Гласање

Choose your destiny!

Бензин
239 (58.3%)
Дизел
171 (41.7%)

Вкупно гласови: 410

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 1924024 пати)

Отсутен Prcot

• Сениор
  • Пораки: 3465
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #1470 на: 26 Јули 2012, 13:53:57 pm »
:) Прч сега ќе части низ маало а не е свесен ЛП колу мрази Рено :D
И за частење е, бидејќи сите се заслепени од ерата на Фолксваген :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1471 на: 26 Јули 2012, 13:55:16 pm »
Во овој динамичен свет денес, најспоро се менува свеста на човекот.
Легендарец

:) Прч сега ќе части низ маало а не е свесен ЛП колу мрази Рено :D
И за частење е, бидејќи сите се заслепени од ерата на Фолксваген :)

Не се сите.

Присутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3040
« Одговори #1472 на: 26 Јули 2012, 13:56:36 pm »
Kako i da gledas, TB ispolnuva poveke kriteriumi od TD

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #1473 на: 26 Јули 2012, 13:58:25 pm »
Да не се појавеа CR дизелите, со нивните предности, уште светов ќе се „жилавеше“ со Н/А бензинци :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1474 на: 26 Јули 2012, 13:58:51 pm »
BMW, 20d од 2002 нагоре (со common rail систем) да не грешиме душа со постарите. Мислам не се лоши и тие, ама откако ставија common rail, според мене се 3 пати подобри. Посебно 330d (6 цил во ред), е според мене можеби и најдобриот дизел до сега со кој сум се сретнал.
najdmi mi zdrav primerok

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #1475 на: 26 Јули 2012, 14:04:01 pm »

не сите критериуми подеднакво „тежат“. Критериумот „ефикасност“ тежи многу повеќе од критериумот „звук“.

Отсутен ZokiPet

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 332
« Одговори #1476 на: 26 Јули 2012, 14:04:11 pm »
BMW, 20d од 2002 нагоре (со common rail систем) да не грешиме душа со постарите. Мислам не се лоши и тие, ама откако ставија common rail, според мене се 3 пати подобри. Посебно 330d (6 цил во ред), е според мене можеби и најдобриот дизел до сега со кој сум се сретнал.
najdmi mi zdrav primerok

До која цена сакаш?

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20665
« Одговори #1477 на: 26 Јули 2012, 14:06:15 pm »

не сите критериуми подеднакво „тежат“. За мене, критериумот „ефикасност“ тежи многу повеќе од критериумот „звук“.

Си земав за право малце да те корегирам.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5726
« Одговори #1478 на: 26 Јули 2012, 14:07:24 pm »
licno ne bi menuval dizel, i da imam mnogu kes bi zel nekoj 3.0 tdi.... mi se sviga predenjeto na motorot i zvukot na turbinceto bez bucava a da ne zborime za malata potrosuvacka....

chlinki spodeli ja impresijata od boriceto  ;D ;D ;D ;D  ;)

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #1479 на: 26 Јули 2012, 14:07:55 pm »
Koga bi imale kvalitetna nafta, megu TB pod 2000 cm3 i TD bi izbral TD.
Od 2000 cm pa nagore..ehehe..se e jasno..;D

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1480 на: 26 Јули 2012, 14:13:00 pm »
najdmi mi zdrav primerok

До која цена сакаш?

Prodavas?

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Присутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3040
« Одговори #1481 на: 26 Јули 2012, 14:13:11 pm »
Eden kriterium...
Da ima fudbalska utakmica megju TB i TD rezultatot ke bese 5-1 ili aj neka bide 5-2 za TB...efikasen e dizelot 1 sut i megju noze 2 se racuna :D:D:D Se zezam...
Ti go gledas TD od eden aspekt, na potrosuvacka, t.e. da go vozis samo niz grad... poveke pravi merak (barem mene) da vozam na otvoren pat, na krivini, mi doaga kako zabava... da cujam motorot kako raboti, kako se procistuva, a ne da me zalepi za sediste od patarina do 3ta brzina...
EDIT: ama temava e ako dobro sfativ koj e podobar motor megju TB i TD, a ne mene i tebe koj poveke ni odgovara

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #1482 на: 26 Јули 2012, 14:13:50 pm »

najdmi mi zdrav primerok
За 330d? Има здрави. Другарче мое вози здраво 330xd touring.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен ZokiPet

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 332
« Одговори #1483 на: 26 Јули 2012, 14:24:04 pm »
najdmi mi zdrav primerok

До која цена сакаш?

Prodavas?

Не, не продавам, ама ако си заинтересиран, можам да ти помогнам.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6614
« Одговори #1484 на: 26 Јули 2012, 14:28:19 pm »
И да за крај, штом има толку субјективни мислења, па еве и ја ке повторам, би одбрал дизел, па макар бил и голф 1 со 1.6д мотор
Јас баш заради заради звукот на голф 1 со 1.6д ги замразив сите дизели. Сеуште ми е ноќна мора од детство заради еден комшија кој секое утро го грееше по половина саат во место - го слушав и пцуев на секој такт на палење.
Сепак би дал и јас мал придонес на моментално најразгорената тема на форумов.
Лично преферирам бензин, но немам ништо против добар дизел од последните генерации. Ме воодушеви култивираноста во работата 2.0д на BMW и ми ги раскрши некои од стереотипите за дизелите. Сепак мојата годишна километража не оправдува набавка на дизел возило за да толку ми биде пресудно. Моментално сум среќен со бензин, па ако разликата во цена при набавка и одржување ми се покрие низ експлоатација исто среќен би бил и со дизел.
Одамна помина времето на „црвената“ нафта, па денес 100-150 ден разлика на 100км некако и не ми баш убедливо наспроти кешот при набавката. Напротив, многу повеќе се губи во пад на вредноста на возилото и од дуплирање на вредноста на горивата последниве години и приближување на цената на дизелот со бензинот, ама овде тоа никој не го спомнува.

Мене па напротив баш ми е интересен звукот на постарите дизели кога работат во место, т.н такатакатакактакак звук :)
За тоа дека не ти било убедливо разликата од 100 до 150 ден на 100 км, епа ај да те прашам, до Љубљана имаш 2000 км во двата правци. Ете да речеме разликата е 100 ден, ти до љубљана и назад би заштедил 2000 денари (ете ти ги патарините да си ги платиш).
Второ, ако тоа постојано го правиш, пресметај на годишно ниво колку би фрлил пари непотребно само заради твојата логика ''не звучело убедливо разликата од 100 денари на 100 км'', мислам ти се молам, убаво си има пословица, зрно по зрно погача, така и ова, 100 по 100, оп на годишно ниво си загубил одмор. Мислам ме разбра со сакам да ти кажам