Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2550944 пати)

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #1725 на: 27 Јули 2012, 16:04:33 pm »
Па и „вие“ сте се фатиле (најчесто) да споредувате т-дизел со обичен бензинец, и така иде тоа... Башка ја ептен сум го јадел, мене обичен бензинец ми е... А не е ни VTEC, нити 4.2 литра V8, ни бутур... Не знам како ќе го преживеам утрешниот ден...

За воља на вистината, ти живееш во сам центар на Скопје и ставаш гориво еднаш на два месеци, па и не си баш некој релевантен пример. :)

Како и 90% од луѓево. Така ли? :)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #1726 на: 27 Јули 2012, 16:07:31 pm »
Па и „вие“ сте се фатиле (најчесто) да споредувате т-дизел со обичен бензинец, и така иде тоа... Башка ја ептен сум го јадел, мене обичен бензинец ми е... А не е ни VTEC, нити 4.2 литра V8, ни бутур... Не знам како ќе го преживеам утрешниот ден...

За воља на вистината, ти живееш во сам центар на Скопје и ставаш гориво еднаш на два месеци, па и не си баш некој релевантен пример. :)

Не е битно каде живеам и колку често ставам гориво.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #1727 на: 27 Јули 2012, 16:08:38 pm »
Па и „вие“ сте се фатиле (најчесто) да споредувате т-дизел со обичен бензинец

Ако споредуваме мотори со иста кубикажа (на што се противам) тогаш дизелот мора да биде турбо, а бензинецот атмосферец.

Па тогаш да споредуваме исто нм со исто нм? Па каков сака бензин нек биде и плин може.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #1728 на: 27 Јули 2012, 16:10:36 pm »

Ако споредуваме мотори со иста кубикажа (на што се противам) тогаш дизелот мора да биде турбо, а бензинецот атмосферец.

Па тогаш да споредуваме исто нм со исто нм? Па каков сака бензин нек биде и плин може.

Мислиш на максималните нм?

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #1729 на: 27 Јули 2012, 16:11:55 pm »
Мислам.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1730 на: 27 Јули 2012, 16:19:37 pm »
Во вој клип Џереми убаво ги опишува предностите на дизелчето а БЕЗ при тоа да ја спомне потрошувачката (ќе ја спомне дури на крај):

http://www.youtube.com/watch?v=8OEdx8dOgUw

Изгледа слабо пратиш Топ Геар, никад не тестираат дизел. за нив тоа е говно омотано лименом фолијом ;D ;D ;D

LP, пиши жиро сметка да ти пуштам некој денар за авторски права ;D

ovoj pat ti e gratis

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1731 на: 27 Јули 2012, 16:26:24 pm »
1.9 > 1.4 зарем не?

tebe cuore rodnina da ne ti e?

;D

Ајде да споредиме саксо 1.1 и саксо 1.5 д. Да видиме кое колку иде, како се однесува по кривини, и кое помалку бучи.

slobodno. imaat ista moknost. kaj sakas.

А да, и еден друг податок, кога сме кај ниските вртежи, 1.4 атм. од стило има 90-тина % од обртниот момент веќе на 2000 вртежи, ако  не веруваш ќе го најдам и тој податок.

Stilo 1.4 6 speed e mrtva masina. Kaj saka neka mu se njutnite.

Дизел само за орање, економичен е ;)

Aaa djidji, sakas ti trka so Xsara hdi 90. Edna kosilica so 144 ks go krkase veke ;D

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #1732 на: 27 Јули 2012, 16:39:08 pm »
Да, ама на 100 метри ;) Башка ТУРБО е и 2000 ccm ... Ќе се повторам :

Audi A4 2.0 TFSI Multitronic 211KS, 350/1500 Nm, 6.9 s 0-100 km/h, 240 max speed, 6 l/100 prosek
Audi A4 2.0 TDI 177KS, 380/1750 Nm, 8.2 s 0-100 km/h, 230 max speed, 4.6 l/100 prosek  

или

1.8TFSI     170ks     320/1400     8.1s     230km/h      5.7 l/100
2.0TDI       143ks     320/1750     9.2s     216km/h      4.5 l/100

Батали ти filipv што сака да дигне тензии на форумов, меша баби и жаби и незнае што со што да спореди :D

Во Канада се глупи - све бензинци возат. А бе никој нејќе да признае дека сме сиромаштија и само на штедење мислиме. Каков мерак бе какви глупости, како баба ми размислуваме ...

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1733 на: 27 Јули 2012, 16:47:40 pm »
Е добро де и Сеат со Леон TDi беше 2 пати шампион, и Ауди плеска газиња со дизел на Ле Ман. Никој не вика дека не чини.
Само викаме дека бензинот повеќе чини ;D

Ne samo sto HDI i TDI pobeduvaat so 100 ks pomalku od kosilicite, tuku unistuvaat se pred sebe. Najsilnite benzinci se 20 kruga NAZAD

Слушам маалски муабети деновиве: "Сега е време на дизел возилата"......ЛОЛ до кога бе со овие глупости..

Gluposti. Vremeto e dojdeno pred 20 godini

Abe sto korist od anketava. Spostvenicite na kosilici so PLIN, glasaat za turbo benzinec.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #1734 на: 27 Јули 2012, 16:51:53 pm »
Во Канада се глупи - све бензинци возат.

во канада бензинот и дизелот се горе-долу иста цена (дизелот е за нијанса поскап) па така и нема голема оправданост за повисоката набавна цена per hp на дизел моторот. Поише им се исплати бензинец (за некои и само некои примени, како на пр патники возила)

во европа е друга ситуацијата, а полека се мења и во америка, русија, кина, индија... во однос на дизел моторите, остатокот од светот каска позади европа

Отсутен deanMKD

• Редовен
  • Пораки: 1330
« Одговори #1735 на: 27 Јули 2012, 16:53:31 pm »
ЛП велиш разорна моќ имаат овие дизеливе...Дачи си свесен што правиш муабет ти..? Велиш дека HDI од 100 коња е побрза од TB од 200  коња...Некој ги смешал апчињата изгледа денеска...:D Со 200 коња и твојот HDI и ти ке летате и пелената ке ти биде мокра...:D :D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44961
  • Il Moderatore
« Одговори #1736 на: 27 Јули 2012, 17:14:27 pm »

Да повторам, не сум зилот, не ми тече нафта или бензин во вените. Едноставно, мојот прв дизел е прекрасно машинче (1.9 јтд). Во моментов, не гледам добра причина зошто би го менувал. Побрз е од она што реално ми треба. Економичен е. Бензинец за слична цена веројатно ќе има 10-20 посто подобри перформанси за забрзување и крајна брзина, но потрошувачката при тој режим на работа ми е неприфатлива, и веројатно на повеќето, освен за трки или ретки моменти на задоволство.
Ти уште дужиш некоја „трка“ со  соодветен бензинец, ако добро се сеќавам :P

Зошто се противиш? Дека не ти одговара споредбата? Турбото е многу „промелива категорија“. може мнооогу да го зголеми волуменот на внесено гориво, а може и не толку многу. Имаш турбо дизел од 1.9 со 90кс, исто така и турбо дизел 1.9л, со 180-90 кс од иста кубикажа. Ете толку може да промени турбото.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #1737 на: 27 Јули 2012, 17:36:32 pm »
Па тоа е целата поента на турбото што некој не ја разбира.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #1738 на: 27 Јули 2012, 18:23:20 pm »
Зошто се противиш? Дека не ти одговара споредбата?

боже ме сачувај што ме рачунаш ти мене?

Турбото е многу „промелива категорија“. може мнооогу да го зголеми волуменот на внесено гориво, а може и не толку многу. Имаш турбо дизел од 1.9 со 90кс, исто така и турбо дизел 1.9л, со 180-90 кс од иста кубикажа. Ете толку може да промени турбото.

џизс симо

секој мотор е онолку јак колку што може да усмука воздух во единица време.

- бензинецот може да се разврти на многу вртежи, па затоа и многу ваздух ќе усмука.

- дизелот не може да се разврти над 4500-5000, па за да биде фер споредбата мураме со турбо насилно да бутаме воздух и да зголемиме кубикажа, па на крај вкупното количество усмукан ваздух да биде споредливо со бензинец што се врти на 8000

- ако имаме ванкелов мотор, тој развива толку многу вртежи што веќе и 1.3 литри ќе посмукаат слично вкупно количество воздух како и претходните двајца. помалата зафатнина просто ќе се „повтори“ повеќе пати во единица време

значи, три различни видови мотори - три различни кубикажи за исто посмукан воздух.

Што мислиш, зашто rx8 се натпреварува во иста класа со класични ото мотори од 2-3 литри? затоа што се иста класа, и покрај тоа што rx8 е само 1.3 литри. „Иста класа“ отприлика значи „исто посмукан воздух“

затоа, ве молам повише да не споредуваме 2.0 тб вс 2.0 тд пошто е глупо. sorry

Отсутен VTR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 733
« Одговори #1739 на: 27 Јули 2012, 18:34:03 pm »
Самиот принцип на работа на Ванкеловиот мотор е мноооогу различен од ото и дизелот, правиме споредба на мотори кои транслаторното движење на клипот го претрварат во ротационо на радалицата :) така да не мешај баби и жаби ;)