Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2531200 пати)

Отсутен Nikola X

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 312
  • It is what it is and that is it :)
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #6705 на: 26 Април 2013, 01:38:13 am »
Ама децибел е логаритамска единица, така да тоа и не е така мала разлика...
Секој наредни 10 децибели увото ги регистрира како скоро дупло погласно.

Фигуративно беше кажано не буквално, пак го цепкате влакното...

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9214
« Одговори #6706 на: 26 Април 2013, 01:45:53 am »
@nikola x

возење дизел со 70 коња било ќеиф,те молам седни во некој така помоќен бензинец па прави споредба

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #6707 на: 26 Април 2013, 02:18:03 am »
За плинот кажав дека е поекономичен а исто така кажав зошто лично не би користел...

50% од луѓево тука што не признаваат дизел е пошо никогаш немаат возено дизел подолго време (своја кола), а другите 50% се тешат од кога се заебале и земале бензинец со глупи аргументи како: Дизелот е по бучен за 5 Db од бензинецот...

Сите тие што ги браните бензинците (без плин) очигледно не го знаете ќејфот на влагање во кола и возење без замарање за потрошња и рпм и притоа проаѓајќи повеќе километри него косиличар што ја гаси на секој семафор пошо стрелката за бензин побрзо му паѓа него што обртајите му растат...

а ти бе пиле трено, колку бензинци си возел? ниеден? под терминот “возел“ не подразбирам ден-два или недела, туку си ги имал во свое власништво, и си ги имал на експлоатирање на подолг временски период...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #6708 на: 26 Април 2013, 08:25:51 am »
Сите тие што ги браните бензинците (без плин) очигледно не го знаете ќејфот на влагање во кола и возење без замарање за потрошња и рпм и притоа проаѓајќи повеќе километри него косиличар што ја гаси на секој семафор пошо стрелката за бензин побрзо му паѓа него што обртајите му растат...

Ова е една од најпатетичните работи што сум ги прочитал (а имало мнооооогу „потенцијали“), од почетокот на постоењето на форумов, па наваму.

Да возиш 3.0 TDI во Audi, ајде де, цепај се, ама со 1.4 троцилиндраш у Поло, муабетов ти е пување до бесвест.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #6709 на: 26 Април 2013, 08:43:18 am »
Да возиш 3.0 TDI во Audi, ајде де, цепај се, ама со 1.4 троцилиндраш у Поло, муабетов ти е пување до бесвест.

Но, истото важи и за бензинашите у овој тред, не?

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #6710 на: 26 Април 2013, 08:56:50 am »

Но, истото важи и за бензинашите у овој тред, не?

Не баш... Ја не видов некој бензинаш да се пува на овој начин... Сите у глобала викаат дека им е по нивна лична преференца да возат на бензин, и дека модерните бензинци не заостануваат многу зад модерните дизели во поглед на потрошувачка. И аман да, дизелите се поекономични, нема потреба да се тупи веќе за тоа.

1 болд: пување до бесвест. Некои од нас влегле во многу многу многу коли, со многу многу многу различни агрегати, и знаат што им прави ќеф, а што не. Конкретно, 2.0 TDI во Passat (2008), прави мерак на отворено! Низ град е неприфатливо бучен. Пази, збориме за модерен дизел, во солидна семејна лимузина со висока ставка на опременост. Тоа дека „не се познава дека е дизел“, можда, само кај премиум производителите (Audi, BMW, Mercedes). 1.4 TDI е многу далеку од горенаведените производители.

2 болд: ако имаш бројчаник и е преку 60 секунди, зашто да не изгасиш кола? Рестартирањето нема да ти одземе многу ресурси, а ќе бидеш природа-френдли. Битна работа во урбаните градски средини, особено во Скопје, каде што две ретардирани грмушки не оставија на раат.

3 болд: вишак „ј“, башка тешка глупост.

Мада, не знам зашо се замарам... Треба да ја скокам темава, ми ги затвара чакрите. Тешки глупости се имаат изнатресено, не може чоек крај да им фати...
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #6711 на: 26 Април 2013, 09:16:21 am »
Секој наредни 3 децибели увото ги регистрира како скоро дупло погласно.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #6712 на: 26 Април 2013, 09:18:31 am »
Секој наредни 3 децибели увото ги регистрира како скоро дупло погласно.

+3 dB = дупло поголема субјективна гласност = 10 пати поголема акустичка енергија

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #6713 на: 26 Април 2013, 09:18:49 am »
@Nikola X
Јас од тебе не прочитав ниту една валидна причина зошто ти не би возел плин. Се што напиша е тролање од предрасуди без тронка искуство и без тронка теоретска поткованост за дискусиите(т.е. расправиите) во кои влегуваш.

Сигурен сум дека имам извозено бар 3 пати повеќе km со дизел возила отколку што ти имаш возено и те возеле заедно на било какво превозно средство почнувајќи од количка кога си бил бебе, па точак, па кајче, па се до автобус.

Воедно меѓу останатите возила, возам и ист како твојот трактор (со истиот мотор PD 1.4TDI трицилиндраш) и со него имам поминато над 60.000km во изминативе 5 години. Можам докторска дисертација да напишам за него. Од сите дизел возила на тркала со кои сум имал контакт(не само кои сум ги возел), единствено камионче ТАМ со дупнат ауспух е погласно од твоето Поло. Друго нема. Сигурно зимно време го паркираш оддалечено на 100m од најблискиот објект затоа што во спротивно сабајле кога ќе го палаш на сите ќе им ги испукаш прозорите. :D А и палењето сигурно го правиш со звучно-изолациони слушалки какви што се корисат во пиланите. :D А ако дадеш малку повеќе гас сабајлечки, тие зад тебе покрај тоа што ќе ги оглувиш ќе им прее*еш и дишни патишта и сетила за вкус и мирис. :D

И кога веќе се фатив за тоа што го возиш и се крстиш во него...неможам а да не спомнам каква канта од возило е и тоа најверојатно благодарение на „тивкиот и мирен“ дизел мотор од чии „мали“ вибрации цела пластикарија од ентериерот крцка и тропка...Сигурно до сега ти пукнало цревцето за довод на нафта и те оставило некаде на пат, а по поправката целата кабина ти копала на нафта минимум два месеци...Останатите недостатоци како никаквите кочници (југо подобро кочи од него) ќе ги сметам како недостаток на производителот, а не на дизел моторот...

Знаеш зошто возам иста како твојата канта? Затоа што морам, а не затоа што сакам. Затоа прекини да се пуваш ко да возиш Мерцедес S класа. Добар дел од луѓето со кои се допишуваш на темава извозеле повеќе отколку што можеш да замислиш различни возила со секакви мотори и не зборат на памет како тебе.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #6714 на: 26 Април 2013, 09:20:48 am »
Добар дел од луѓето со кои се допишуваш на темава извозеле повеќе отколку што можеш да замислиш различни возила со секакви мотори и не зборат на памет како тебе.

Но, дел од тие луѓе сепак преферираат дизели без оглед на потрошувачката. Како тоа?

(гледам дека често користиш ad hominem напади, кога предмет на твојата критика е човекот кој го изнесува ставот, а не самиот став. Немој.)

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #6715 на: 26 Април 2013, 09:25:36 am »
Не разбирам што е ad hominem, ама понекогаш кога некој спомнува искуство како возач на 20 години возраст, смешно е во најмала мерка. Гојдо е во право. И за преферирањето, за вкусови не се разговара ми се чини.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6716 на: 26 Април 2013, 09:29:52 am »
Јас мислев дека јас сум грешка за кочниците на полото. И јас мислам дека се многу под просекот во класата, исто како и осветлувањето.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #6717 на: 26 Април 2013, 09:32:49 am »
@filipv

Тоа е фидбек на нивото на кое се обраќа до оние кои меѓудругото возат на бензин/плин.

Воедно кажи кој дел од реченицата не е точен?
Тоа дека добар дел од луѓето со кои се допишува на темава извозеле повеќе отколку што може да замисли различни возила со секакви мотори?
Или тоа дека има искуство со возила на плин/бензин приближно еднакво на 0?
Врз основа на што му се изградени цврстите ставови во врска со плинот/безнинот? Врз основа на предрасуди или?

Ете конкретно имам службено возило буквално исто како неговото со истиот мотор. Јас го носам по сервиси, јас му мењам гуми, јас го регистрирам, јас го должам и јас го возам, се му правам јас. Со еден збор јас го нарекувам канта и тоа во најголем дел се должи на моторот. Ама не го земам за репер тоа возило со тој мотор за сите дизел возила бидејќи сум возел далеку поквалитетни возила со неспоредливо порафинирани дизел мотори. Јас на негово место не би бил горд и задоволен што возам канта која брчи како трактор стар 30 години.
« Последно менување: 26 Април 2013, 10:03:38 am gOJDO »
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #6718 на: 26 Април 2013, 09:58:56 am »
да си ми жив и здрав.. се обидувам околу-околу да кажам по нешто ама не ми успева.. изгчеда на пилево у треба вака директно нешто...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Nikola X

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 312
  • It is what it is and that is it :)
« Одговори #6719 на: 26 Април 2013, 10:19:34 am »
@nikola x

возење дизел со 70 коња било ќеиф,те молам седни во некој така помоќен бензинец па прави споредба
А возење бмв 2.0 не рачунаш? или споредуваме само дизелчиња од 12,13000е со ранге ровер суперџарџер?

@Nikola X
Јас од тебе не прочитав ниту една валидна причина зошто ти не би возел плин. Се што напиша е тролање од предрасуди без тронка искуство и без тронка теоретска поткованост за дискусиите(т.е. расправиите) во кои влегуваш.

Сигурен сум дека имам извозено бар 3 пати повеќе km со дизел возила отколку што ти имаш возено и те возеле заедно на било какво превозно средство почнувајќи од количка кога си бил бебе, па точак, па кајче, па се до автобус.

Воедно меѓу останатите возила, возам и ист како твојот трактор (со истиот мотор PD 1.4TDI трицилиндраш) и со него имам поминато над 60.000km во изминативе 5 години. Можам докторска дисертација да напишам за него. Од сите дизел возила на тркала со кои сум имал контакт(не само кои сум ги возел), единствено камионче ТАМ со дупнат ауспух е погласно од твоето Поло. Друго нема. Сигурно зимно време го паркираш оддалечено на 100m од најблискиот објект затоа што во спротивно сабајле кога ќе го палаш на сите ќе им ги испукаш прозорите. :D А и палењето сигурно го правиш со звучно-изолациони слушалки какви што се корисат во пиланите. :D А ако дадеш малку повеќе гас сабајлечки, тие зад тебе покрај тоа што ќе ги оглувиш ќе им прее*еш и дишни патишта и сетила за вкус и мирис. :D

И кога веќе се фатив за тоа што го возиш и се крстиш во него...неможам а да не спомнам каква канта од возило е и тоа најверојатно благодарение на „тивкиот и мирен“ дизел мотор од чии „мали“ вибрации цела пластикарија од ентериерот крцка и тропка...Сигурно до сега ти пукнало цревцето за довод на нафта и те оставило некаде на пат, а по поправката целата кабина ти копала на нафта минимум два месеци...Останатите недостатоци како никаквите кочници (југо подобро кочи од него) ќе ги сметам како недостаток на производителот, а не на дизел моторот...

Знаеш зошто возам иста како твојата канта? Затоа што морам, а не затоа што сакам. Затоа прекини да се пуваш ко да возиш Мерцедес S класа. Добар дел од луѓето со кои се допишуваш на темава извозеле повеќе отколку што можеш да замислиш различни возила со секакви мотори и не зборат на памет како тебе.

Незнам какво е тоа поло што го возиш ама не правиме муабет за истото очигледно... Моето не прави ниедно од горенаведеното ако сакаш можеш сам да се увериш во тоа, ако тоа поло што ти си го возел е возено по ниви може и тропа и чади неможам да ти гарантирам за сите половци на планетава. А тоа дека е канта можат да те демантираат продажните бројќи на поло или било кој VW ама уствари што луѓето појма немаат ти си тој што е попаметен од иженерите нели така му доаѓа... А моето искуство е базирано на поседување бмв(дизел), поло(дизел), ц1(бензинец), матиз(бензинец) моментално што ги имам пред врата а претходно возени ЛИЧНО меган, цитроен zx кои се продадени... Имам уште мал милион коли возено онака помалце да речеме по 200-300, 500 км ама тие не ги рачунам ајде.

да си ми жив и здрав.. се обидувам околу-околу да кажам по нешто ама не ми успева.. изгчеда на пилево у треба вака директно нешто...
Читаш што пишав погоре дека не зборам за бензинци на плин туку бензинци на БЕНЗИН

Ако неможете да изнесете факти не ги извртувајте моите муабети и не пробувајте лично да ме нападнете едноставно кажи факт и побиј ме, а GOJDO ако те погодив со некоја моја констатација sorry не е намерно само обсервација моја према сите сопственици на бензинци и на и надвор од форумов...

Не разбирам што е ad hominem, ама понекогаш кога некој спомнува искуство како возач на 20 години возраст, смешно е во најмала мерка. Гојдо е во право. И за преферирањето, за вкусови не се разговара ми се чини.

Јас може имам 20 години ама незнам дали на оваа тема или друга нагласив дека возам од свои 14 години... 6 години искуство малце се? да напоменам дека кариера почнав со бензинец и бев ок со бензинецот ама кога земав дизел да возам тогаш сватив која е разликата и ден денес дизел си преферирам. Ако треба да имам 50 години возачко искуство или 10000000000000км возено за да имам релевантен став пред вас тогаш преименувајте го форумов во truckersclub