Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2535371 пати)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #6675 на: 25 Април 2013, 21:40:36 pm »
конверзија? не е потребна конверзија на моторот... терминот конверзија е грешно употребен тука... лпг уредот се додава на постоечкиот, инаку начелно бензинецот и понатака си е бензинец со не променети карактеристики...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #6676 на: 25 Април 2013, 21:46:46 pm »
Нека е и погрешно употребена, ама потребно ти е атест за да го возиш возилото. А се менува електричното коло за инџектори и ламбда сонда, се додава нова електроника за лпг дизните, се додава нова инсталација за плин, нов резервоар. Се буши главата за пупки да се наместат за инџекторите, некои дури и додтано подмачкување на вентили. Не знам како се нарекуваат овие интевенции врз моторот. Секако карактеристиките се изменети, има помалку снага поради тоа што LPG/CNG се вбризгува во гасовита форма, за разлика од бензинот кој се вбризгува во течна форма. Моторот и палењето се подесени за бензин, не за LPG, ако ти го искористиш фактот дека LPG-то има преку 100 октани, може палењето да го подесиш многу поефикасно за LPG. Така да, штом не е нативно гориво за моторот, туку е извршена (како сакаш наречи ја) конверзија, не е исто. Мора да се согласиш. Иако загубите во снага се многу мали, сепак постојат. А  да не зборуваме за варијациите во квалитетот на горивото и односот на пропан/бутан во LPG...
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #6677 на: 25 Април 2013, 21:50:23 pm »
Ако те сватив добро. После монтирањето плин колата нема исто да работи на бензин?

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #6678 на: 25 Април 2013, 21:55:57 pm »
Ако те сватив добро. После монтирањето плин колата нема исто да работи на бензин?

не го кажа тоа... кажа друго нешто ама денов ми помина во натегање со некои луге, па нема да го правам и тоа на форумов...

симо.... тоа што треба атест е закон некој заради ЗАШТИТА на лугето...  и плинот е додаден а возилото не е конвертирано. и вуфер во кола додаваш а не го конвертираш возилото... и ксенон додаваш и магленки додаваш... не е тоа конвертирање или конверзија на возилото...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #6679 на: 25 Април 2013, 22:05:03 pm »
Не, не. Зборувам за тоа дека конверзијата на плин не ги подобрува перформансите на моторот. Не е нативно подесен да работи на плин. Кога би бил така подесен (како што е случај со некои фабрички инсталации, поготово кај турбо-бензинци), тогаш нема да има загуби во снагата.

@Onak, нема што да се натегаме, ако го штелнеш ти возилото за да има палење ко` за LPG, да му ја зголемиш компресијата ко` што може да поднесе LPG, има да оди подобро и да троши исто или помалку. Тоа е јасно. Но, 99,9% од колите конвертирани на плин, се конвертирани од економски причини и со вкалкулирано намалена снага од неколку %. Колку појак мотор, толку помалку се приметува загубата, но постои.  Нема дополнително да ја по*еруваме темата затоа што може да се преправи моторот да вози на друг енергенс. Дизел вс Бензин. Fight goes on! :)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #6680 на: 25 Април 2013, 22:05:54 pm »
Tuku sto natociv vo na zenatami kosilicata kako po obicaj do gore. 470 kilometri so 36,4 litri benzin vo 1.2 kosilica so skoro 80 magarinja. Prosek 7,7 litri. Tivko motorce zueeeeeee prosto prede. Uzivanje maksimalno, butni me da kinisam, prosto da si go izdrkash. Smetka 2900 denari (sliki za neverni Tomi utre od komp da ne se maltretiram od telefon) za koi sto pari mozev da pominam skoro 700 kilometri vo ton i pol tezok dizel so 150 konji i da se iznauzivam vo performansite sto gi pruza. So, all of you with atmo kosilici, enjoy you ride ! Da ti se poseram u keifot !

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #6681 на: 25 Април 2013, 22:07:33 pm »
Одлична потрошувачка ко` за градска вожња. Дури и некои дизелаши ќе ти позавидат :)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #6682 на: 25 Април 2013, 22:11:21 pm »
Поготово атмосверските со иста коњажа :)

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #6683 на: 25 Април 2013, 22:11:58 pm »
Da prekrasno no mozebi za astra ili golf a ne za sporet od Opel !

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4591
« Одговори #6684 на: 25 Април 2013, 22:14:39 pm »
а да укључиме ако не во мерењето и ремап на турбо дизелите,дали и тогаш се „супериорни“ бензинците,те турбо бензинците?

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #6685 на: 25 Април 2013, 22:15:59 pm »
Да. Т  бензинците се во предност

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #6686 на: 25 Април 2013, 22:17:31 pm »
Ficomk, а ремап на турбобензинци? Си помислил некад чисто онака хипотетички дека и тоа постои?  Погледни само како изгледа тоа кај 1.8 моторче - речиси косилица:

http://www.smchiptuning.com/3856/alfa-romeo-giulietta-1.8-tbi-235
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен ficomk

• Сениор
« Одговори #6687 на: 25 Април 2013, 22:22:41 pm »
плин и ремап колку кошта на бензинец,а колку кошта ремап на дизел?ме мрзеше да цитирам постови од погоре како тоа бензинците на плин им го кинеле гзот на турбодизелите у цена по километар и перформанси и што уште не

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #6688 на: 25 Април 2013, 22:25:30 pm »
Еве, нека кошта и 2000е, Тогаш евентуално би се изедначиле во почетна цена дизелаш и бензинец. И од тој момет почнува кинење г`зои :)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен ficomk

• Сениор
« Одговори #6689 на: 25 Април 2013, 22:28:46 pm »
за да не зборам на памет,мора прво да го пробам 1.4 TSI моторот и неговото однесување у реални ситуации па да речам да ова кине маме ебава,а не е скапо.