08 Февруари 2013, 19:33:04 pm »
Ако сметаш преку „делта“, тогаш ако си ја ставиш главата во рерна на 200 степени, а нозете во фриз на минус 20, тогаш „делта“ температурата на твоето тело ќе биде 37 степени целзиусови.

П.С. Тој дизел се вика V12TDi.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #4043 на: 08 Февруари 2013, 19:35:12 pm »
Ох, сеуште нема тука такви дизели кои може да парираат на бензинците од форумов :) косилици или не, често се појавува по некое бедно бензинче со преку 250кс.

Edino  alfa vs alfa 166 vs 156 , jtdm vs ts. Iako mislam deka ke tepa 166 ali ko za proba ne e stasno

Еј недобив одговор.

Не знам зошто мислиш дека 166-ката би тепала, но кога ќе се пружи шанса може да пробаме :) Инаку, зборев дека нема дизели кои може да парираат на навиените 2.0 турбо „косилици“ со по 300 и доста повеќе коњи, кои се спомнуваат и се присутни тука на форумов. Секако, да не зборуваме дека во било кој сегмент тешко кој дизел може да парира на Јаг-от на Едонос.  Гледно од страна, на форумов има многу појаки бензинци од дизели. И во останатиот сегмент на животот е исто ;)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
« Одговори #4044 на: 08 Февруари 2013, 19:36:06 pm »
Само да ве потсетам дека моментот кој го натекувате торк на тркала се пренесува преку менувачи и диференцијал па тој е зголемен. Преносните односи на тие менувачи и диференцијали кај бензинец и дизел се различни. Така кој не го мрзи нека пресмета кај реален бензинец и кај реален дизел колку изнесува моментот пренесен на тркало т.е на подлога. Снагата ќе си остане иста и кај двата.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #4045 на: 08 Февруари 2013, 19:41:37 pm »
Ако сметаш преку „делта“, тогаш ако си ја ставиш главата во рерна на 200 степени, а нозете во фриз на минус 20, тогаш „делта“ температурата на твоето тело ќе биде 37 степени целзиусови.

П.С. Тој дизел се вика V12TDi.

Овдека станува збор за нешто што е реално употребливо. Јас нема да бидам реално употреблив со нозете во фриз а главата во рерна. А моторите реално се користат, и торкот реално се искористува.
Секако го прифаќам предизвикот за v12 tdi 1000nm од 1750 до 3250. Сега врати се и прочитај за мерцедесот уште еднаш:

Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #4046 на: 08 Февруари 2013, 19:42:56 pm »
90% од сите овде колите им се за секој ден од кое пола од тоа време се возат што со деца, што со фамилија што со родители или девојка при пензионерски брзини и 90% градска вожња. Да не кажам дека и 90 посто од колите на форумот во гаражата се тешки косилици ( секоја чест на ислучоците) и кога се праи муабет за споредба меѓу дизел и бензин се зборува за снага, торгови, њутн метри, забрзувања и тн. 90% од сите членови кипиле или ќе купат коли со компромис дури и оние спортски оринетираните ако се тенки со финансии а зборуваме небаре сите сме тркачи и возиме дзверови по 500 коња. 90 % од сите што возат растрошни бензинци помислиле барем еднаш во животот "ех да имав дизелче за секој ден" а 90% од оние што возат дизели посакале барем еднаш да седнат во некој спортски мрсен бензинец турбаш да почуствуваат вистински наплив на адреналин.

ЗАТОА ЛАГЗАМ НЕ ТУКУ АЗДИСУЈТЕ! ;D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #4047 на: 08 Февруари 2013, 20:01:21 pm »
@Simo, што да прочитам за мерцедсот? Ќе ти речам најди ми бензинец кој ќе извади 1000Нм при 1750-3500, или најди ми дизел кој ќе вади 190Нм од 7300-8900...

Што би покажало тоа незнам. Нормалнно дека тој мерцедес има еден од најдобрите бензнини на планетава. Исто како и В12 кој нажалост не се монтира во Фетон на пример, туку само В10 ТДи. Но сега ја извадија силата на В10ТДи од В6 ТДи 3.0. Значи утре ќе има и помал В12 со таа сила.

Во реални услови се знае што се користи. Или барем за различни луше различно. Ама кола без торк, го нема чувството на моќ, чувството на бруталност - го нема. И тоа го тврдам одговорно. Ем и силтата не им е практично искористлива. И кај бензинец и кај дизел.

Ако пак отидеме на нераалните услови, јас пре би сакал електромотор со 1000Нм од 0 обртаи па нагоре. Или колку и да се Нм ако дозволат, во секоја брзина, и во секој момент при притисок на педалата за гас до крајот - да зашлајфаат задните трката (под 80кмч), тоа е соодветен мотор.

Идеалното се знае што е. Ама мора да ни ги исцедат парите до даска, за да почнат да го произведат.

1. Фјул сел со 2 х 100кс електромотори на задните тркала. Со голема цена.
2. Турбо дизел полугенератор од 90кс на предни тркала, и 2х80кс електромотори назад. Со прифатлива цена.
3. Турбо дизел со интегриран елетромотор и генератор (Insight) 100кс+100кс. Со ниска цена.
4. Хонда Инсајт LPG Plug-In. Без резервоар за бензин, туку на негово место LPG. (120кс+60кс) Изводливо сега и денес, за ич пари.

Како што се гледа, во ниедно од сценариата не се забележува двигател на бензин.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34464
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #4048 на: 08 Февруари 2013, 20:06:02 pm »
Дечки мили-мечки. Ај доста серете дека бензинецот имал снага само на хартија. Денес ме возеа со новото BMW 535i низ гостивар и Гостивар-Тетово-Гостивар. Да видите бензинец каков торк вади на 2000 рпм од кои крцка кичма. Човеков вика пред тоа имал Мерцедес S 420 CDI вика нема ни пола снага како BMW-то.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #4049 на: 08 Февруари 2013, 20:13:47 pm »
@Deni, затоа ти викам, дека бензинците не се слаби во торк-от, кога ќе се земе целиот ранг на искористив вртежен момент. Еве и 2.0 тс од старичкиве алфи-косилици има 85-90% од торкот веќе при 1900 вртежи (ако баш инсистираш ќе го најдам тој податок баш прецизно) а 100% од макс торк при 4300 вртежи (и потоа пак околу 85% при 6000 вртежи). Не може да кажеш дека тој мотор нема торк. Има, и е добро распореден. Иако МАКСИМУМОТ на кривата е 2/3 од соодветно јак дизел, ВКУПНИОТ торк е ист ако не и поголем. можеби нема да ти створи таков притисок на вратните пршлени како дизелот, но ќе ти створи притисок со подолго времетрање. Тоа е факт! А да не зборувам за 3.2 V6, каде торкот расте заедно со вртежите. Кое е па тоа чуство, да те напиња се` поише и поише како се креваат вртежите. Ух!
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!