Ох леле, видеото се нарекува CHECK SHEET! Доколку има некаква си фабричка мана ти си толку наивен да мислиш дека Тојота ќе објавува видео на јутуб и ќе го праќа на сервиси? Мислам луѓе дај малце мислете пред да напишете.
Ова е стандардна процедура која се следи во случај на потрошувачка на уље или зголемено ниво на уље кога ја носиш на дијагностика во официјален сервис. Процедурата е иста и за Тојота, Цитроен, Опел, ВАГ и сите останати марки. На некого му текнало да објави видео материјал за конкретен мотор и објасни каква е процедурата. Овдека нема никакво признавање на грешка, демек фабричка е грешка и 1.4 на Тојота трошел уље.
Во упатство во било која кола имаш дел за потрошувачка на уље и која е нормалната граница.
Не.
1. Видеото не се нарекува check sheet, туку TSB (Technical Service Bulletins, or TSBs, are recommended procedures for repairing vehicles. They are a form of diagnosis. Not to be confused with recalls,
a TSB is issued by a vehicle manufacturer when there are several occurrences of an unanticipated problem.) Во описот на видеото како и во самото видео го пишува серискиот број на TSB-то кој можеш да го изгуглаш и да видиш детално за што станува збор. Check sheet e само дел од TSB.
2. Станува збор за нов мотор кој има неколку маани: троши премногу уље, се качува нивото на уље или се пали сијаличка за запушен DPF. Затоа Toyota го изработила и испратила ова TSB до сите официјални сервиси на Toyota.
3. Toyota не го објавила видеото на Youtube туку некој несовесен сервисер кој имал пристап до истото (leaked video).
4. Можно е секоја кола да троши уље, но не до тој степен каде што ти треба да дотураш меѓу сервиси, тоа значи дека има некој проблем, затоа се пристапува кон стандардна процедура на издавање TSB и се проверуваат сите проблематични делови поврзани со конкретниот проблем (карики, dpf, egr....).
5. Јас не измислувам ништо туку споделувам информација која може да му помогне на некој.
Бонус: Еве го и искуството на близок пријател кој има 2008ма Auris 1.4 d4d купен нов во салон и го има истиов проблем. Ја однесе колата во официјален сервис на Toyota му рекоа дека ја средиле за што плати околу 300е ако добро се сеќавам, но проблемот е сеуште присутен, 2-3 пати годишно мора да дотура уље. Прашувавме и по други независни сервиси и баравме решение на интернет па искочи дека е цела серија фалична, не мора да значи дека секоја единица ќе троши, но често се јавува истиот проблем кај таа генерација. За ова имав негде напишано поопширно на форумов, не ми текнува каде.
Нема потреба да се возбудуваш, прогуглај и ќе видиш за што зборувам, има стотици теми отворени баш за овој проблем по форуми. Затоа сме сите тука, покрај дружењето, главна поента на форумот за коли е да се едуцираме и да си помогнеме со споделување совети и искуства.