Зошто се противиш? Дека не ти одговара споредбата?
боже ме сачувај што ме рачунаш ти мене?
Турбото е многу „промелива категорија“. може мнооогу да го зголеми волуменот на внесено гориво, а може и не толку многу. Имаш турбо дизел од 1.9 со 90кс, исто така и турбо дизел 1.9л, со 180-90 кс од иста кубикажа. Ете толку може да промени турбото.
џизс симо
секој мотор е онолку јак колку што може да усмука воздух во единица време.
- бензинецот може да се разврти на многу вртежи, па затоа и многу ваздух ќе усмука.
- дизелот не може да се разврти над 4500-5000, па за да биде фер споредбата мураме со турбо насилно да бутаме воздух и да зголемиме кубикажа, па на крај вкупното количество усмукан ваздух да биде споредливо со бензинец што се врти на 8000
- ако имаме ванкелов мотор, тој развива толку многу вртежи што веќе и 1.3 литри ќе посмукаат слично вкупно количество воздух како и претходните двајца. помалата зафатнина просто ќе се „повтори“ повеќе пати во единица време
значи, три различни видови мотори - три различни кубикажи за исто посмукан воздух.
Што мислиш, зашто rx8 се натпреварува во иста класа со класични ото мотори од 2-3 литри?
затоа што се иста класа, и покрај тоа што rx8 е само 1.3 литри. „Иста класа“ отприлика значи „исто посмукан воздух“
затоа, ве молам повише да не споредуваме 2.0 тб вс 2.0 тд пошто е глупо. sorry