@Simo, што да прочитам за мерцедсот? Ќе ти речам најди ми бензинец кој ќе извади 1000Нм при 1750-3500, или најди ми дизел кој ќе вади 190Нм од 7300-8900...
Што би покажало тоа незнам. Нормалнно дека тој мерцедес има еден од најдобрите бензнини на планетава. Исто како и В12 кој нажалост не се монтира во Фетон на пример, туку само В10 ТДи. Но сега ја извадија силата на В10ТДи од В6 ТДи 3.0. Значи утре ќе има и помал В12 со таа сила.
Во реални услови се знае што се користи. Или барем за различни луше различно. Ама кола без торк, го нема чувството на моќ, чувството на бруталност - го нема. И тоа го тврдам одговорно. Ем и силтата не им е практично искористлива. И кај бензинец и кај дизел.
Ако пак отидеме на нераалните услови, јас пре би сакал електромотор со 1000Нм од 0 обртаи па нагоре. Или колку и да се Нм ако дозволат, во секоја брзина, и во секој момент при притисок на педалата за гас до крајот - да зашлајфаат задните трката (под 80кмч), тоа е соодветен мотор.
Идеалното се знае што е. Ама мора да ни ги исцедат парите до даска, за да почнат да го произведат.
1. Фјул сел со 2 х 100кс електромотори на задните тркала. Со голема цена.
2. Турбо дизел полугенератор од 90кс на предни тркала, и 2х80кс електромотори назад. Со прифатлива цена.
3. Турбо дизел со интегриран елетромотор и генератор (Insight) 100кс+100кс. Со ниска цена.
4. Хонда Инсајт LPG Plug-In. Без резервоар за бензин, туку на негово место LPG. (120кс+60кс) Изводливо сега и денес, за ич пари.
Како што се гледа, во ниедно од сценариата не се забележува двигател на бензин.